GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δόθηκε η λύση για τις αρχαιότητες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης

Μετά από μία μαραθώνια διαβούλευση που διήρκεσε περισσότερο από 10 ώρες και διεξάχθηκε σε κλίμα έντασης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συ...


Μετά από μία μαραθώνια διαβούλευση που διήρκεσε περισσότερο από 10 ώρες και διεξάχθηκε σε κλίμα έντασης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) τάχθηκε υπέρ της...
απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου ως συνόλου στο ίδιο μέρος, που θα διαμορφωθεί σε επισκέψιμο χώρο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το ΚΑΣ εξέτασε έξι πιθανές λύσεις για την ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο σταθμό. Παρόντες στη συζήτηση ήταν οι εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό που εκτίμησαν ότι εξαιτίας των διαμορφώσεων ο σταθμός θα είναι οριακά λειτουργικός, καθώς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στον χώρο του σταθμού. Ο Γιάννης Μπουτάρης μοιράστηκε το όραμά του, για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, με πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις, που θα περιλαμβάνει, μαζί με τα Μνημεία του σταθμού, και τα υφιστάμενα της περιοχής, όπως το Μπεζεστένι, το Αλκαζάρ, η Πλατεία Διοικητηρίου, ο Άγιος Δημήτριος, η εκκλησία της Αχειροποιήτου και η Παναγία των Χαλκέων.

Από τις έξι λύσεις που παρουσιάστηκαν, τόσο οι εισηγητές των αρμόδιων διευθύνσεων όσο και η οριακή πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ τάχθηκαν υπέρ του συνδυασμού των δύο, που είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τη διατήρηση της ενότητας των αρχαιοτήτων στο μέγιστο βαθμό.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από πλευράς της Αττικό Μετρό, έγινε σαφές ότι το έργο βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, προτείνοντας λύση με συνύπαρξη σταθμού και αρχαιοτήτων σε ποσοστό 85%, αλλά και με την παρουσία κυλιόμενων κλιμάκων και γυάλινου δαπέδου, που ωστόσο δεν «κέρδισε» τις εντυπώσεις. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, που μίλησε μεταξύ άλλων για έναν ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι και όχι μόνον οι επιβάτες του μετρό, καθώς και στην ανάγκη ύπαρξης μιας διεπιστημονικής επιτροπής που θα μελετά τις προτάσεις μία-μία και σταδιακά.

Από τη μεριά της, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην μεγάλη εκμετάλλευση του θέματος τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και στην ανάγκη να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υλοποίηση του έργου. Οι προτάσεις που προτιμήθηκαν από το ΚΑΣ έχουν σχεδιαστεί η μία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και η δεύτερη από το ΑΠΘ.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση