GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Συμβούλιο Ασφαλείας στηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την υποστήριξή του στην ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα της για την ανακατάληψη πολλών π...

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την υποστήριξή του στην ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα της για την ανακατάληψη πολλών περιοχών κοντά στη Βαγδάτη που πέρασαν στα χέρια ισλαμιστών οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ανακοίνωση τους, εκφράζουν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι, ενώ ένοπλοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα) πήραν τον έλεγχο την περασμένη εβδομάδα της Φαλούτζας και πολλών συνοικιών του Ραμάντι, στην επαρχία αλ-Ανμπαρ, 60 χλμ. και 100 χλμ. αντιστοίχως δυτικά της πρωτεύουσας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Συμβούλιο καταδίκασε τις επιθέσεις αυτές και εξήρε το "μεγάλο θάρρος" των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία αυτή. "Το Συμβούλιο εκφράζει τη σταθερή υποστήριξή του στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης για να εγγυηθεί την ασφάλεια του πληθυσμού στο Ιράκ".

Το Συμβούλιο ασκεί πίεση "στις φυλές του Ιράκ, τους τοπικούς αξιωματούχους και τις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία αλ-Ανμπαρ να συνεχίσουν, να διευρύνουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους κατά της βίας και της τρομοκρατίας" και υπογραμμίζει την "καθοριστική σημασία του διαλόγου και της εθνικής ενότητας".

Είναι η πρώτη φορά που ένοπλοι παίρνουν τόσο ανοιχτά τον έλεγχο αστικών περιοχών μετά την εξέγερση που ακολούθησε την αμερικανική εισβολή το 2003.

Δυνάμεις των φυλών και της αστυνομίας ωστόσο ανέκτησαν την Παρασκευή τον έλεγχο δύο συνοικιών της πόλης Ραμάντι από τους ένοπλους αντάρτες.
Η κρίση στην επαρχία αλ-Ανμπαρ και η συνεχιζόμενη έξαρση της βίας στην υπόλοιπη χώρα συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές, μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, για τον πρωθυπουργό που ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας εδώ και οκτώ χρόνια.

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση