GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δήλωση - έκπληξη από τον Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο το 5% του χρέους είναι επαχθές. Τι του απαντά το ΠΑΣΟΚ...

"Η ευτυχία περνάει από το ευρώ". Αυτό δήλωσε ευθαρσώς ο ένας από τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στ...

"Η ευτυχία περνάει από το ευρώ". Αυτό δήλωσε ευθαρσώς ο ένας από τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης.
Ο βουλευτής υποστήριξε ότι μόνο το 5% του δημόσιου χρέους είναι επαχθές ενώ όλο το υπόλοιπο είναι παραδοσιακό και πρέπει να αποπληρωθεί, ασχέτως το που χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά. Είτε για τρύπες στον προϋπολογισμό, στους Ολυμπιακούς, οπουδήποτε. Αντίθετα, το επαχθές χρέος αναλογεί στα εξοπλιστικά. Συγχρόνως επισήμανε ότι σήμερα η ευτυχία περνάει μόνο μέσα από το ευρώ.
 Εντούτοις προειδοποίησε πως το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να βρεθούν μέθοδοι ελάφρυνσής του. Ανέφερε μάλιστα παραδείγματα, όπως να μην πληρώνονται τοκοχρεολύσια ώσπου να επιστρέψει η χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που θα προκαλέσει απομείωσή του έως και το 40%.
"Αυτή η κατάσταση καθιστά το χρέος μη βιώσιμο γιατί από τώρα μέχρι το 2020 αυτά το 9 δις πρέπει να προκύπτουν από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις κάτι που είναι αδύνατο για την Ελλάδα και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά. Επίσης η μακρά αυτή περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν".
Για το αν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιηθεί στο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι οι πολιτικές δεν είναι στατικές.
 Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σταθάκη, το ΠΑΣΟΚ έκανε το εξής απαντητικό σχόλιο:
Όταν στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ αντιμνημονιακοί έταζαν διαγραφή του επαχθούς χρέους, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους απαντούσε:
"Επειδή ακούω αυτή την εύκολη ρητορική, περί του «επαχθούς χρέους» που λένε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις: Έχει γίνει αντιληπτό στη χώρα μας ότι από τα 210 δισεκατομμύρια χρέους, που είχαν οι ιδιώτες στα χέρια τους διεθνώς, αφαιρέσαμε το 53,5% σε ονομαστική αξία και το 75% σε καθαρά παρούσα αξία; Δηλαδή τους αφήσαμε μόλις το 25% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας;
Τι παραπάνω μείωση χρέους φαντάζονται κάποιοι; Το υπόλοιπο ελληνικό χρέος, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα χέρια των κρατών και του EFSF που μας δανείζουν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλο το χρέος που έχουν οι ιδιώτες κ. Σιδέρη, αυτή τη στιγμή, όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος που έχουν οι ιδιώτες, είναι 63 δισεκατομμύρια. Ήταν 210 δισ και έμεινε 63 δις. Έχετε δει πουθενά στο εξωτερικό παρόμοια μείωση χρέους, παρόμοια άφεση χρέους;
Βεβαίως, είμαι ένθερμος οπαδός της διεθνούς ανάλυσης που γίνεται από τους πιο έγκυρους αναλυτές της διάρθρωσης του χρέους. Γιατί έχω την τύχη να είμαι ο μόνος Υπουργός Οικονομικών των τελευταίων δεκαετιών, επί της θητείας του οποίου υπήρξε δραστική μείωση χρέους. Όλες οι άλλες Κυβερνήσεις ταυτίστηκαν με μικρές ή μεγάλες αυξήσεις χρέους. (Ευ. Βενιζέλος 27.05.2012)"
Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Σταθάκη επιτέλους παραδέχθηκε ποιοι πραγματικά διέγραψαν το "επαχθές χρέος". Αναμένουμε και την δημόσια παραδοχή τους ότι το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε το μόνο υπαρκτό σχέδιο ασφαλούς εξόδου από την κρίση.

1 σχόλιο

  1. ΤΑ 120.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΟ ΕΝΑΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΕΝΑΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΣΗ Ο ΑΡΧΙΚΛΕΦΤΗΣ!!!!!!ΤΟ ΚΑΥΜΕΝΟ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕ ΡΕ ΟΥΣΤ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση