GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέοι και άντρες, οι περισσότεροι άστεγοι στη Θεσσαλονίκη

Νεαρός άντρας, άστεγος μόνο λίγους μήνες και ελληνικής καταγωγής. Αυτό είναι το μέσο προφίλ των περισσότερων ατόμων που έχουν βρει κ...


Νεαρός άντρας, άστεγος μόνο λίγους μήνες και ελληνικής καταγωγής. Αυτό είναι το μέσο προφίλ των περισσότερων ατόμων που έχουν βρει καταφύγιο τις νύχτες στο...
υπνωτήριο αστέγων, το οποίο που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

«Μιλάμε κυρίως για νεοάστεγους, οι οποίοι νοίκιαζαν κάποιο σπίτι και είχαν οικογένεια, αλλά όταν έχασαν τη δουλειά τους, άρχισαν να κοιμούνται στο δρόμο» εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) η κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη της δομής, Ελένη Παπαστεργίου.

Αναφέρει, μάλιστα, ένα ενδεικτικό παράδειγμα ανθρώπου με τέσσερα ανήλικα παιδιά, ο οποίος, όταν έχασε τη δουλειά του, επειδή δεν μπορούσε να αντέξει την ψυχολογική πίεση στο σπίτι του, αποφάσισε να φύγει για να μην τους επιβαρύνει.

«Κοιμόταν στον δρόμο εδώ και καιρό, όταν ήρθε στο υπνωτήριο, όπου τον βοηθήσαμε να ξαναβρεί δουλειά και τελικά επέστρεψε στην οικογένειά του» λέει η κ. Παπαστεργίου.

Ο κοιτώνας των ανδρών με 44 κρεβάτια είναι γεμάτος κάθε βράδυ, ενώ, αντίθετα, ο γυναικείος είναι σχεδόν άδειος αφού φιλοξενούνται μόλις τέσσερις γυναίκες. «Πιο δύσκολα οι γυναίκες θα μείνουν στον δρόμο, έχουν πιο προστατευμένο περιβάλλον και, παράλληλα, υπάρχουν ξενώνες για όσες αντιμετωπίζουν προβλήματα κακοποίησης» διευκρινίζει η κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι σε μερικούς μήνες, θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών.

Το υπνωτήριο βρίσκεται επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, σε χώρο 750 τ.μ. τής Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, η οποία τον παραχώρησε, για μία δεκαετία, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ όλες οι δαπάνες διαμόρφωσης και εξοπλισμού εξασφαλίστηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Ο χώρος ανοίγει στις 7 το απόγευμα για την υποδοχή των αστέγων, στους οποίους παρέχεται βραδινό και κλείνει μετά το πρωινό τους, στις 9 το πρωί. Προσπαθούμε πάντα να στηρίξουμε κάθε άστεγο που έρχεται, προς κάθε κατεύθυνση και το μόνο που ζητάμε απ' αυτούς είναι να μην είναι "παραδομένοι" και "βολεμένοι", να δείχνουν διάθεση, δηλαδή, να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη ζωή τους» καταλήγει η κ. Παπαστεργίου.

Το υπνωτήριο λειτουργεί σε συνεργασία με την κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις» και παρέχει, επίσης, στεγνοκαθαριστήριο και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση