GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιταλία: Αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητά ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος

Τις προτάσεις του για το πρόγραμμα της κυβέρνησης υπό τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα παρουσίασε σήμερα ο νέος γραμματέας...


Τις προτάσεις του για το πρόγραμμα της κυβέρνησης υπό τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα παρουσίασε σήμερα ο νέος γραμματέας της μεγαλύτερης δύναμης...
της συμπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ματέο Ρέντσι, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος –το οποίο, κατά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας– ζήτησε επίσης από τους επικεφαλής των κυβερνητικών εταίρων, της κεντρώας Επιλογής Πολιτών και της Νέας Κεντροδεξιάς, να καθορίσουν επακριβώς τους όρους της νέας προγραμματικής συμφωνίας της συμμαχίας.

Ο Ρέντσι, ο οποίος εξελέγη γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος τον Δεκέμβριο, ζητεί να συμπεριληφθούν μεταξύ άλλων στο «ανανεωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα»:

* η αλλαγή του εκλογικού νόμου,
* η μετατροπή του γερουσίας σε «σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης»,
* η τροποποίηση του νόμου περί μετανάστευσης, καθώς αυτός συνεχίζει να περιλαμβάνει το ποινικό αδίκημα της λαθρομετανάστευσης, και
* η έγκριση των συμφώνων συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

«Η ιταλική πολιτική πρέπει να πάψει να είναι οκνηρή και συντηρητική», ανέφερε ο Ρέντσι σε μια τοποθέτησή του μέσω του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι προτάσεις του 38χρονου δημάρχου της Φλωρεντίας κι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος ίσως προκαλέσουν αντιδράσεις από τον Αντζελίνο Αλφάνο, το γραμματέα της νεοσυσταθείσας Νέας Κεντροδεξιάς.

Τόσο σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του νόμου που ρυθμίζει το μεταναστευτικό όσο και όσον αφορά στην έγκριση των συμφώνων συμβίωσης, η συντηρητική αυτή δύναμη η οποία δημιουργήθηκε μετά από πρόσφατη απόσχιση των βασικών στελεχών της από την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις.

Ο πρωθυπουργός Λέτα αναμένεται να ξεκινήσει μια προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στα κόμματα της συμπολίτευσης ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές τους.

Ο Λέτα επιθυμεί να παραμείνει επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης μέχρι την ολοκλήρωση της προεδρίας της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (το β΄ εξάμηνο του 2014) και να απομακρύνει το ενδεχόμενο να κηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση