GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομιλία Λοβέρδου στη Επιτροπή Αντιπροσώπων της "Νέας Ελλάδας"

Το 2014 θα προστεθούν στην Ελλάδα της κρίσης δύο ακόμη επιβαρύνσεις, δύο μεγάλα προβλήματα: η διεύρυνση και η σκλήρυνση της φτώχειας...


Το 2014 θα προστεθούν στην Ελλάδα της κρίσης δύο ακόμη επιβαρύνσεις, δύο μεγάλα προβλήματα: η διεύρυνση και η σκλήρυνση της φτώχειας, καθώς και η πολιτική ρευστότητα. Δύο εκλογές τον Μάιο και πιθανές εκλογές που θα...προκύψουν από τη διαδικασία εκλογής του ΠτΔ κάνουν την πολιτική ρευστότητα αναπόφευκτη. Η ρευστότητα αυτή όμως, με τη σειρά της, θα διευκολύνει τους παράγοντες που προκαλούν τη φτώχεια. Θα έχουμε, με άλλα λόγια, μια ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά. Οι πολιτικοί πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαττώσουμε αυτή την πολιτική ρευστότητα.

Οι δύο πρώτοι μήνες,ωστόσο, θα έχουν σχετική ηρεμία. Δεν προβλέπεται κάποια δύσκολη ψηφοφορία στην Βουλή, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για πολλούς λόγους, δεν εγκυμονούν κινδύνους κι όλα δείχνουν πως θα φθάσουμε στον Μάρτιο δίχως ιδιαίτερα πολιτικά προβλήματα, στο βαθμό βέβαια που μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις εν μέσω κρίσης.

Οι μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος θα είναι μήνες πολιτικών ανακατατάξεων και ζυμώσεων. Από την άκρα αριστερά έως και την άκρα δεξιά. Το ΚΚΕ θα καταστήσει πρώτο του θέμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσουν και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον Αλ. Αλαβάνο οι οποίοι ενδέχεται να συνασπιστούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του σχεδόν διχασμένος, αλλά εν αναμονή της εξουσίας ακόμη ενωμένος, θα επιχειρήσει ανοίγματα με μετωπικά σχήματα ή φόρα. Το παράδοξο εν προκειμένω είναι, πως ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κάνει πολιτικά ανοίγματα προς το κέντρο ή προς τα αριστερά του. Το εναντίον του μετωπο από τα αριστερά του έχει εκφραστές και μέσα στο κόμμα αυτό. Τα μόνα ανοίγματα που θα μπορούσε να κάνει είναι σε πρόσωπα με καλό όνομα στο εκλογικό σώμα. Μάλιστα λέγεται, πως η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το 40 ο/ο της δύναμής του. Ταυτοχρόνως, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι της εκλογικής δυναμικής του κόμματος του 4ο/ο. Αυτό όμως εγκυμονεί τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττηθεί στις εκλογές αυτές και να μπει σε περιπέτειες.

Στην Κεντροαριστερά εμφανίζονται προοπτικές για δύο σχήματα, ΔΗΜΑΡ και Νέα Ελλάδα και ΠΑΣΟΚ με τον εαυτό του, δηλαδή με τους 58 του Κ. Σημίτη και του κ. Β. Βενιζέλου. Στο χώρο αυτό ωστόσο δεν αποκλείονται και περαιτέρω ανακατατάξεις όλων των δυνατών μορφών. Κι ακόμη, η ΝΔ εμφανίζεται χωρίς συμμάχους, αποψιλώνοντας όμως το ΠΑΣΟΚ από ψηφοφόρους, μπρος στην απειλή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στα δεξιά της θα υπάρξει η απόλυτη κινητικότητα, με την Χ.Α. να μεταλλάσσεται λόγω της ενδεχόμενης καταδίκης της ηγεσίας της και τον υπόλοιπο δεξιό χώρο σε κινητικότητα επίσης, με τις προτάσεις Πολύδωρα προς ΑΝΕΛ, Χρ. Ζώη, Ν. Νικολόπουλο, μοναρχικούς κοκ. Η ΝΔ εμφανίζει κάποια διεισδυτικότητα στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, αλλά αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Μπορούμε δηλαδή να κάνουμε σχεδιασμούς υπολογίζοντας πως οι δύο πρώτοι μήνες του 2014 θα είναι πολιτικά γόνιμοι ως προς τις κομματικές ανακατατάξεις, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και Μάιο να είναι προεκλογικοί για δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές, δίχως ωστόσο να μπορούν να αποκλειστούν και οι βουλευτικές εκλογές, αφού μετά τα μέσα Απριλίου, οπότε και διαλύεται το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα ενωσιακά όργανα θα λειτουργούν ως οιονεί υπηρεσιακά και άρα η ελληνική προεδρεία δεν έχει ατζέντα, άρα και η ελληνική Πολιτεία έχει ελεύθερο πεδίο να οδηγηθεί σε εκλογές, αν αυτό επιλέξει ο Πρωθυπουργός ή αν σε αυτή την κατεύθυνση οδηγηθεί εκ των πραγμάτων (πχ ενδεχόμενες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ). Μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται, δίχως όμως να εμφανίζεται σήμερα και ως η πλέον πιθανή.

Στη συνέχεια, θα έχουμε δύο-τρεις-τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, τη διαμόρφωση ενδεχομένως νέου προγράμματος, με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με το άνοιγμα της Ελλάδας στις αγορές κοκ, την απορρόφηση ή την αδυναμία απορρόφησης των αποτελεσμάτων των διπλών εκλογών και την ενδεχόμενη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών από Οκτώβριο 2014 έως Ιαναουάριο-Φεβρουάριο 2015 οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε γενικές βουλευτικές εκλογές, λόγω των διαδικασιών ανάδειξης του ΠτΔ. Ταυτοχρόνως, η ανεργία, η φτώχεια και η έλλειψη προοπτικής θα βαραίνουν πάρα πολύ το κλίμα και φαίνεται πως θα οδηγούν τους πολίτες προς τα άκρα και την ένταση της πολιτικής αποδοκιμασίας.

Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε στο μυαλό μας, πως η Τουρκία βρίσκεται σε οξεία πολιτική κρίση. Η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται υπερβολικές πιέσεις από θέματα διαφθοράς, εσωτερικής συνοχής, αντίδρασης του λαού σε επιλογές της, κατάρρευσης μάλλον της εξωτερικής της πολιτικής και κρίσης στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Αν η πολιτική κρίση ξεσπάσει, τότε δεν θα αφορά την απλή αλλαγή πολιτικής φρουράς, αλλά την κατάρρευση ενός καθεστώτος που είναι σε πόλεμο με το κεμαλικό κατεστημένο, άρα θα οδηγήσει σε γεγονότα οργανωμένης και ανοργάνωτης βίας. Αυτό πρέπει να το υπολογίζουμε πάντα, διότι βιώνουμε μία δραματική οικονομική κρίση και στις δύο χώρες του ελληνισμού, Ελλάδα και Κύπρο, και δεν είναι απλό θέμα η εξαγωγή της κρίσης από την Τουρκία προς Ελλάδα ή προς Κύπρο ή και προς τους δύο μαζί.

Όσα προηγήθηκαν δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια απόπειρα να δούμε πολύ σύντομα, πιό είναι το διεθνές, ευρωπαϊκό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας μας, για να προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε ως κόμμα την πορεία των πολιτικών εξελίξεων. Καταστάσεις ανωτέρας βίας, που θα προκύψουν από αστάθμητα πολιτικά γεγονότα, φυσικές καταστροφές ή αναταραχές ή τρομοκρατικές ενέργειες δεν δύνανται να προβλεφθούν και άρα δεν υπολογίζονται στον καθορισμό της στρατηγικής και της τακτικής μας.

Εμείς, ως Νέα Ελλάδα, θα τοποθετηθούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στις πολιτικές εξελίξεις, στηριγμένοι στις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής μας για την ανασύνταξη των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, που έγιναν πιο έντονες και σαφείς όπως ακριβώς τις εξειδικεύσαμε τον Σεπτέμβριο του 2013. Στις περιοδείες μας σε όλη την Ελλάδα συναντιώμαστε με τους υποστηρικτές μας, που είναι πολλοί. ´Ανθρωποι της δουλειάς, κυρίως του ιδιωτικού τομέα και των ελεύθερων επαγγελμάτων, που δεν θέλουν να πέσει η Ελλάδα στα χέρια των δημαγωγών, που πιστεύουν στην Δημοκρατική Παράταξη, στις δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή τη σχέση στις επερχόμενες εκλογές. Τόσο στις δημοτικές όσο και στις ευρωπαικές.

Τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο θα επιμείνουμε στις πρωτοβουλίες μας για την επανασυγκρότηση της Κέντροαριστεράς, την οποία έχουμε δει να πραγματώνεται σε δύο φάσεις: στην πρώτη που θα είναι άμεση και υπαρξιακού χαρακτήρα και στη δεύτερη που θα αφορά τις μεθεπόμενες εκλογές, οπότε θα έχουμε και τη δυνατότητα να επανακάμψουμε ως πρωτεύουσα πολιτική δύναμη. Προβλεπόμενος χρόνος αυτών των εξελίξεων τα επόμενα δύο χρόνια. Προσώρας η κυβέρνηση Σαμαρά με την αδυναμία της να χαράξει και να εφαρμόσει αναπτυξιακές πολιτικές, να προκαλέσει ένα αναπτυξιακό σοκ το 2014, που είναι απαραίτητο για την ελληνική οικονομία και για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη-ο κίνδυνος αποβολής μας ή ο κίνδυνος πτώχευσης είναι πάντα ζωντανοί - και τη μη πτώχευσή της, στρώνει το χαλί στον ΣΥΡΙΖΑ. ´Αλλο θέμα αποτελεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδειχτεί ικανός να αξιοποιήσει προς όφελός του αυτή την ευκαιρία. Αν αυτό δεν αλλάξει, που πρέπει να αλλάξει αν και χάθηκε πολύς πολύτιμος χρόνος, ίσως ο καθοριστικός χρόνος, αν δεν γίνει ένα "αναπτυξιακό σοκ"τότε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο πιο γρήγορα νικήσει τόσο πιο γρήγορα θα σπάσει το "κακό σπυρί" της δημαγωγίας και των ψευδο υποσχέσεων και θα μπει η χώρα στην πορεία εφαρμογής των πολιτικών που έχει απόλυτη και άμεση και επιτακτική ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε σε ποια κατάσταση θα περιέλθει η χώρα και τί θα έχει απομείνει από αυτήν, μετά από μια τέτοια εξέλιξη. Άρα δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με ανευθυνότητα. Σε όσους πάντως προσπαθούν να παραλληλίσουν το 2014 με το 1981 είναι χρήσιμο να θυμίζουμε, πως στην Ελλάδα, πλην των στιγμών κορύφωσης εθνικής θεμάτων ή κορυφαίας ιδεολογικοπολιτικής σύγκρουσης η πολιτική επιρροή πάντα εξαγοραζόταν και τώρα χρήματα δεν υπάρχουν.

Καλούμε σήμερα και πάλι τις πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, τα κόμματα, τις κινήσεις, τα πρόσωπα στην από κοινού συγκρότηση της Προοδευτικής Συμπαράταξης, δίχως ηγεμονισμούς, με διακριτότητα της ύπαρξης και των ρόλων του καθενός, με καθορισμένο πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής για δουλειά, ανάπτυξη, ευημερία, αλληλεγγύη και για την Ελλάδα πάνω από όλους και από όλα!!! Το πρόγραμμα άμεσης δράσης πάνω στο οποίο θα συμφωνήσουμε και θα χρονοδιαγράψουμε, πρέπει να προκαλέσει ένα "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΌ ΣΟΚ" εδώ και τώρα.

Προτείνω λοιπόν ως απολύτως απαραίτητες τις εξής πολιτικές:

α. Ολοκληρώνουμε τη σύνταξη του προγράμματος άμεσης δράσης, πάνω στο οποίο δουλεύουμε επί ενάμιση περίπου χρόνο. Οπου ακούμε τη φράση πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο, να κρατάμε μικρό καλάθι. Είτε πρόκειται για πολιτικούς που δεν έχουν ιδέα για το πόσο απλές, λίγες και παγκοίνως γνωστές είναι οι τέσσερις συν μία θεμελιώδεις και αδάπανες αναπτυξιακές δράσεις άμεσης εφαρμογής, που θα βγάλουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο, που απαιτούν όμως τόλμη και έλλειψη εξαρτήσεων, είτε ως εθνικό σχέδιο εννοούν την υπόσχεση πελατειακής διανομής χρημάτων.

β. Ίσως πρέπει να αναβάλλουμε, ίσως έτσι είναι καλύτερα, τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μας και στη θέση του οργανώνουμε μία Συνδιάσκεψη πολιτικών θέσεων για την Ελλάδα και την Ε.Ε. Για να αρθρώσουμε πολιτικό λόγο για την Ευρώπη, πρέπει έως τα τέλη Φεβρουαρίου να ολοκληρώσουμε τη σύνταξη των θέσεών μας για τις ευρωεκλογές και να τις υιοθετήσουμε στην Δ Σύνοδο της ΕΕΑ.

γ. Καλούμε όλες τις δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, κόμματα,κινήσεις,ομάδες και πρόσωπα να συγκροτήσουμε ένα εκλογικό μέτωπο πολιτικών δυνάμεων. Η Προοδευτική Συμπαράταξη θα βασιστεί σε ένα πρόγραμμα άμεσης δράσης για την ανάπτυξη, την ευημερία, τη Δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και πάνω από όλα την Ελλάδα. Και οι οργανωτικές της δομές, καθώς και το όνομά της θα κατοχυρώνουν και θα προστατεύουν τη διακριτότητα και την αυτοτέλεια του καθενός, δίχως ψευδοηγεμονισμούς, αλλά και μικρομεγαλισμούς. Η συνεργασία μας με την ΔΗΜΑΡ αποτελεί ήδη ομόφωνη απόφασή μας, από τον περασμένο Νοέμβριο και θα πάρει σάρκα και οστά θεμελιωμένη στις ανωτέρω βάσεις. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί προς κάθε κατεύθυνση και με αμείωτη ένταση. Οι συζητήσεις μας είναι ευθείες, δημόσιες και αδιαμεσολάβητες. Δεν χρειαζόμαστε ενδιάμεσους, αυτόκλητους και ετερόφωτους διαμεσολαβητές. Συζητάμε με όλους και συμμετέχουμε σε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες, όπως τη σημερινή στο Γκάζι, την οποία και συνδιοργανώνουμε με την Δράση και τις κινήσεις Δυναμική Ελλάδα, Μπροστά, Π 80 κλπ.

δ. Ξεκινούμε αμέσως τις επαφές μας για τις δημοτικές εκλογές, με πρώτα βήματα την Αθήνα, την Πάτρα, την περιφέρεια Κρήτης και την περιφέρεια Θεσσαλονίκης και τον Βόλο εντός του Ιανουαρίου. Ειδικά για την Αθήνα ο Δημήτρης Καρέλας πήρε την πρωτοβουλία να ετοιμάσει δημοτική παράταξη, στην Πάτρα η οργάνωσή μας ήδη βρίσκεται σε φάση διερευνητικών επαφών, ενώ για τον Βόλο ήδη έχουμε τοποθετηθεί μετά από συνεννόηση με την ΔΗΜΑΡ υπέρ του Πάνου Σκοτινιώτη.

ε. Το πρότυπο του ΤΕΕ με την Χρήστο Σπρίτζη, που θριάμβευσε, εφαρμόζεται και στον ΔΣΑ, με υποψήφιο τον Βασίλη Αλεξανδρή. Θα έχουμε υποψηφίους στο συνδυασμό του. Το καλό παράδειγμα της εκλογής της Λ.Καραβία στο ΤΕΕ πρέπει να επαναληφθεί.

1 σχόλιο

  1. ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΡΕ ΞΕΦΤΗΛΙΣΜΕΝΕ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση