GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντισυνταγματική η φορολόγηση επιδομάτων καθηγητών πανεπιστημίου

Αντισυνταγματική είναι φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, αλλά και ...

Αντισυνταγματική είναι φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη, κάθε βαθμίδας, του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ) της χώρας.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και δικαίωσε καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μάλιστα, το δικαστήριο υποχρέωσε την αρμόδια Δ.Ο.Υ. να επιστρέψει του φόρους που παρακράτησε για τα επίμαχα επιδόματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμούν στο δικαστήριο ακόμη 2.000 όμοιες υποθέσεις. Ειδικότερα, το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου δύο χρόνια πριν είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση της μηνιαίας αποζημίωση που χορηγείται στους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια (2.112 ευρώ), αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα για τη πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας και τη ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων (3.169,4 ευρώ).

Η φορολόγηση των επίμαχων επιδομάτων ξεκίνησε από 8.7.2002, μετά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002.

Λόγω της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ προς οριστική κρίση.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας συνταυτίστηκαν με την άποψη του Τμήματος κρίνοντας με τη σειρά τους ότι τα επίμαχα επιδόματα δεν αποτελούν προσαύξηση μισθού, δηλαδή εισόδημα. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος και του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν φορολογούνται τα εν λόγω επιδόματα.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας ξεκαθαρίζουν ότι η μη φορολόγηση των επιδομάτων αυτών, δεν αποτελεί «συγκεκαλυμμένο φορολογικό προνόμιο» υπέρ των μελών του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ.

Πηγή: www.protothema.gr

1 σχόλιο

  1. Ενώ των άλλων τα επιδόματα πρέπει να φορολογούνται....
    Προδότες και συντεχνίες που καταστρέψατε την χώρα έρχεται το HARD RESET και REBOOT με ότι σημαίνει αυτό για εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση