GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πακιστάν: Δώρα σε υπουργούς έγιναν τα χρήματα για την τρομοκρατία

Ένα πακιστανικό κυβερνητικό ταμείο αφιερωμένο στον αντιτρομοκρατικό αγώναχρησιμοποιήθηκε για να αγοραστούν δώρα γάμου, χαλιά πολυτελεία...

Ένα πακιστανικό κυβερνητικό ταμείο αφιερωμένο στον αντιτρομοκρατικό αγώναχρησιμοποιήθηκε για να αγοραστούν δώρα γάμου, χαλιά πολυτελείας, χρυσά κοσμήματα και υπολογιστές για οικείους υπουργών ή... περαστικούς αξιωματούχους, αποκαλύπτουν έγγραφα των οποίων έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αποκαλύψεις αυτές ρίχνουν φως στη διαφθορά που παραμένει πολύ διαδεδομένη στους κόλπους ενός κράτους, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και έχει φανεί ανίκανο εδώ και χρόνια να εμποδίσει τις αιματηρές επιθέσεις των ανταρτών Ταλιμπάν.

Το θέμα αφορά την Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων (NCMC), ένα πυρήνα του υπουργείου Εσωτερικών που συστάθηκε το 2000 για να βελτιώσει το συντονισμό των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έκαναν σύμμαχό τους το Πακιστάν στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" τον οποίο κήρυξαν στα τέλη του 2001, κατέβαλαν έκτοτε σ' αυτή τη χώρα, μαζί και με άλλες δυτικές χώρες, δισεκατομμύρια δολάρια για να την βοηθήσουν να καταστείλει τους ισλαμιστές Ταλιμπάν και τους συμμάχους τους της Αλ-Κάιντα στο έδαφός του.

Η πακιστανική κυβέρνηση χορήγησε για τον προϋπολογισμό της NCMC ένα ποσό 425 εκατομμυρίων ρουπιών (σχεδόν 3 εκατ. ευρώ) στην περίοδο 2009-2013, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο Ούμαρ Σίμα, ένας ερευνητής δημοσιογράφος της πακιστανικής εφημερίδας "The News", και είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπουργός Εσωτερικών ήταν τότε ο Ρεχμάν Μαλίκ, στενός συνεργάτης του τότε προέδρου Ασίφ Άλι Ζαρντάρι και "βαρόνος" του Πακιστανικού Λαϊκού Κόμματος (PPP).

Πολλά έγγραφα δείχνουν πως καταβλήθηκαν χρήματα σε διάφορους πληροφοριοδότες ή για τη συντήρηση οχημάτων ή για να πληρωθούν υπερωρίες υπαλλήλων.

Ωστόσο ορισμένοι λογαριασμοί αφορούν δώρα σε διπλωμάτες, αμερικανούς και βρετανούς, ή λουλούδια και τούρτες που στέλνονταν σε δημοσιογράφους.

Μια απόδειξη εμφανίζει δαπάνη 70.000 ρουπιών (487 ευρώ) για "δύο ωρολόγια που προσφέρθηκαν στον ανεψιό του υπουργού Εσωτερικών για το γάμο του".

Ένα άλλο έγγραφο δείχνει ότι ο υπουργός αυτός, ο Μαλίκ, αγόρασε στη διάρκεια ταξιδιού στη Ρώμη με την ευκαιρία μιας διάσκεψης της Ιντερπόλ, το Νοέμβριο του 2012, πολλά "δώρα": ένα κολιέ, ξύλινα τραπέζια, μια ταμπλέτα iPad.

Ο προϋπολογισμός της NCMC χρησίμευσε επίσης στις αρχές του 2013 για να αγορασθούν τρεις τάπητες, δώρα γάμου για το γιο του τότε πρωθυπουργού Ράτζα Περβέζ Άσραφ. Επίσης αγοράσθηκαν δύο σύνολα χρυσών κοσμημάτων, ένα 21 καρατίων και αξίας 2.200 ευρώ και το άλλο αξίας 1.100 ευρώ, για παραλήπτες που δεν κατονομάζονται.

Ένας λογαριασμός του Δεκεμβρίου 2012 εμφανίζει μια δαπάνη 17.000 ευρώ σε κατάστημα του Ισλαμαμπάντ για την αγορά χαλιών και άλλων αντικειμένων που προορίζονταν για εκπροσώπους της ΕΕ, του Ιράν και της Ινδίας.

Μεταξύ των άλλων παραδοξοτήτων των λογαριασμών της NCMC περιλαμβάνεται και μια δαπάνη 800 δολαρίων για τη θυσία και τον τεμαχισμό τεσσάρων κατσικιών με την ευκαιρία της παραδοσιακής μουσουλμανικής εορτής Άιντ-ουλ-Άντχα.

Η σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, η οποία ήρθε στην εξουσία μετά τη νίκη του επί του παραδοσιακού της αντιπάλου, του PPP, στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, έδωσε εντολή να πραγματοποιηθεί έλεγχος στους λογαριασμούς του υπουργείου Εσωτερικών κατά την περίοδο 2010-2013.

Το υπουργείο δεν φαίνεται να βιάζεται να κάνει τον έλεγχο αυτό: σε μια επιστολή που του έστειλαν στις 17 Δεκεμβρίου, οι κυβερνητικοί ελεγκτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι "δεν τους παρασχέθηκαν τα έγγραφα που ζήτησαν" από το εν λόγω υπουργείο.

Για τον Ούμαρ Σίμα, το δημοσιογράφο που έκανε αυτές τις αποκαλύψεις, η υπόθεση είναι ένα παράδειγμα από πολλά που δείχνουν πως ένα μέρος των πακιστανών αξιωματούχων ωφελήθηκε προσωπικά από το αιματηρό κύμα τρομοκρατίας που έχει στοιχίσει στη χώρα από το 2007 τις ζωές 6.000 ανθρώπων. nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση