GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πνιγμένη» στην αιθαλομίχλη η Ξάνθη – Το κρύο φέρνει κάπνα [Video]

-Πυκνώνει μέρα με τη μέρα το νέφος που σκεπάζει την ατμόσφαιρα της πόλης... Πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια εκτιμάται πως βρίσκονται ο...

-Πυκνώνει μέρα με τη μέρα το νέφος που σκεπάζει την ατμόσφαιρα της πόλης...



Πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια εκτιμάται πως βρίσκονται οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Ξάνθης από την καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες.

Τον τελευταίο μήνα ένα ισχνό πέπλο αιθαλομίχλης άρχισε δειλά, δειλά να κάνει την εμφάνισή του πάνω από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ξάνθης, με το κρύο να στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες που δεν έχουν προμηθευτεί ούτε φέτος πετρέλαιο θέρμανσης στην καύση ξύλων. Ωστόσο το φαινόμενο πλέον λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις με την κάπνα μέσα στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης να πυκνώνει καθημερινά, ενώ νωρίς το απόγευμα είναι ορατό με γυμνό μάτι ένα νέφος το οποίο σχηματίζεται στην ατμόσφαιρα της Ξάνθης.

Πριν από δύο περίπου χρόνια το Τμήμα Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ εγκατέστησε ειδικό μετρητή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κέντρο της Ξάνθης, με τους φοιτητές του Τμήματος αλλά και τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητή κ. Σπύρο Ραψωμανίκη να συγκεντρώνουν δείγματα και να πραγματοποιούν σχετικές μελέτες.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ωστόσο τους επόμενους μήνες, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης, χωρίς αυτό από μόνο του να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Την ίδια στιγμή και με την ανησυχία των κατοίκων να παραμένει έκδηλη, έγινε γνωστό πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν μετρητές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ πλην Ξάνθης και Καβάλας που ήδη διαθέτουν σχετικούς σταθμούς.

Το πρόβλημα αποδίδεται στη μαζική και ξαφνική μεταστροφή των κατοίκων της περιοχής στην χρήση σομπών και τζακιών, είτε στην αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου που διατηρούσαν με ξυλολέβητα. Ωστόσο πέραν από αυτή καθ’ αυτή την αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης των πολιτών βασικό ρόλο στην εμφάνιση του φαινομένου διαδραματίζει και το είδος της καύσιμης ύλης, η ποιότητα των ξύλων αλλά και το γεγονός πως δεν είναι λίγοι αυτοί που στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν στην κυριολεξία καίνε ότι βρουν μπροστά τους.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να κωφεύει στις σειρήνες περί μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αντιπροτείνει μέτρα με τα οποία επιχειρεί να βάλει φρένο στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης, το οποίο γίνεται πλέον αισθητό σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας, με τη χορήγηση γενναίων εκπτώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για διευρυμένες ομάδες του πληθυσμού και με σαρωτικούς ελέγχους στους λέβητες κεντρικής θέρμανσης που καίνε πέλετ και ξύλα.


thrakitoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση