GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΣΟΚ: «Κλειδί» η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους

Σε μείζον θέμα για τη χώρα αναγάγουν στο ΠΑΣΟΚ την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους θεσμικούς της εταίρους. Ό...


Σε μείζον θέμα για τη χώρα αναγάγουν στο ΠΑΣΟΚ την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους θεσμικούς της εταίρους.
Όσο για την συνεχιζόμενη συζήτηση για τη βούληση και την ικανότητα της Ελλάδας να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να βγει οριστικά από το μνημόνιο, υποστηρίζουν ότι «τα εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η συζήτηση αυτή είναι ανυπόστατη», κάνοντας λόγο για «άδικη και αντιπαραγωγική συζήτηση».
Εκμεταλλευόμενος και τη θέση του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που έχει από την 1η Γενάρη 2014, αναλαμβάνοντας η χώρα μας την ευρωπαϊκή προεδρία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ενεργοποιήσει όλα τα δίκτυα των διεθνών επαφών του. Το «κλειδί», άλλωστε, για την επιτυχή λήξη των διαπραγματεύσεων, είναι για τον ίδιο η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους καθώς από αυτό εξαρτώνται τα εξής τρία μέτωπα:
- ο τερματισμός της συζήτησης περί δημοσιονομικού κενού το 2014, αλλά και την περίοδο 2015 -16, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να ληφθούν και δεν θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν τα εισοδήματα.
- ο τερματισμός της συζήτησης περί χρηματοδοτικού κενού μέχρι την επάνοδο στις αγορές με δεδομένο ότι η χώρα δεν πρόκειται να υπαχθεί σε νέο μνημόνιο.
- η στροφή των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και την στήριξη των επιχειρήσεων, των επενδύσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης χωρίς κανένα αίσθημα τραπεζικής ανασφάλειας ή εσωστρέφειας.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη, δουλεύοντας μαζί με Έλληνες και ξένους συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη επεξεργαστεί τεχνικές προτάσεις -συμβατές με τα πολιτικά δεδομένα των εταίρων μας- που μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο Υπουργείο Οικονομικών, στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στις διεθνείς επαφές των επόμενων εβδομάδων.
«Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να νιώσει ασφαλής και αισιόδοξη» τονίζει στους συνομιλητές του, σημειώνοντας άλλωστε πως πρόκειται για «θεμελιώδη προϋπόθεση» για την αλλαγή του κλίματος που επηρεάζει τις οικονομικές συμπεριφορές. Έτσι, ο κ.Βενιζέλος θεωρεί πως όσοι επιμένουν ακόμη και τώρα να επενδύουν στα σενάρια της καταστροφής ασεβώντας απέναντι στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια.
Θυμίζοντας τα δέκα βήματα που πρέπει κατά το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει η χώρα ώστε να μπορέσει να βγει από το μνημόνιο και να επανέλθει στις αγορές για δανεισμό, όπως τα παρουσίασε εσχάτως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα παραθέτουν ως εξής:
- Η εκταμίευση της επόμενης δόσης με απόφαση του Euro Working Group, κάτι, που έγινε ήδη. Εκταμιεύτηκε η δόση μόλις επήλθε η συμφωνία για τα ΕΑΣ.
- Η ανάγκη να τερματιστεί επειγόντως η ανούσια και επικίνδυνη συζήτηση με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις. Αυτό έγινε ήδη με τη ψήφιση της σχετικής διάταξης.
- Η συμφωνία για το δημοσιονομικό σχεδιασμό μέχρι το 2016 χωρίς πρόσθετα μέτρα που λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Για την επίτευξή του, επικαλούνται τις βάσεις που προσφέρει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
- Η δυναμική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αφού όπως λένε, όλοι θέλουν κανονικό κράτος, όλοι θέλουν ανοιχτή ανταγωνιστική οικονομία και νέες ευκαιρίες.
- Η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Θυμίζουν πως ήδη ιδρύθηκε το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη και συμφωνήθηκε το νέο σχήμα διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Θυμίζουν ως πολύ σημαντικές τις αποφάσεις μεταξύ άλλων του Γιάννη Μανιάτη για την ενεργειακή πολιτική και τη μείωση του κόστους της ενέργειας και της ψήφισης στη Βουλή της κύρωσης των συμβάσεων για τα οδικά έργα με τον νόμο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να ανοίξουν τα εργοτάξια και να κινηθούν οι τοπικές κοινωνίες.
- Η προστασία της κοινωνικής συνοχής με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα, την καταπολέμηση της ανεργίας, την ασφάλιση της υγείας για όλους χωρίς εξαιρέσεις, το ΕΚΑΣ στους αναπήρους που πρέπει να νομοθετηθεί τις πρώτες μέρες του Γενάρη. «Η φράση «κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα» έγινε πραγματικότητα τις προηγούμενες μέρες με τις πρωτοβουλίες που πήραμε και τις ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος», υποστηρίζουν.
- Η σταδιακή μετάβαση από τα έκτακτα δύσκολα φορολογικά μέτρα, σε ένα πραγματικά Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. «Πρέπει να μειωθεί δραστικά η φορολογική επιβάρυνση και για τα φυσικά πρόσωπα και για τις επιχειρήσεις. Το ότι συμφωνήσαμε σε ένα ουσιαστικά βελτιωμένο νομοσχέδιο για την φορολογία ακινήτων, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη.
- Η ολοκλήρωση των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα ώστε να βγουν δυνατά οι Τράπεζες στην πραγματική οικονομία.
- Η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως αυτός ο στόχος είναι εφικτό να γίνει πράξη πριν από τις ευρωεκλογές.
- Η επάνοδος της αγοράς σε δανεισμό, με ασφαλή τρόπο, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ESM.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, επιμένουν πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά και τις κυβερνητικές αποφάσεις σε όλα τα θέματα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τους πολίτες, επικαλούμενοι όσα έγιναν στην υπόθεση των πλειστηριασμών και του ΕΝΦΙΑ.
Υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη διαμορφώσει και παρουσιάσει συγκεκριμένες πρακτικές προτάσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, από την ανάσχεση της ανεργίας, τις θέσεις απασχόλησης για ανέργους, την προστασία υφιστάμενων θέσεων εργασίας, τη διατήρηση του ΕΚΑΣ για τους αναπήρους και την αποκατάσταση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ως την επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, τις σοβαρές μειώσεις στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα μεσαία νοικοκυριά τις κρίσιμες ημέρες με κίνδυνο αιθαλομίχλης, τις «χρονοθυρίδες» για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης χωρίς πρακτικά να υπάρχει η επιβάρυνση του αυξημένου ΕΦΚ κοκ.
Στα εσωκομματικά τους, τέλος, δεδομένου ότι παράλληλα προχωρά η επιχείρηση ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, επιχειρούν να βάλουν τέλος στην εσωστρέφεια, διαμηνύοντας ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί οποιαδήποτε ανακύκλωσή της, η οποία αδικεί το ΠΑΣΟΚ και τις συνεχείς προσπάθειες των βουλευτών και των στελεχών του να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, της οικονομίας, των νοικοκυριών.
Σε σχέση με τη συσπείρωση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης / Κεντροαριστεράς, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί πως ειπώθηκε ό,τι μπορούσε να ειπωθεί και τώρα θα εφαρμοστούν οι σχετικές αποφάσεις της ΚΠΕ. Προτίθεται, μάλιστα, αμέσως μετά τις γιορτές να ανακοινώσει τη σύνθεση των επιτροπών που αποφασίστηκε να συγκροτηθούν (συντονισμού δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, συνεργασίας ευρωεκλογών, προγράμματος και εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, νομαρχιακές επιτροπές δράσης), στις οποίες και θα κληθούν να μετάσχουν όλα τα διαθέσιμα στελέχη χωρίς καμία διάκριση.
Απόλυτα ανοικτή προς όλους -κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα- θα είναι και η πρόσκληση για την Συνδιάσκεψη που ο ίδιος έχει προαναγγείλει και θα έχει ως αντικείμενο τις ευρωεκλογές.

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση