GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και ρεαλισμό ζήτησε ο X.Σταϊκούρας

Νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και ρεαλισμό κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού ζήτησε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Στα...


Νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και ρεαλισμό κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού ζήτησε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρατηρώντας ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν άλλος για προϋπολογισμό στον αέρα και άλλος για ριζική αναθεώρηση. Ενθυμούμενος ότι τα ίδια έλεγαν και για το προσχέδιο, υποστήριξε ότι «πράγματι άλλαξε το προσχέδιο, αλλά δυστυχώς για εσάς, επί τα βελτίω». Υποστήριξε ότι έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, ενώ δεν έχουμε συμφωνήσει πλήρως για τον τρόπο που θα πετύχουμε το 1,5% του ΑΕΠ το 2014. «Αξιολογούνται προβλέψεις, στοιχεία, η επίδραση του φετινού προϋπολογισμού, οι αποδόσεις των δημοσιονομικών παρεμβάσεων, οι διαφοροποιήσεις στο σενάριο βάσης, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση των εσόδων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», είπε, σημειώνοντας πως η ως σήμερα πορεία δείχνει ότι οι εκτιμήσεις εμπλέονται από ρεαλισμό. Μίλησε άλλωστε για έσοδα που διαμορφώνονται σε υψηλότερα από τους στόχους επίπεδα και για προβλέψεις που πρέπει συνεχώς να επιβεβαιώνει η κυβέρνηση.
Αίσθηση προκάλεσαν όσα είπε απαντώντας στα περί νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους ύψους 2,5 δις ευρώ το 2014. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τα λόγια του Γιάννη Στουρνάρα περί μη υπερφορολόγησης των Ελληνων πολιτών, έθεσε θέμα φορολογικών συντελεστών, αναφερόμενος πάντως και στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και σημειώνοντας, πως τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στο 44,6% του ΑΕΠ, έναντι 45,6% στην ΕΕ. «Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε, σημειώνοντας ότι για το 2013 διαμορφώνεται στο 23% στην Ελλάδα, έναντι 21,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 46% στην Ελλάδα, έναντι 39,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26%, έναντι 23,1% στην Ευρώπη. Σημείωσε πάντως πως οι ‘πραγματικοί’ φορολογικοί συντελεστές (“effective tax rates”), οι οποίοι ενσωματώνουν τους φορολογικούς συντελεστές, τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και τη φοροδιαφυγή, είναι παραπλήσιοι με το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατέληξε λοιπόν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της οικονομίας που δεν φορολογείται, που σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ εκτιμάται στο 23,6% του ΑΕΠ το 2013, έναντι μέσου Ευρωπαϊκού όρου στο 14,3%. «Συνεπώς, η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί, όπως άλλωστε και γίνεται, γι’ αυτό και η βελτίωση στο σχετικό ποσοστό κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία, στο χτύπημα της παραοικονομίας, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής», είπε.
Επιχειρώντας να απαντήσει στους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν και όλες οι απαιτήσεις των δανειστών να έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό και αυτός να μην έχει εγκριθεί από την τρόικα… Θύμισε άλλωστε πως και πέρσι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για προϋπολογισμό εκτός τόπου και χρόνου «και όμως ο προϋπολογισμός βγήκες στις περισσότερες προβλέψεις», όπως είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα το 4 ή λιγότερο της ύφεσης έναντι 4,5% που προβλεπόταν και την ύπαρξη πλεονάσματος τελικά. «Το δόγμα, αν οι εξελίξεις στην πραγματικότητα δεν αντιστοιχούν με τις ιδεολογικές μας τοποθετήσεις, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα, μακριά από εμένα», είπε ο κ.Σταϊκούρας.
Επικαλούμενος την έκθεση του ΟΟΣΑ, υποστήριξε ότι την πρώτη χρονιά το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις, παραδεχόμενος πάντως δυσμενέστερο από τις προβλέψεις για την ανεργία. Ο υπουργός απάντησε και στις αιτιάσεις βουλευτών της ΔΗΜΑΡ ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε υπό το άγχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, λέγοντας ότι αν ήταν έτσι, το νούμερο στο προσχέδιο θα ήταν ψηλότερο. Το ίδιο και σε όσα περί πλασματικού πλεονάσματος ακούστηκαν από την πλευρά των ΑΝΕΛΛ. «Η αλήθεια είναι ότι οι επιστροφές φόρου είναι 2,9 δις ευρώ», είπε, σημειώνοντας ότι φέτος επιστρέφονται και φόροι παρελθόντων ετών, εκτιμώντας ότι συνολικά θα φτάσουν τα 3,6 δις, δηλαδή 9% πάνω από το 2012.
Στα όσα ειπώθηκαν από την αντιπολίτευση περί κυβέρνησης που κρατά χαμηλά τις δαπάνες και έχει στηρίξει στάση πληρωμών για να βγουν τα νούμερα, υποστήριξε ότι η απόκλιση από τους στόχους στην πρώτη περίπτωση θα κλείσει στο τέλος του έτους και στη δεύτερη περίπτωση ότι ως τώρα έχουν πληρωθεί πεντέμιση δις ευρώ.
Ο ίδιος υποστήριξε τέλος ότι το ζήτημα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους παραμένει ισχυρό.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση