GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άδειασαν τα ψυγεία από αίμα στο σταθμό αιμοδοσίας του νοσοκομείου Πύργου!

Έκκληση για αίμα σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες και ευαισθητοποιημένους πολίτες, απηύθυνε η διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Ν...

Έκκληση για αίμα σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες και ευαισθητοποιημένους πολίτες, απηύθυνε η διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου Κωνσταντίνα Πανέτα-Κωνσταντακοπούλου.
Τα ψυγεία έχουν αδειάσει από αίματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αδυναμίας κάλυψης έκτακτων περιστατικών που απαιτούν μεγάλο αριθμό μονάδων.

Το πρόβλημα της έλλειψης αίματος, δεν είναι καινούργιο και δεν αφορά μόνο το Νοσοκομείο Πύργου. Αυτή την περίοδο, όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα δανεισμού, κάτι που συνηθίζεται. Ειδικά στα όρια της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των Σταθμών Αιμοδοσίας, όταν υπάρχει ανάγκη σε αίμα.

Λιγότεροι αιμοδότες, άδεια ψυγεία

Η εθελοντική αιμοδοσία, αποτελεί κορυφαία πράξη αλτρουισμού και αγάπης, αλλά, οι καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα - ακόμα και διαβίωσης - που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, μοιραία, βάζουν τον εθελοντισμό σε 2η και 3η μοίρα. Έτσι, ο αριθμός των εθελοντών που παλαιότερα απευθυνόταν εκούσια στον Σταθμό Αιμοδοσίας για να αιμοδοτήσει, έχει μειωθεί δραματικά. Παράλληλα, όπως εξηγεί η διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας κα Πανέτα, «…ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών, από αυτούς που επιδιώξουν να αιμοδοτούν σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποκλείονται λόγω υψηλής πίεσης, χαμηλού αιμοτοκρίτη ή άλλων περιστασιακών προβλημάτων υγείας, συνέπεια - κυρίως - της αγχώδους ζωής και της κακής διατροφής».

Κάθε Κυριακή και μια αιμοδοσία

Λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί και ο αριθμός των πολιτών που απευθύνονται για παροχή υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, γι’ αυτό και οι λιγοστές μονάδες που έχει στα ψυγεία του ο Σταθμός, ουσιαστικά…εξαφανίζονται, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών. «Λόγω της έλλειψης, αναγκαζόμαστε να είμαστε φειδωλοί στις μονάδες που δίνουμε. Γι’ αυτό, θέλουμε την κατανόηση και τη βοήθεια των συγγενών των ασθενών που νοσηλεύονται και έχουν ανάγκη από αίμα, όταν τους ζητάμε να προσπαθήσουν να καλύψουν τον αριθμό των μονάδων που λαμβάνουν τα συγγενικά τους πρόσωπα», λέει η κα Πανέτα.

Το προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας, γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις αυξημένες ανάγκες σε αίμα, κάθε Κυριακή, βρίσκεται σε εξωτερικές αιμοληψίες. Σε συνεργασία με τους Αιμοδοτικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ηλεία, οργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες, προκειμένου να συγκεντρώσει κάποιες μονάδες αίματος για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες. Ωστόσο, ακόμα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο αριθμός των αιμοδοτών και των μονάδων που συγκεντρώνονται, έχει μοιραία μειωθεί. Μάλιστα από αύριο, εξηγεί η προϊσταμένη του Σταθμού Αιμοδοσίας Γωγώ Παρασκευά, μέχρι και τα μέσα του Φεβρουαρίου, υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες εθελοντικές αιμοδοσίες για όλες τις Κυριακές.

Μ’ ένα τηλέφωνο στο χέρι

Από προχθές και λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε αίμα, το προσωπικό του Σταθμού επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους αιμοδότες - από το Μητρώο εθελοντών - που δεν έχουν αιμοδοτήσει τους τελευταίους μήνες, ζητώντας να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους και να δώσουν μια μονάδα αίματος, η οποία, ειδικά αυτές τις ημέρες, είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. «Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της ΣΕΤΤΗΛ και επικοινωνούμε και με τους εθελοντές αιμοδότες που έχουν καιρό να αιμοδοτήσουν, μήπως και μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε λίγες μονάδες αίματος, γιατί έχουμε σοβαρό πρόβλημα και δύσκολα θα «βγει» το Σαββατοκύριακο με τα ελάχιστα αποθέματα που έχουμε στα ψυγεία μας. Παρακαλάμε να μην τύχει τίποτα έκτακτο και σοβαρό που θα έχει ανάγκη από μεγάλη ποσότητα αίματος», λέει τέλος η κα Πανέτα, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση, και μέσω της εφημ. «Πατρίς» σε εθελοντές που δεν έχουν αιμοδοτήσει το τελευταίο 3μηνο, αλλά και σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, να προσέρχονται καθημερινά στον Σταθμό Αιμοδοσίας (2621082339) στο Νοσοκομείο του Πύργου, από τις 9:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα μέχρι τις 8:00 το βράδυ (Σάββατο και Κυριακή 9:00-13:00) προκειμένου να αιμοδοτήσουν και να σώσουν μια ζωή. patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση