GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποια μέτρα δεν αποδέχεται η τρόικα

Εμμένει η τρόικα στην άκαμπτη στάση της και δεν αποδέχεται ακόμη μια σειρά από προτάσεις που έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο γ...


Εμμένει η τρόικα στην άκαμπτη στάση της και δεν αποδέχεται ακόμη μια σειρά από προτάσεις που έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού, ενώ επιμένει να... αντιτίθεται στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%..

Κατά τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποδεχθεί τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου να παραμείνει ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% καθώς θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται είτε «one off» μέτρα, δηλαδή μιας εφαρμογής, είτε άλλα μακροπρόθεσμης απόδοσης.

Η κυβέρνηση πάντως τονίζει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενομένου. Ειδικά δε με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Δεκέμβριο - τα οποία απέστειλε στην τρόικα - αφενός η αύξηση των εσόδων καλύπτει μέρος της «τρύπας» για το 2014, αφετέρου ουδείς μπορεί πλέον να αμφισβητήσει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η τρόικα εμμένει ότι η υστέρηση εσόδων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων είναι 78% (η ελληνική πλευρά προβλέπει εισπραξιμότητα 82%). Επίσης, διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί να είναι εφάπαξ και της τάξης του 3,9%), καθώς η τρόικα το αποτιμά σε 800- 850 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται 300-400 εκατ. ευρώ.

Αλλα «καυτά» θέματα της νέας διαπραγμάτευσης θα είναι, μεταξύ άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες στα «ευγενή ταμεία» και σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και κατ' επέκταση η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και η απελευθέρωση των αγορών με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.
Στο μεταξύ «πυρετός» επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για να κλείσει η συμφωνία επί του προϋπολογισμού της διετίας 2014 - 2015 και έτσι το πρόγραμμα να φτάσει στο τέλος του.

Εν όψει και των πολιτικών εξελίξεων, των ευρωεκλογών του Μαΐου, η κυβέρνηση επιθυμεί να επέλθει συμφωνία με την τρόικα για το θέμα της έγκρισης της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά και να συζητηθεί στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχα, οι δύο δόσεις - 1,8 δισ. ευρώ η κάθε μία, σύνολο 3,6 δισ. ευρώ - από το ΔΝΤ αναμένεται να εγκριθούν από το Ταμείο στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. imerisia.gr

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση