GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο σφυρί τα “παρανόμως αποκτηθέντα” κοσμήματα

Συλλογή κοσμημάτων που ανήκε στην Ιμέλντα Μάρκος, τη σύζυγο του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων, "αποκτήθηκε παράνομα"...

Συλλογή κοσμημάτων που ανήκε στην Ιμέλντα Μάρκος, τη σύζυγο του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων, "αποκτήθηκε παράνομα" και μπορεί να πουληθεί σε δημοπρασία και τα έσοδα θα δοθούν στα ταμεία του κράτους, ανακοίνωσε σήμερα δικαστική πηγή. Δικαστήριο κατά της διαφθοράς κήρυξε "παρανόμως αποκτηθείσα" τη συλλογή Malacanang αξίας 150.000 δολαρίων (110.000 ευρώ) και ζήτησε αυτή να επιστραφεί στο κράτος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πρόκειται για την πιο απλή από τις τρεις συλλογές των Μάρκος που κατασχέθηκαν μετά την πτώση από την προεδρία του Φερδινάντο Μάρκος το 1986 και που περιλαμβάνουν ένα σετ 60 διαφορετικών κοσμημάτων, ανάμεσά τους ένα ρουμπίνι Βιρμανίας 150 καρατίων. Η δικαστική αυτή απόφαση, για την οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση, είναι η πρώτη. Οι προηγούμενες προσπάθειες για την πώληση των συλλογών εμποδίστηκαν από το περιβάλλον των Μάρκος.

Το 1991 ο οίκος Κρίστι”ς εκτιμούσε την αξία των τριών συλλογών σε 8,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μάρκος ανατράπηκε μετά τις λαϊκές διαδηλώσεις το 1986 ύστερα από 20 χρόνια δικτατορίας που σημαδεύτηκαν από ευρείας κλίμακας διαφθορά και μια λατρεία προς το πρόσωπό του.

Οι μυθικές δαπάνες της Ιμέλντα και η διάσημη συλλογή υποδημάτων της (χιλιάδες ζευγάρια) συμβολίζουν τις υπερβολές και την αδιαντροπιά του προεδρικού ζεύγους, που θεωρείται ύποπτο για την υπεξαίρεση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας. Οι Μάρκος είχαν καταφύγει στη Χαβάη όπου ο πρώην πρόεδρος πέθανε το 1989.

Στην Ιμέλντα επετράπη να επιστρέψει στις Φιλιππίνες όπου αναμίχθηκε στην πολιτική. Εξελέγη τον Μάιο του 2010 βουλευτής του κοινοβουλίου και επανεξελέγη τον Μάιο του 2013.

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση