GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνέντευξη Αβραμόπουλου

 Η συνέντευξη του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου δόθηκε στην εφημερίδα «Real News» και στη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ...


 Η συνέντευξη του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου δόθηκε στην εφημερίδα «Real News» και στη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται ήδη στην πολιτική επικαιρότητα και φαίνεται ότι... θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων τους επόμενους μήνες. Ποια είναι η γνώμη σας;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Βουλή, με τη σημερινή σύνθεσή της, μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Είναι αντιπαραγωγική για τη Δημοκρατία μας, οποιαδήποτε αντιπαράθεση για το ζήτημα αυτό, σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται στο μεταίχμιο της εξόδου από την κρίση.

Εξάλλου, η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι από το Σύνταγμα μια συναινετική διαδικασία και έτσι πρέπει να την εκλαμβάνουν και να την ερμηνεύουν όλα τα κόμματα της Βουλής, τα οποία έχουν την πολιτική και ηθική ευθύνη, απέναντι στο λαό και στο έθνος, της διατήρησης της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί όμως να προκαλέσει πρόωρες εκλογές;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο εφόσον δεν συγκεντρώνεται η πλειοψηφία που απαιτείται από το Σύνταγμα στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες. Σας είπα ότι αυτή η πλειοψηφία των 180 Βουλευτών, με τη σημερινή Βουλή μπορεί να υπάρξει. Αλλά το θέμα της εκλογής του Προέδρου είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που πρέπει μία μέρα να επιλυθεί.

Για το λόγο αυτό, η Νέα Δημοκρατία στις προτάσεις της για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, περιλαμβάνει την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου, κατά τρόπο τέτοιο ώστε, μεταξύ άλλων, η εκλογή του να μην συνδέεται με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Είναι αντιφατικό και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση κάτι τέτοιο με το ρόλο του Αρχηγού του Κράτους, φορέα σταθερότητας, συναίνεσης και συνέχειας και όχι καταλύτη με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας απειλεί ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάση την απλή αριθμητική και τους σημερινούς συσχετισμούς, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν βλέπετε εκλογές το 2014.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το σωστό είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλή φιλολογία γίνεται τελευταία για τα θρησκευτικά «πιστεύω» του κ. Τσίπρα.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θέμα που άπτεται των προσωπικών δεδομένων. Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι η συνείδησή του τού επιβάλλει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος της Νέας Δημοκρατίας και είχατε βγάλει κάποια συμπεράσματα. Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε δημοσιοποιήσει έγκαιρα, πριν από τις εκλογές, 31 ριζοσπαστικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση που διατηρούν την επικαιρότητά τους.

Η σκληρή εμπειρία της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, συμπίπτει με την ολοκλήρωση σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών από την υιοθέτηση του Συντάγματος, το 1975, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μια γενναία εκ βάθρων συνταγματική μεταρρύθμιση θα είναι καταλύτης μιας νέας πολιτικής και πολιτειακής σταθερότητας, μιας νέας ευρύτατης κοινωνικής συναίνεσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα από τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καταγράφηκε δικαιολογημένη δυσαρέσκεια και οργή για πολλές πτυχές της πολιτικής ζωής. Συγχρόνως όμως, ωρίμασαν οι ιδέες και οι συνθήκες που μπορούν να τροφοδοτήσουν μια μεγάλη ανατροπή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε ωστόσο ως δεδομένο την κρίση του πολιτικού μας συστήματος και την απαξίωσή του από τον κόσμο.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αναθεώρηση του Συντάγματος θα είναι σταθεροποιητική, στο βαθμό που ενσωματώνει τα αιτήματα της κοινωνίας και την κριτική προσέγγιση του πολιτικού μας συστήματος, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε τα τελευταία σαράντα χρόνια και ειδικότερα την τελευταία τετραετία.

Είναι ανάγκη λοιπόν να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για την Ελλάδα. Με την έξοδο από την κρίση και τον τερματισμό των μνημονίων. Με την επαναφορά της ανάπτυξης και της ρευστότητας για την κοινωνία μας. Με την αποκατάσταση των αδικιών που επιβλήθηκαν λόγω των συνθηκών. Με νέα πολιτικά ήθη, κάτω από την ομπρέλα ενός νέου Καταστατικού Χάρτη της χώρας. Το μέλλον δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κανενός κόμματος. Το αύριο πρέπει να μας ενώνει όλους και όχι να μας διχάζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τελειώσουμε με τα αμυντικά και τα εξοπλιστικά;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωσή μου της 3ης Ιανουαρίου, μετά τη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό, ισχύει στο ακέραιο. Η θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαρκής προτεραιότητα της κυβέρνησής μας.

Επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε, όπως δεσμευθήκαμε, στην Επιτροπή Άμυνας και Εξοπλισμών, αρχές Φεβρουαρίου, προτάσεις για θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και αλλαγές στις πρακτικές συναλλαγών μεταξύ κράτους και εταιρειών, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια και να προστατεύεται το κύρος, η αξιοπιστία και η εθνική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έχω δε, ήδη δεσμευθεί, ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου οποιαδήποτε δαπάνη στο χώρο του εφοδιασμού και της συντήρησης -γιατί δεν μιλάμε για νέες προμήθειες- θα συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα ζητείται η έγκρισή της.

Η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν μοναδικές και αμετάθετες επιλογές μας και τις επιβάλλουμε με κάθε μέσο, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των Νόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση