GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πιέζουν» τη Γαλλία για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Σε έκθεσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης καλωσορίζει μια σειρά...


Σε έκθεσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης καλωσορίζει μια σειρά πρόσφατων μεταρρυθμίσεων για την πρόληψη της διαφθοράς στη Γαλλία,
αλλά επισημαίνει παράλληλα ότι συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά κενά και «παραθυράκια» στους κανόνες και στις διατάξεις που αφορούν τους κοινοβουλευτικούς, τους δικαστές και τους εισαγγελείς.
Στην έκθεση της η Επιτροπή επιδοκιμάζει μεν μία σειρά από πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα για την πρόληψη της διαφθοράς αλλά επισημαίνει ότι οι κανόνες που ισχύουν για τους βουλευτές, εισαγγελείς και δικαστές στην Γαλλία, δεν είναι επαρκείς για να ξεριζώσουν την διαφθορά σε αυτούς τους τομείς ή να προλάβουν ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων.
Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές δεν δεσμεύονται ακόμη από επαρκείς κανόνες που να εξασφαλίζουν διαφάνεια στις δηλώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων και ενδεχόμενα οικονομικά οφέλη, δωροληψίες και άλλα.
Αναφερόμενη στο Γαλλικό σύστημα δικαιοσύνης η έκθεση επισημαίνει ότι αυτό διατηρεί τη φήμη του ότι επιδεικνύει αξιοσημείωτη ακεραιότητα σε σύγκριση με άλλα σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως υπάρχουν ελάχιστες εγγυήσεις για την αντικειμενική λειτουργία των δικαστηρίων, σε εμπορικές και άλλες υποθέσεις.

Η έκθεση τονίζει ακόμη ότι η εκτελεστική εξουσία ενίοτε παρεμβαίνει στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, με πειθαρχικές διώξεις των δικαστικών και έμμεσες απειλές για την καριέρα τους, ιδίως σε περιπτώσεις εισαγγελέων.
Η εξουσία που είχε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης να δίνει εντολές προς τους εισαγγελείς και να κατευθύνει το έργο τους καταργήθηκε το 2013.
Ωστόσο, η GRECO καλεί να καθορισθούν αυστηρότερα πρότυπα για τον καθορισμό των υποθέσεων που αφορούν θέματα ασφάλειας και εσωτερικές κρατικές υποθέσεις.
Οι παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης δεν πρέπει να γίνονται καταχρηστικά, σε έρευνες για ευαίσθητες υποθέσεις ή υποθέσεις μεγάλης διαφθοράς, συνιστάται στην έκθεση.
Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκθεση περιέχει συνολικά 11 συστάσεις προς τη Γαλλία και η GRECO αναφέρει ότι θα επανεξετάσει την πρόοδο της χώρας το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση