GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έως 4 δισ. ευρώ θα έπρεπε να πληρώνει στην ΕΕ μια ανεξάρτητη Σκωτία

Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να ενισχύει τον προϋπολογισμό της ΕΕ με κονδύλια από 2,2 έως 4,3 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από αυτά που...

Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να ενισχύει τον προϋπολογισμό της ΕΕ με κονδύλια από 2,2 έως 4,3 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από αυτά που δίνει τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο και χωρίς φυσικά κανείς να μπορεί να... εγγυηθεί τις «επιστροφές» που εξασφαλίζει το Λονδίνο από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αυτό αναφέρεται σε μελέτη του υπουργείου Οικονομικών, την οποία παρουσίασε στην Γκλασκώβη ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις Ουίλιαμ Χέιγκ.

Το τελευταίο διάστημα το Λονδίνο κάνει σειρά μελετών και αναλύσεων σχετικά με τις συνέπειες που θα προκαλέσει το «ναι» των σκωτσέζων στην ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στην Γλασκώβη, ο συντηρητικός Ουίλιαμ Χέιγκ προσπάθησε να εξηγήσει στους σκωτσέζους ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ειδυλλιακά.

«Υπάρχουν κίνδυνοι και θα κάναμε ένα τεράστιο λάθος να μην τους επισημάνουμε» τόνισε.

Στη μελέτη του Φόρεϊν Όφις αναφέρεται ότι, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα άλλαζε τίποτα μετά την 18η Σεπτεμβρίου, η ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να κάνει επανεκκίνηση για τη συμμετοχή σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Για ορισμένους από αυτούς δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα διαπραγμάτευσης, για άλλους όμως (όπως η ΕΕ) τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά.

Αυτή τη στιγμή, σημειώνεται στη μελέτη, η Σκωτία εκπροσωπείται μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου σε οργανισμούς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας, η G7 και η G8. Ως ανεξάρτητη χώρα θα έπρεπε να βρει συμμάχους για να είναι παρούσα.

Αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο η Σκωτία είναι παρούσα μέσω 14.000 υπαλλήλων σε 267 πρεσβείες, προξενεία και διπλωματικές αντιπροσωπείες σε 154 χώρες.

Επίσης, οι σκωτσέζικες επιχειρήσεις εξασφαλίζουν ενδεχομένως κεφάλαια και συνεργασίες με όλο τον κόσμο χάρη στο UK Trade & Investment, έναν οργανισμό με παρουσία σε 100 χώρες του κόσμου.

Το περασμένο έτος, σύμφωνα πάντα με την μελέτη, το UK Trade & Investment χρηματοδότησε 1.900 σκωτσέζικες επιχειρήσεις με απολογισμό 13.000 θέσεις εργασίας.

Στην παρουσίαση της μελέτης ήταν παρών και ο Νο2 του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας, ο σκωτσέζος Ντάνι Αλεξάντερ.

Ο ίδιος μίλησε σε πρώτο πληθυντικό για τις συνέπειες που θα είχε η ανεξαρτησία: «Αν εγκαταλείπαμε το Ηνωμένο Βασίλειο θα βλέπαμε πώς και πόσο θα μειωνόταν η διεθνής μας επιρροή και πόσο θα αυξάνονταν το κόστος. Είναι καλύτερο να παραμείνουμε σε μια κατάσταση όπου πληρώνουμε λιγότερα και πετυχαίνουμε περισσότερα» κατέληξε. news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση