GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Ομπάμα αυξάνει τον κατώτατο μισθό, αγνοώντας το Κογκρέσο

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που του δίνει το αμερικανικό Σύνταγμα, ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίζει να "νομοθετήσει" μόνος τ...


Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που του δίνει το αμερικανικό Σύνταγμα, ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίζει να "νομοθετήσει" μόνος του - κόντρα στις διαθέσεις της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας του Κογρέσου - θεσπίζοντας διατάξεις για...

τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Πρώτη κίνηση η έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (ωρομίσθιο) των εργαζομένων στο ομοσπονδιακό Δημόσιο, καθιερώνεται αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και δημιουργείται σύστημα «κοινωνικής αποταμίευσης», μέσω του οποίου εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους.

Μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρουσία των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Αμερικανός ποεδρος προειδοποίησε ότι θα αγνοήσει τις αντιδράσεις και θα παρακάμψει το Κογρέσο, προχωρώντας με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου στη θέσπιση μέτρων για την ενίσχυση εκείνων που βρίσκονται "στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας" και για την άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων

Ανακοίνωσε ότι εκδίδει "εκτελεστική εντολή", με την οποία αυξάνεται αμέσως το κατώτατο ωρομίσθιο στα 10,10 δολάρια για τους συμβασιούχους του ομοσπονδιακού κράτους. Εν συνεχεία θα καλέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει νόμο που θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό και στον ιδιωτικό τομέα, από 7,25 σε 10,10 δολάρια την ώρα, και θα συνδέει στο εξής το ωρομίσθιο με τον πληθωρισμό (τιμαριθμική αναπροσαρμογή).
Η "εκτελεστική εντολή" του προέδρου είναι το αμερικανικό αντίστοιχο του Προεδρικού Διατάγματος και έχει ισχύ νόμου. . Με αυτόν τον τρόπο ο Ομπάμα παρακάμπτει το Κογκρέσο, όπου δεν θα μπορούσε να περάσει νόμος για αύξηση μισθών, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται κατηγορηματικά.

Ο πρόεδρος θα εκγώσει ανάλογες "εντολές" για αναπροσαρμογή τωνχαμηλών συντάξεων, επανεκπαίδευση απολυθέντων εργαζομένων, δημιουργία "εθνικού αποταμιευτικού λογαριασμού συντάξεων" κλπ.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι η αύξηση των κατώτατων μισθών θα «βοηθήσει τους φορολογούμενους», θα «ενισχύσει την κατανάλωση και την καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα «οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά». Επισημαίνεται επίσης ότι «η αύξηση των μισθών για αυτούς που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας των απολαβών, θα βελτιώσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχει η δημόσια διοίκηση».

Οι αποφάσεις του προέδρου Ομπάμα αναμένεται ότι θα τον φέρον σε οξύτατη αντιπαράθεση με τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου και με ισχυρά κέντρα οικονομικής-πολιτικής ισχύος στις ΗΠΑ. Στην ομιλία του είπε: «Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με όλους εσάς. Αλλά η Αμερική δεν παραμένει στάσιμη - ούτε κι εγώ. Οπου και όποτε μπορώ να πάρω μέτρα χωρίς να χρειάζεται σχετική νομοθεσία, θα το κάνω.Θα προσπαθήσω να αυξήσω τις ευκαιρίες για ι περισσότερες αμερικανικές οικογένειες».

«Ο πρόεδρος θα αναζητήσει όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορεί για να συνεργαστεί με το Κογκρέσο με διακομματικό τρόπο. Αλλά όταν οι θέσεις απασχόλησης και το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών εξαρτώνται από το να γίνει κάτι, δεν θα περιμένει το Κογκρέσο», σημείωσε ο Νταν Φάιφερ, ένας από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου των ΗΠΑ.
sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση