GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Aφιέρωμα στη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κληρονομιά

Ειδικό πρόγραμμα – αφιέρωμα «στην τεράστια συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κληρονομιά», διοργανώνει το Βασιλικό Μουσείο Κα...

Ειδικό πρόγραμμα – αφιέρωμα «στην τεράστια συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κληρονομιά», διοργανώνει το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (Palais des Beaux-Arts / BOZAR), στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχαιολογική και εικαστική έκθεση, καθώς και ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν την ελληνική μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η αυλαία ανοίγει στις 14 Ιανουαρίου με τη συναυλία της ARMONIA ATENEA (Καμεράτα), σηματοδοτώντας και την επίσημη έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες. O διεθνούς φήμης μαέστρος Γιώργος Πέτρος θα διευθύνει έργα του 18ου αιώνα, με τίτλο «Η Ελληνική Μυθολογία και η Μπαρόκ Όπερα». Η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και οι μέτζο σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και Ειρήνη Καραγιάννη θα ερμηνεύσουν έργα των Χαίντελ, Βιβάλντι, Μπαχ κ.ά.

Εξάλλου, πληθώρα επισκεπτών αναμένεται να προσελκύσει η αρχαιολογική και εικαστική έκθεση «Νautilus" με θέμα τη θάλασσα, από τις 24 Ιανουαρίου ως τις 27 Απριλίου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά τις περιόδους από την κυκλαδική τέχνη (3000 μ.Χ.), τη μινωϊκή, τη μυκηναϊκή, την αρχαϊκή, την κλασική, ως τα ελληνιστικά χρόνια (200 μ.Χ.).

Στις 26 Ιανουαρίου, το BOZAR διοργανώνει την κινηματογραφική συναυλία με τίτλο «Μεσόγειος Έρημος» (Mediterranean Desert). Το έργο εκτελείται ζωντανά από τον Έλληνα συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη, γνωστός μεταξύ άλλων ως συνθέτης της μουσικής που δημιουργήθηκε για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Το έργο θα ερμηνεύσουν στο πιάνο η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, ο Διονύσης Κωστής και η Μαρία Αποστολίδου. Την εγκατάσταση βίντεο επιμελείται ο Πέτρος Τουλούδης και τα ηχητικά ο Τιμ Ουάρντ.

Η θεατρική παράσταση «Αργά τη Νύχτα» (Late at Night) της ελληνικής θεατρικής ομάδας Βlitz, θα ανέβει στη σκηνή του BOZAR στις 7 και 8 Φεβρουαρίου. H διεθνούς φήμης θεατρική ομάδα Blitz είναι μια κολεκτίβα με βασικό πυρήνα τους Γιώργο Βαλαή, Αγγελική Παπούλια, Χρήστο Πασσαλή, Μαρία Φιλίνη, Σοφία Κόκκαλη, Φιντέλ Ταλαμπούκα κ.ά.

Τον Μάρτιο, το BOZAR διοργανώνει φεστιβάλ σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου (από τις 5 ως τις 9 Μαρτίου), με επιλογή περίπου είκοσι ταινιών των τελευταίων πέντε ετών.

Στις 9 Μαρτίου διοργανώνει συναυλία για το «ανερχόμενο αστέρι» -όπως τον αποκαλεί το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών- τον 23χρονο κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένο.

Στις 27 Μαρτίου ξεκινάει η έκθεση σύγχρονης ελληνικής τέχνης με θέμα την κρίση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο ΒΟZAR ως τις 3 Αυγούστου. Η έκθεση θα συγκεντρώσει έργα 25 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι με το έργο τους αναδεικνύουν μια διαφοροποιημένη άποψη για το τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει η κρίση για να ανακαλύψουμε εκ νέου τη χώρα.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων του BOZAR με αφιέρωμα την Ελλάδα ολοκληρώνεται στις 16 Μαΐου με τη συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου «Άνοιξη στη Σαλονίκη» (Primavera en Salonico).

Οι εκδηλώσεις στο Palais des Beaux Αrts διοργανώνονται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και την ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελλάδας για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση