GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνάντηση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης

Την πεποίθηση ότι οι χώρες τους θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις διμερείς τους σχέσεις εξαιτίας της υπόθεσης των ...


Την πεποίθηση ότι οι χώρες τους θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις διμερείς τους σχέσεις εξαιτίας της υπόθεσης των παρακολουθήσεων εξέφρασαν τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά τις συναντήσεις που είχαν νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε επίσης η διαπραγμάτευση για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θεωρούμε ότι είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει την οικονομία της Ευρώπης, να ενισχύσει την οικονομία μας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για Αμερικανούς, για Γερμανούς, για όλους τους Ευρωπαίους και να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες συνδεδεμένες αγορές στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Κέρι αναφερόμενος στην διατλαντική συμφωνία και πρόσθεσε ότι και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη και την απασχόληση που θα έχει ως αποτέλεσμα η συμφωνία.
«Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε περάσει μια δύσκολη περίοδο τους τελευταίους μήνες. Ανυπομονώ να γυρίσουμε σελίδα και να επικεντρωθούμε στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε από κοινού», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός, αναφερόμενος στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Επέμεινε ότι βρίσκεται στην Γερμανία προκειμένου να βοηθήσει ώστε «να στρέψουμε την προσοχή μας στο μέλλον και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη που χαρακτήριζε πάντα τις διμερείς σχέσεις».
Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι δύο χώρες θα καταλήξουν σε συμφωνία «μη-κατασκοπίας», ο κ. Κέρι σημείωσε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ και ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών συζητούν προκειμένου να βρεθεί λύση.
Παραδέχθηκε βέβαια ότι τα τεχνικά ζητήματα δεν είναι εύκολα, αλλά τόνισε ότι και οι ΗΠΑ, όπως η Γερμανία, είναι προσηλωμένες στην προστασία της ιδιωτικής σφαίρας.
Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι οι διαφορά απόψεων δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την σχέση των δύο χωρών και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι «βήμα-βήμα θα βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις». Διευκρίνισε πάντως ότι οι διαφορές αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν ανοιχτά.
Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι αυτό το πρόβλημα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να διαταράξει μια μακρόχρονη σχέση συνεργασίας και φιλίας. «Θα πετύχουμε στην προσπάθειά μας να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», τόνισε.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε επανειλημμένα στην σημασία μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ της χώρας του και της Γερμανίας, για την αντιμετώπιση, όπως είπε, της μακράς λίστας διεθνών προβλημάτων.
Καλωσόρισε μάλιστα «τον όλο και μεγαλύτερο και σημαντικότερο ρόλο της Γερμανίας στην διεθνή σκηνή» και επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά ιστορία σπουδαίας συνεργασίας σε περίπλοκα θέματα, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η εθνική ασφάλεια και η άμυνα «και θα συνεχίσουμε να έχουμε, καθώς μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα».
Ο κ. Κέρι, ο οποίος είχε ζήσει στο Βερολίνο το 1950, καθώς ο πατέρας του υπηρετούσε ως διπλωμάτης στην Ύπατη Αρμοστεία των ΗΠΑ στην πόλη, αναφέρθηκε και στις όμορφες αναμνήσεις του από την γερμανική πρωτεύουσα, επαινώντας την ανάπτυξη που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Πηγή: www.real.gr

1 σχόλιο

  1. Μπούτζουκας Τηλέμαχος31 Ιαν 2014, 9:41:00 μ.μ.

    Τι συνδέει τον Ότμαρ Κάρας με τους Ναζί

    Ο Ότμαρ Κάρας είναι παντρεμένος με την Κριστίνα Βαλντχάιμ – Κάρας, η οποία είναι κόρη του πρώην Αυστριακού διπλωμάτη, Κουρτ Βάλντχάιμ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τις υπηρεσίες του στους Ναζί ως μέλος της Βέρμαχτ και πιο συγκεκριμένα κατηγορήθηκε ότι διέταξε απελάσεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον 40 χιλιάδων, στο Άουσβιτς ..ΟΙ ΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΣΑΜΑΡΑΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση