GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα «φούσκα» φοβάται η αμερικανική αρχή εποπτείας των τραπεζών

Για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν από κοινού πιστωτικά ιδρύματα με εναλλακτικούς διαχειριστές κεφαλαίων με τη σύναψη επικί...

Για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν από κοινού πιστωτικά ιδρύματα με εναλλακτικούς διαχειριστές κεφαλαίων με τη σύναψη επικίνδυνων συναλλαγών και την παράκαμψη υφιστάμενων κανόνων προειδοποίησε μία αμερικανική αρχή η οποία είναι συναρμόδια για την εποπτεία των τραπεζών (Office of the Comptroller of the Currency, OCC).

Η προειδοποίηση της Αρχής έγινε, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για πιθανή φούσκα στα μη διαβαθμισμένα δάνεια (junk rated loans) σε επιχειρήσεις.

Η τραπεζική Αρχή έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες να αποφεύγουν τη χορήγηση μερικών από τα πιο επικίνδυνα μη διαβαθμισμένα δάνεια σε εταιρείες, αλλά ανησυχεί ότι οι τράπεζες μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν αυτές τις συναλλαγές, μοιραζόμενες κάποιους κινδύνους με τους διαχειριστές κεφαλαίων.

«Δεν βλέπουμε κανένα όφελος για τις τράπεζες, εάν συνεργάζονται με τους διαχειριστές κεφαλαίων ή σκιώδεις τράπεζες για να παρακάμψουν τις ρυθμίσεις και να συνεχίσουν να πλημμυρίζουν την αγορά με αδύναμες συμφωνίες», δήλωσε στο Ρόιτερ ο πρώτος αναπληρωτής Επόπτης για την παρακολούθηση των μεγάλων τραπεζών Μάρτιν Πφίνσγκραφ.

Μεταξύ των επενδυτών στους διαχειριστές κεφαλαίων είναι συνταξιοδοτικά ταμεία, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Μεταφέροντας τις μελλοντικές ζημιές από τις τράπεζες στα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν βοηθά τη μακροχρόνια χρηματοπιστωτική σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας».

Οι εποπτικές Αρχές βλέπουν μία σειρά κινδύνων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς στοχεύουν να εμποδίσουν την επανάληψη της φούσκας των στεγαστικών δανείων που προκάλεσε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009. Δεν αισθάνονται άνετα με την κατανομή των κινδύνων σε περισσότερους φορείς, όταν το συνολικό επίπεδο κινδύνου στο σύστημα γίνεται επικίνδυνα υψηλό.

Αυτό πιθανόν να συμβαίνει με τη μοχλευμένη έκδοση δανείων, η οποία έφθασε το ποσό – ρεκόρ των 1,14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013, ποσό που είναι αυξημένο κατά 72% από το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Ρόιτερς (Thomson Reuters Loan Pricing Corp).

Το μέσο ύψος του χρέους των εταιρειών που παίρνουν τα δάνεια αυτά έφθασε το 2013 να αντιστοιχεί σε 6,21 φορές τα κέρδη τους EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων, υποτίμησης και αποσβέσεων) από 5,86 φορές το 2012 και να είναι το υψηλότερο από το 2007.

Τα σχόλια της OCC δείχνουν πώς αισθάνονται οι ενθαρρυμένοι επόπτες τώρα, καθώς επιδιώκουν να μειώσουν τις απειλές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με βάση το μεταρρυθμιστικό νόμο Dodd – Frank του 2010, η OCC, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Εγγύησης των Καταθέσεων περιλαμβάνονται στις εποπτικές Αρχές που ανήκουν στο Συμβούλιο Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι επιφορτισμένο να διαπιστώνει και να σταματά πιθανές πηγές πιστωτικών κραχ.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση