GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ταϊλάνδη: Απειλούν την πρωθυπουργό οι διαδηλωτές

Συνέχισαν σήμερα για δεύτερη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους οι διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη που επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης της πρωθυ...

Συνέχισαν σήμερα για δεύτερη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους οι διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη που επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού...
Γινγκλάκ Σιναουάτρα, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τα υπουργεία, ενώ ο ηγέτης τους προειδοποίησε την πρωθυπουργό ότι θα είναι ο επόμενος στόχος.

Μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας παρέμειναν και σήμερα κλειστές, ενώ μια ομάδα σκληροπυρηνικών αντικυβερνητικών διαδηλωτών απείλησαν να εισβάλλουν στο Χρηματιστήριο.

Οι επικεφαλής των διαδηλωτών προειδοποίησαν ότι οι κεντρικές οδικές αρτηρίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρις ότου ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο» αντικαταστήσει την κυβέρνηση της Γινγκλάκ, την οποία κατηγορούν για διαφθορά και νεποτισμό.

Εξάλλου καταγγέλλουν ότι η Γινγκλάκ είναι μαριονέτα του αδελφού της πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα, που ζει εξόριστος από το 2008, και θέλουν να απαλλαγούν από το «σύστημα Τακσίν», όπως το αποκαλούν.

Αν και η πρωτεύουσα παρέμεινε ήρεμη και η διάθεση μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών εορταστική, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση ενόψει των πρόωρων εκλογών της 2ας Φεβρουαρίου μειώνονται.

Καθώς το κυβερνών κόμμα θεωρείται το επικρατέστερο για τη νίκη, οι διαδηλωτές υποσχέθηκαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι θα τις μποϊκοτάρει.

Χθες Δευτέρα η Γινγκλάκ κάλεσε τα ηγετικά στελέχη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων να συζητήσουν πρόταση της εκλογικής επιτροπής για μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Τα υπουργεία και η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν από εναλλακτικά γραφεία, αφού οι διαδηλωτές εμπόδισαν τους δημόσιους υπαλλήλους να πάνε στη δουλειά τους.

«Τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες πρέπει να κλείσουμε όλα τα κυβερνητικά γραφεία», δήλωσε ο Σουτέπ σε ομάδα υποστηρικτών του.

«Αν δεν τα καταφέρουμε, θα περιορίσουμε τις κινήσεις της πρωθυπουργού και των υπουργών. Θα ξεκινήσουμε κόβοντας τις παροχές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια τους. Τους συνιστώ να απομακρύνουν τα παιδιά τους», πρόσθεσε.

Πάντως οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, ο αριθμός των οποίων ήταν μειωμένος σήμερα, δεν σκοπεύουν να «πολιορκήσουμε μέρη που προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες, περιλαμβανομένων των αεροδρομίων, του Χρηματιστηρίου και των τραίνων. Ωστόσο θα μπλοκάρουμε τα κυβερνητικά γραφεία ώστε να μην μπορούν να λειτουργήσουν», όπως δήλωσε ο Ακανάτ Προμπάν, ένας από τους ηγέτες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως την Τετάρτη στην Μπανγκόκ για προληπτικούς λόγους, όμως τα μαγαζιά και τα περισσότερα ιδιωτικά γραφεία ήταν ανοικτά σήμερα, παρόλο που ο περισσότερος κόσμος έμοιαζε να αποφεύγει το κέντρο της πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση έχει παρατάξει 10.000 αστυνομικούς για να διασφαλιστεί η τάξη, καθώς και 8.000 στρατιώτες για να φρουρούν τα κυβερνητικά γραφεία, όμως σε γενικές γραμμές τηρούν διακριτική στάση.

Οι υπουργοί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να αποφύγουν την αντιπαράθεση και ελπίζουν ότι οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις θα εκτονωθούν.
e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση