GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει»

Το χειρότερο από το βάρος της προσαρμογής έχει περάσει για την Ελλάδα, τονίζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal...


Το χειρότερο από το βάρος της προσαρμογής έχει περάσει για την Ελλάδα, τονίζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΕΠ, η συνέντευξη του κ. Ρέγκλινγκ παραχωρήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Δηλώνει ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν από τα μέσα του έτους.
«Θα εξαρτηθεί από την επόμενη αξιολόγηση, η οποία έχει καθυστερήσει» λέει και προσθέτει: «Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια κατάληξη στην αξιολόγηση. Και τότε θα το δούμε αυτό μαζί τον Μάιο, Ιούνιο ή κάπου εκεί». Ο ίδιος, δε, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποια πρόσθετη στήριξη.
«Θα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα» λέει και προσθέτει: «Θα δούμε. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αυτό εξαρτάται εν μέρει από τις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και από το ευρύτερο περιβάλλον, κάτι που είναι πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησης».
Σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο επικεφαλής του ESM σημειώνει: «Αν και έχει καθυστερήσει, υπάρχει η προσδοκία ότι θα υπάρξει μια αποστολή πολύ σύντομα και ελπίζω να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν, περισσότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες».
Επιπλέον αναφέρει πως δεν βλέπει βαθύ αποπληθωρισμό στην Ελλάδα και σημειώνει ότι η εσωτερική υποτίμηση έχει κάνει τον κύκλο της.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα και νομίζω ότι η πορεία της εσωτερικής υποτίμησης έχει κάνει τον κύκλο της» τονίζει και προσθέτει: «Επίσης, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η Κομισιόν προβλέπει έλλειμμα 2% του ΑΕΠ αυτό το έτος και 1% το επόμενο. Αυτό είναι καλύτερο από την Ολλανδία ή τη Φινλανδία».
«Αυτό που χρειάζεται να κάνουν, είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτό απαιτεί χρόνο» λέει. Προσθέτει, ωστόσο: «Το χειρότερο από το βάρος της προσαρμογής ανήκει στο παρελθόν».
Για τα τραπεζικά συστήματα των χωρών, που βρίσκονται σε προγράμματα, ο κ. Ρέγκλινγκ είναι καθησυχαστικός: «Έχουμε δει τα stress tests από τις πέντε αυτές χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος) αρκετές φορές με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων του ιδιωτικού τομέα, η PIMCO στην Ιρλανδία, η Blackrock στην Ελλάδα. Γι αυτό η ΕΚΤ πάντα λέει ότι θα της προξενούσε μεγάλη εντύπωση αν προκύψουν μεγάλες εκπλήξεις. Μπορεί να υπάρξουν μικρές εκπλήξεις, αλλά μεγάλες δεν νομίζω».
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση