GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουλάχιστον 103 νεκροί από τις ταραχές στο Κογκό

Ο κογκολέζος πάστορας Ζοζέφ Μουκουνγκουμπίλα Μουτόμπο, υποστηρικτές του οποίου εξαπέλυσαν επιθέσεις την Δευτέρα σε πολλές πόλεις της Λ....

Ο κογκολέζος πάστορας Ζοζέφ Μουκουνγκουμπίλα Μουτόμπο, υποστηρικτές του οποίου εξαπέλυσαν επιθέσεις την Δευτέρα σε πολλές πόλεις της Λ.Δ. του Κονγκό, κάλεσε σήμερα...
τον πρόεδρο της χώρας Ζοζέφ Καμπίλα «να εγκαταλείψει την εξουσία» και δήλωσε ότι δεν έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

«Να φύγει, να αφήσει την εξουσία! Είναι αδιανόητο ένας ξένος να είναι αρχηγός του κράτους», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι ο Καμπίλα είναι Ρουαντέζος.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λαμπέρ Μέντε, όταν ρωτήθηκε για το πού βρίσκεται ο πάστορας, είχε δηλώσει ειρωνικά: "εξατμίστηκε με γενναιότητα".

«Ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει στην ορθότητα του σκοπού που υπερασπίζεται, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μέσω τηλεφώνου από κάποια γειτονική ή όχι πολύ μακρινή χώρα. Αυτός ο κύριος είναι φυγάς, έχει διαφύγει», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ο Μουκουνγκουμπίλα ωστόσο διέψευσε ότι έχει φύγει από τη χώρα – δίχως πάντως να αποκαλύψει πού ακριβώς βρίσκεται.

Το πρωί της Δευτέρας, στην Κινσάσα, λίγη ώρα αφότου ένοπλοι κατέλαβαν το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης (RTNC) κρατώντας ομήρους όσους βρίσκονταν μέσα, ακούστηκαν πυρά στο διεθνές αεροδρόμιο του Τζιλί και στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων. Πυροβολισμοί σημειώθηκαν επίσης στο Λουμπούμπασι και στο Κολουέζι ενώ μπήκε στο στόχαστρο και το αεροδρόμιο του Κίντου, στα ανατολικά της χώρας.

Οι δράστες της επίθεσης στην RTNC δήλωσαν ότι είναι υποστηρικτές του πάστορα Μουκουνγκουμπίλα Μουτόμπο ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2006, τις οποίες κέρδισε ο Καμπίλα. Και οι δύο κατάγονται από την επαρχία Κατάνγκα, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Λουμπούμπασι.

Το γραφείο του «προφήτη του Αιωνίου», όπως αυτοαποκαλείται ο Μουκουνγκουμπίλα, υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στο σπίτι του ιερέα στο Λουμπούμπασι και για το λόγο αυτό «οι αδελφοί μας σε άλλες πόλεις ξεσηκώθηκαν». Ο στρατός «σφυροκόπησε την κατοικία» του προφήτη αλλά «οι οβίδες δεν το έπληξαν, δεν χτύπησαν ούτε καν τα αυτοκίνητα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ένας κάτοικος του Λουμπούμπασι πάντως είπε ότι η κατοικία του πάστορα έχει σχεδόν γκρεμιστεί, όπως και μία από τις εκκλησίες του που βρισκόταν ακριβώς δίπλα. Υποστήριξε επίσης ότι είδε «καμιά σαρανταριά» νεκρούς, όλους με πολιτικά, και ότι άνδρες της ρεπουμπλικανικής φρουράς, του σώματος που έχει αναλάβει την προστασία του προέδρου της χώρας, μετέφεραν τα πτώματα στο νεκροτομείο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την «επίθεση των τρομοκρατών». Από αυτούς, οι 95 ήταν «τρομοκράτες» και υπόλοιποι 8 στρατιώτες. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ανέφερε ο Μέντε διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των δραστών δεν υπήρχαν αστυνομικοί ή στρατιώτες. Ορισμένες πηγές υποστήριζαν ότι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας ενδέχεται να συμμετείχαν στις επιθέσεις της Δευτέρας.

Η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται διάφορα όπλα –Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες– που υποτίθεται ότι χρησιμοποίησαν οι δράστες των επιθέσεων. Ο Μουκουνγκουμπίλα από την πλευρά του αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι, αντιθέτως, οι άοπλοι οπαδοί του «σφαγιάστηκαν» από τον στρατό. «Ήταν με άδεια χέρια! Πώς το δικαιολογείτε αυτό; Αν έχετε εικόνες με τα πτώματα, θα δείτε ότι δεν υπήρχαν όπλα. Δεν υπήρχαν όπλα», επέμεινε.

Το γραφείο του «προφήτη» επιμένει ότι οι ένοπλες δυνάμεις ευθύνονται για τις συγκρούσεις. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση, το βράδυ της Κυριακής στο Λουμπούμπασι συνελήφθησαν «παιδιά» τα οποία μοίραζαν μια επιστολή όπου ο πάστορας «έλεγε την αλήθεια, δηλαδή ότι δεν γίνεται να έχουμε έναν ξένο αρχηγό της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση