GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μειώθηκε ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα

Η Κύπρος και η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατέγραψαν πέρυσι τη μεγαλύτερ...

Η Κύπρος και η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατέγραψαν πέρυσι τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του αριθμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Monetary Financing Institutions, MFIs) στην Ευρωζώνη.

Την 1η Ιανουαρίου 2014, ο αριθμός των ιδρυμάτων αυτών, στα οποία περιλαμβάνονται εκτός από τις τράπεζες και ταμεία που επενδύουν στην αγορά χρήματος (money market funds), οι 19 κεντρικές τράπεζες και άλλα ιδρύματα, μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 17% σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου 2013 ή σε απόλυτους αριθμούς από 75 σε 62.

Στην Κύπρο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν από 139 σε 103 (ποσοστό μείωσης 26%), ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης καταγράφηκε μείωση 3,6% (από 7.059 σε 6.790 ιδρύματα).

Παρά την ένταξη και άλλων χωρών στην Ευρωζώνη την τελευταία 12ετία, ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της μειώθηκε κατά 31% ή κατά 3.066 ιδρύματα από την 1η Ιανουαρίου 1999.

Η μείωση το αντίστοιχο διάστημα στην Ελλάδα ανήλθε σε 39,2%, καθώς το 1999 λειτουργούσαν 102 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χώρα.

Στη Γερμανία και τη Γαλλία αντιστοιχεί (1η Ιανουαρίου 2014) το 42% του συνόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης, ποσοστό σχεδόν ίδιο με αυτό που είχε καταγραφεί πριν από ένα χρόνο.

Το 87% των MFIs (5.909) αποτελούν πιστωτικά ιδρύματα (εμπορικές τράπεζες, ταμιευτήρια, ταχυδρομικά ταμιευτήρια, πιστωτικές ενώσεις κ.λπ), ενώ τα ταμεία που επενδύουν στην αγορά χρήματος αποτελούν το 12% (816).

Στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περιλαμβάνονται και οι κεντρικές τράπεζες (19 μαζί με την ΕΚΤ) και 46 άλλα ιδρύματα.

Το Βέλγιο, η Σλοβακία και η Ελλάδα έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ως ποσοστό στο σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων (62%, 54% και 48%, αντίστοιχα).

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση