GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέντε ερωταπαντήσεις για το ευρώ το 2014 από την Goldman

 Η Goldman Sachs συμβουλεύει την ΕΚΤ πώς να «πολεμήσει» τα long… στο ευρώΜπορεί το μέλλον της Ευρωζώνης να «κλειστεί» σε πέντε ερωτο...


 Η Goldman Sachs συμβουλεύει την ΕΚΤ πώς να «πολεμήσει» τα long… στο ευρώΜπορεί το μέλλον της Ευρωζώνης να «κλειστεί» σε πέντε ερωτο-απαντήσεις; Η Goldman Sachs το έκανε και περιγράφει πώς μπορεί να διαμορφωθεί η οικονομία της Ένωσης το 2014.
Πρωταγωνιστικό ρόλο φέτος θα διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το αν θα λάβει αντισυμβατικά μέτρα ή όχι, όπως έκανε η αμερικανική κεντρική τράπεζα στο παρελθόν, προχωρώντας σε μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης.
Η Goldman, μάλιστα,  συμβουλεύει την ΕΚΤ πώς να «καταπολεμήσει» τις long θέσεις στο ευρώ… Πώς; Mια απότομη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος, παρά το γεγονός ότι θεωρείται «κακή» οικονομική πολιτική να υπάρχουν αρνητικά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των αποσταθεροποιητικών επιπτώσεων στη λειτουργία της αγοράς.
Οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αναφέρουν ότι σε ένα οικονομικό περιβάλλον με χαμηλό πληθωρισμό και αδύναμη ανάκαμψη -που αναμένεται στην Ευρωζώνη το νέο έτος- δεν προβλέπεται η ΕΚΤ να προχωρήσει σε τέτοιους είδους ενέργειες, αλλά θα συνεχίσει να υιοθετεί μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της νομισματικής της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου τα μηδενικά επιτόκια και τη διατήρηση της ρευστότητας  στην αγορά.
Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις:
1. Θα καθυστερήσει το 2014 η ανάκαμψη της Ευρωζώνης;
-Όχι, αλλά θα παραμείνει αδύναμη και εύθραυστη. Προβλέπει ανάπτυξη στο 1,1% σε ετήσια βάση το 2014. Σημειώνεται ότι η τράπεζα είχε «πέσει» μέσα στις προβλέψεις του 2013 για ανάπτυξη, αλλά  ασθενική. Το β΄ τρίμηνο του 2013 η Ευρωζώνη βγήκε από την ύφεση, πετυχαίνοντας ρυθμό ανάπτυξης 0,3% σε τριμηνιαία βάση.
Με τις ευρωπαϊκές αρχές να έχουν δημιουργήσει μία αξιόπιστη προστασία για την εύθραυστη θεσμική δομή της ζώνης του ευρώ, η ανάπτυξη είναι απίθανο να κινηθεί στα επίπεδα των τελευταίων ετών της κρίσης. Τα στοιχεία που οδηγούν στη βελτίωση των προοπτικών της ανάπτυξης είναι:  η ενίσχυση της εξωτερικής ζήτησης,  η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και  η μείωση του ρυθμού της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.
2. Θα κάνει την εμφάνισή του ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη;
-Όχι, αλλά θα παραμείνει αρκετά κάτω από το στόχο της ΕΚΤ για αρκετό καιρό, ενώ κάποια μέλη ίσως σημειώσουν σημάδια αποπληθωρισμού. Για το 2014 η GS προβλέπει πληθωρισμό κοντά στο 1% για το σύνολο της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα , ο  πληθωρισμός της Γερμανίας θα αυξηθεί από το σημερινό επίπεδο και προς το 2 % κατά τη διάρκεια του έτους . Οι γερμανικές εταιρείες θα αυξήσουν τις εγχώριες τιμές, σε μια προσπάθεια να υπερασπισθούν τα περιθώρια κέρδους . Η άνοδος των τιμών των κατοικιών θα αυξήσει τα ενοίκια και θα στηρίξει την ανοδική πίεση των μισθών και του κόστους εργασίας.
3. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της ΕΚΤ;
Η ΕΚΤ θα ενεργήσει περισσότερο, αλλά, όπως απαντά η Goldman Sachs, είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ των μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της τρέχουσας στάσης πολιτικής τα οποία είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι μακροοικονομικές προοπτικές, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του πληθωρισμού κάτω από το στόχο και η αδύναμη ανάπτυξη δημιουργούν τις βάσεις για περαιτέρω δράση.  Πάντως, σε αυτό το θέμα οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν έκανα σωστή πρόβλεψη για το 2013, καθώς η ΕΚΤ μείωσε δύο φορές στη διάρκεια του 2013 το επιτόκιο δανεισμού που πλέον διαμορφώνεται στο 0,25%.
4 . Θα ακολουθήσει η ΕΚΤ την πολιτική της FED;
-Όχι, απαντά η Goldman Sachs, αλλά υποστηρίζει ότι είναι πιθανό να υιοθετήσει πιο αντισυμβατικές πολιτικές εάν οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι ενταθούν. Δηλαδή, οι κίνδυνοι θα πρέπει να έχουν ενισχυθεί και η οικονομική δραστηριότητα  να μειωθεί.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας, πάντως, θεωρούν δύσκολο να προσχωρήσει στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει υιοθετήσει η Fed, καθώς η Γερμανία θα αντιδράσει έντονα. Ίσως  να επιλέξει άλλες οδούς, όπως ένα νέο πιο δραστικό γύρο χαμηλότοκων μακροπρόθεσμων δανείων (LTROs).
5. Η ανατίμηση του ευρώ θα οδηγήσει την ΕΚΤ να δράσει;
- Ίσως η ανατίμηση του ευρώ να κάνει την Κεντρική Τράπεζα να δράσει για να σπάσει τον κερδοσκοπικό κύκλο που θα απειλήσει την ανάκαμψη και θα εντείνει τους κινδύνους αποπληθωρισμού.
Ωστόσο, όπως εξηγεί, τα μέτρα λαμβάνονται σε τέτοιες περιπτώσεις για να υπάρχει «πειθαρχία» των συμμετεχόντων στην αγορά που λαμβάνουν  long θέσεις στο ευρώ.
Ε.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση