GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υποδειγματική ναυτική κρούση ο πρώτος «Πυρπολητής» του 2014

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), τις πρωινές ώρες της 30ης Ιανουαρίου 2014 στα πλαίσια άσκ...


Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), τις πρωινές ώρες της 30ης Ιανουαρίου 2014 στα πλαίσια άσκησης «Πυρπολητής 1/14» ενεργοποιήθηκε τμήμα των ...
Αεροπορικών Δυνάμεων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης με σκοπό την προσβολή ναυτικής δύναμης σε περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου.

Η άσκηση «Πυρπολητής 1/14» διεξήχθη στην περιοχή των νήσων Καλόγεροι, μεταξύ Άνδρου και Χίου. Με βάση το σενάριο της, η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» F451 υπό την αεροπορική κάλυψη φίλιων μαχητικών προσομοίωνε εχθρική ναυτική δύναμη επιχειρήσεων που κινούνταν στην προαναφερόμενη περιοχή.

Με εντολή του ΓΕΕΘΑ, του ανώτατου διακλαδικού επιχειρησιακού στρατηγείου, για την εμπλοκή και καταστροφή της εχθρικής ναυτικής δύναμης κινητοποιήθηκε τμήμα των Αεροπορικών Δυνάμεων των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης. Στον ελάχιστο δυνατό χρόνο κινητοποιήθηκαν μαχητικά αεροσκάφη από πολλές μοίρες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και συγκρότησαν COMAO (δύναμη συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων) το οποίο και προσέβαλε την εχθρική ναυτική δύναμη.

Στην αποστολή συμμετείχαν περίπου 10 μαχητικά διαφόρων τύπων (A-7E Corsair II, F-16 Fighting Falcon, Mirage 2000, RF-4E Phantom II) καθώς και ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου) EMB-145H AEW&C Erieye που άσκησε τον συντονισμό και τον έλεγχο των φίλιων μαχητικών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα μαχητικά απογειώθηκαν από διάφορες αεροπορικές βάσεις σε όλη την επικράτεια και ότι η προετοιμασία και σχεδιασμός της αποστολής και η ενημέρωση των πληρωμάτων έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης (tele-briefing).

Είναι αυτονόητο ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταχεία και πλήρως συντονισμένη σχεδίαση και εκτέλεση της αποστολής και ενημέρωση των πληρωμάτων με συνεπαγόμενο τον πολύ μειωμένο χρόνο αντίδρασης και φυσικά τη μέγιστη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Ας σημειωθεί εδώ ότι στην περίπτωση που μία στρατιωτική δύναμη αντιμετωπίζει μία υπέρτερη αριθμητικά εχθρική δύναμη η οποία μάλιστα έχει και την ευχέρεια επιλογής του τόπου και του χρόνου εκδήλωσης των ενεργειών της, η επιτάχυνση του συνεχώς επαναλαμβανόμενου φίλιου κύκλου «Παρατήρησης – Προσανατολισμού – Απόφασης – Ενέργειας», γνωστού ως «OODA loop» (Observation – Orientation – Decision – Action) που θεμελίωσε ο Αμερικανός σμήναρχος John Boyd), ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ΟΥΚ ΆΝΕΥ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση