GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πήραν δώρο Χριστουγέννων με «σπρώξιμο» από την Επιθεώρησης Εργασίας στην Ξάνθη

Λίγο «σπρώξιμο» από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Ξάνθη χρειάστηκαν δύο επιχειρήσεις οι οποίες καταγγέλθηκε πως δεν είχαν καταβά...


Λίγο «σπρώξιμο» από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Ξάνθη χρειάστηκαν δύο επιχειρήσεις οι οποίες καταγγέλθηκε πως δεν είχαν καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους τους ως όφειλαν, για να... το πράξουν τελικώς την παραμονή των Χριστουγέννων.

Όπως προβλέπεται οι εργοδότες όφειλαν να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενούς τους έως και τις 21 Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον κινούνταν οι προβλεπόμενες διαδικασίες απειλούνταν με σύλληψη.

Στην Ξάνθη το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δέχθηκε δύο καταγγελίες περί μη καταβολής του Δώρου, η μια αφορούσε μια βιομηχανία ενώ η άλλη μια επισιτιστική επιχείρηση. Μάλιστα οι καταγγελίες αφορούσαν στη μια περίπτωση 5 εργαζόμενους και στην άλλη 40, ενώ έγιναν η μια επώνυμα με τους ίδιους τους θιγόμενους να προσφεύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας ζητώντας την παρέμβασή της, και η άλλη ανώνυμα – μέσω τηλεφωνική καταγγελίας – και ακολούθως η Επιθεώρηση Εργασίας ελέγχοντας την καταγγελία διαπίστωσε το αληθές του περιεχομένου της.

Και στις δυο περιπτώσεις, μετά και την παρέμβαση του ΣΕΠΕ, οι εργοδότες δεσμεύτηκαν πως θα καταβάλουν τα χρήματα μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων, κάτι που το έκαναν πράξη, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τελικά αποδεικτικά έγγραφα που προσκόμισαν. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Εκτιμάται φυσικά πως οι περιπτώσεις μη καταβολής δώρου Χριστουγέννων ανέρχονται σε πολλές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, στην περιοχή με τους εργαζόμενους ωστόσο να μην το καταγγέλλουν είτε επειδή φοβούνται πως μπορεί να διακινδυνεύσουν τη θέση εργασίας τους είτε επειδή πιστεύουν πως δεν θα τους καταβληθεί το δώρο. Δεν είναι λίγες οι ανεπίσημες αναφορές που κάνουν λόγο για περιπτώσεις όπου ασκήθηκε πίεση σε εργαζόμενους να υπογράψουν πως έχουν λάβει το δώρο χωρίς ωστόσο αυτό να συμβεί, αναφορές οι οποίες φυσικά δεν μπορούν να πιστοποιηθούν παρά μόνο από τους ίδιους τους θιγόμενους.

Πολλοί είναι αυτοί που είτε παζαρεύουν το δώρο, καταβάλλοντας ένα μέρος αυτού, είτε το καταβάλλουν τμηματικά.

Από την πλευρά τους οι εργοδότες, που δεν καταβάλλουν το δώρο, επικαλούνται την οικονομική δυστοκία που επικρατεί στη χώρα, προτάσσοντας ως επιχείρημα το γεγονός πως ακόμη και η κανονική μισθοδοσία γίνεται μετ’ εμποδίων και με καθυστερήσεις, σε αρκετές των περιπτώσεων πολύμηνες. Δεν λείπουν βέβαια και οι επιτήδειοι που απλώς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες, όπως φυσικά και οι συνεπείς που κατέβαλαν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους τους. thrakitoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση