GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομιλία Κ. Γιοβανόπουλου κατά τη συζήτηση του αγροτικού πολυνομοσχεδίου

Κύριε Υπουργέ, στις 10 Ιουνίου του 2013 είχαμε μια τρομακτική χαλαζόπτωση στη Βόρειο Ελλάδα - και όχι μόνο - από την οποία καταστράφ...


Κύριε Υπουργέ, στις 10 Ιουνίου του 2013 είχαμε μια τρομακτική χαλαζόπτωση στη Βόρειο Ελλάδα - και όχι μόνο - από την οποία καταστράφηκαν στέγες σπιτιών, αυτοκίνητα και φυσικά δεν έμεινε ροδάκινο, δεν έμεινε...

ακτινίδιο, δεν έμεινε τίποτα, σε ποσοστό 100%.

Στις 13 Ιουνίου, ο «άρχοντας» του ΕΛΓΑ. επισκέφτηκε επί τόπου τα κτήματα μαζί με τον κ. Χαρακόπουλο, που ήταν πριν από λίγο εδώ και - εκεί ήθελα να καταλήξω - με μια αρχοντική διάθεση είπαν ότι οι αποζημιώσεις από αύριο το πρωί ετοιμάζονται, έρχονται, ήταν γενικότερο το φαινόμενο, ήταν μια απόλυτη καταστροφή.

Στις 23 Ιανουαρίου, σήμερα, δεν έχουν ολοκληρωθεί καν τα πορίσματα. Ακόμα τα πορτμπαγκάζ κάποιων εκτιμητών είναι γεμάτα με φύλλα, τα οποία θα βγουν για να έρθουν να επικαιροποιηθούν, να αναρτηθούν, να μείνουν δέκα-δεκαπέντε μέρες στην ανάρτηση και μετά να δούμε τον Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, τι θα γίνουν άνθρωποι που μπήκαν στη νέα καλλιεργητική περίοδο και δεν έχουν ένα, δύο, πέντε, δέκα ευρώ σήμερα να ζήσουν τα σπίτια τους, γιατί πρέπει ταυτόχρονα να πηγαίνουν στα κλαδέματα, πρέπει να ρίχνουν λιπάσματα, πρέπει να προβούν σε όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές υποχρεώσεις τους, δεν έχουν σήμερα τα προς το ζην.

Κύριε Υπουργέ, μπορεί να μας πει ο επικεφαλής, ο διοικητής του ΕΛΓΑ, γιατί από τις 10 Ιουνίου μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί αυτά τα πορίσματα;

Έρχεται, βέβαια, το σημερινό νομοσχέδιο για το οποίο σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος λέει ότι ζεσταίνει τις μηχανές και τα τρακτέρ. Δεν ξέρω, δεν είμαι ο άνθρωπος, ο οποίος θα οδηγήσω κανέναν ή θα τον ποδηγετήσω να βγει ή να μην βγει στους δρόμους, να κάνει μπλόκα ή να μην κάνει. Δεν βλέπω αυτό. Δεν μπορούμε να μην έχουμε μια συνεννόηση γιατί εσείς δεν εννοείτε να καταλάβετε ότι οι ρυθμίσεις που φέρνετε και για τις οποίες αντιδράτε και δεν ακούτε - γι’ άλλη μια φορά η κώφωση είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που σας διέπει στην κατάρτιση ενός νόμου - έρχονται και καταδυναστεύουν επιθετικά το αγροτικό εισόδημα.

Καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής υπόμνημα από σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας, όπου - τι λένε οι άνθρωποι, ποια είναι η πρωτοβουλία που έχουν πάρει οι αγρότες; - αναφέρει ότι τα βιβλία και στοιχεία τα οποία θέλετε να εισάγεται είναι αδύνατον να εφαρμοστούν ειδικά με την εγκύκλιο από 20 Φεβρουαρίου. Είναι αδύνατον πρακτικά, ρεαλιστικά, στην πραγματική οικονομία. Είναι αδύνατον. Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτική τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Επίσης, βέβαια, δεν είναι μόνο αυτοί οι άνθρωποι, είναι οι κοινοπραξίες συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών - να μιλήσω για την Ημαθία στην οποία εκλέγομαι- ΝΕΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ, ΒΕΡΟΙΑ VENUS, η ΕΠΙΣΚΟΠΗ, ο AΣOΠ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ, ο Α.Σ. ΜΕΣΗΣ, η ΜΕΛΙΚΗ, ο ΑΣΕΝΟΠ ΝΑΟΥΣΑΣ, ο Α.Σ. Νάουσας.

Υπάρχει υπόμνημα, όπου οι άνθρωποι λένε τα εξής: «Δεν μπορεί να προχωρήσουμε σε συγκεντρωτικές καταστάσεις πωλήσεων, αγορών και δαπανών έτσι όπως το ρυθμίζετε». Ας γίνει μια φορά το χρόνο. Δεν μπορεί, λοιπόν, οι άνθρωποι αυτοί να υποχρεωθούν σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων γιατί έτσι θέλετε. Δεν μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν και να πάνε σε έναν συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ όταν μάλιστα το όριο είναι 10.000 ευρώ όταν μάλιστα μιλάμε για επτά στρέμματα.

Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά της Βουλής το συγκεκριμένο έγγραφο, με το οποίο διαμαρτύρονται και ελπίζουν να μην είναι εις ώτα μη ακουόντων, να καταλάβετε ποιο είναι αυτή τη στιγμή το αγροτικό πρόβλημα και να μην το επιτείνετε ακόμα περισσότερο.

Ταυτόχρονα, βλέπουμε διαμαρτυρίες των τευτλοπαραγωγών Ορεστιάδος. Εδώ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με εκείνες τις θυγατρικές εταιρείες κάτω από την Αγροτική Τράπεζα, την οποία την ξεπουλήσατε έναντι πινακίου φακής. Και 15.000 οικογένειες από όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε τη διαχείριση των ζαχαροτεύτλων και δεν πάτε να διερευνήσετε το ζήτημα, λες και είναι μια ήσσονος σημασία περίπτωση την οποία μπορείτε να την αφήσετε και στην άκρη. Δεν μπορείτε να την αφήσετε στην άκρη.

Το αγροτικό ζήτημα και για τους τευτλοπαραγωγούς και για τη βιομηχανία ζάχαρης από την Ορεστιάδα, από τις Σέρρες, από το Πλατύ - μέχρι όπου μπορείτε να φανταστείτε - πρέπει να το λύσετε. Υπάρχουν άνθρωποι που επιδοτήθηκαν και πήραν δάνεια για να μπορέσουν να προβούν σε καλλιεργητικές ικανότητες και τώρα απλώς τους έμειναν τα μεγάλα τρακτέρ και τα ειδικά εργαλεία, ενώ κλείνουν τα εργοστάσια.

Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά της Βουλής και τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία.

Ελπίζω να την λάβετε υπ’ όψιν σας. Εύχομαι να την λάβετε υπ’ όψιν σας. Θα δείξει η πορεία του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεστε. Ας πούμε αυτήν την εποχή που μιλάμε οι πορτοκαλεώνες σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ υπήρχε εκείνος ο ωραίος θεσμός με τον οποίο αγοράζατε τα υπόλοιπα των πορτοκαλιών για να μπορέσουν να διανεμηθούν σε άπορες ομάδες συμπολιτών μας, σε σχολεία, σε ΑΜΕΑ, σε τριτέκνους, φέτος τα πορτοκάλια σαπίζουν στους πορτοκαλεώνες μέσα γιατί τους εγκαταλείψατε και αυτούς.

Γιατί αυτή η πολιτική ερημοποίησης να συνεχίζεται χωρίς να ακούτε; Πιστεύετε ότι κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση; Πιστεύετε ότι ήρθαμε εδώ απλώς να ωρυόμεθα λες και έχουμε κάτι προσωπικό εναντίον σας; Εσείς ήρθατε στα κτήματα, εσείς περπατούσατε όταν ήταν στρωμένα κάτω τα μικρά ροδάκινα, τα μικρά ακτινίδια, βλέπατε τις πληγές σε ένα-ένα και λέγατε: Ναι ήταν ο κ. Χαρακόπουλος. Ναι, το βλέπω είναι οφθαλμοφανές. Πού είναι οι αποζημιώσεις;

Βλέπω, ειρήσθω εν παρόδω, μία τροπολογία που φέρνετε και ελπίζω να αφορά την ακαρπία. Σας έχουμε παρακαλέσει και με ερωτήσεις και με εισηγήσεις, να καλυφθεί η περίπτωση της ακαρπίας από συγκεκριμένα κονδύλια, για ανθρώπους οι οποίοι επλήγησαν από ένα δυσμενές καιρικό φαινόμενο, το οποίο, όμως, μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ δεν το καλύπτει.

Στέλνει έγγραφο η Ένωση Εργαζομένων στον ΕΛΓΑ και σας λέει: «Προσέξτε, μην περιλάβετε την ακαρπία, αν δεν έχετε εξασφαλίσει τα συγκεκριμένα κονδύλια». Ταυτόχρονα, γίνεται δεκτή η εισήγηση κι εμείς την υπερψηφίζουμε και λέμε ότι ναι, θέλουμε για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αν αφορούν την ακαρπία, να αποζημιώνονται όχι μέσω ΠΣΕΑ, αλλά μέσω συγκεκριμένων εισφορών, αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Εγώ θα συμφωνήσω, να βάλουμε στο ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ 1 ευρώ, 2 ευρώ - θα το βρούμε το ποσό - αλλά να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Αν έχετε σκοπό να κάνετε δεκτή τη συγκεκριμένη τροπολογία, να την κάνετε δεσμευόμενος ότι η ακαρπία θα αποζημιώνεται, ότι τα κονδύλια θα είναι νόμιμα, ότι δεν θα τρέχουν πάλι οι δικηγόροι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναζητούμε τις παράνομες επιδοτήσεις που δόθηκαν με τα τσουβάλια, τα φτυάρια, με τις πλατφόρμες, τις παράνομες επιδοτήσεις στους κομματικούς σας φίλους, στους φίλιους συνεταιρισμούς, σε ανθρώπους για τους οποίους εμείς τώρα ξαφνικά πρέπει να απολογηθούμε για να δείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να επιμείνω. Ακούστε τις διαμαρτυρίες των ζωοφιλικών σωματείων. Τα αδέσποτα ανήκουν στους δήμους. Δεν ανήκουν σε κανέναν άλλο και όπου ανατέθηκε η διαχείρισή τους σε άλλους, αυτό είναι παράνομο. Βέβαια, αν κάποιος δήμαρχος προχωράει σε μία τέτοια πράξη, νομίζω ότι θα πρέπει να κατηγορηθεί για την παράβαση καθήκοντος.

Επίσης, σκεφθείτε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως η απαγόρευση αναπαραγωγής και εκτροφής ακρωτηριασμένων σκύλων. Είναι ένδειξη παιδείας η συμπεριφορά μας στα αδέσποτα. Πρέπει με ευζωία να ζήσουν κι αυτά. Το καταθέτων στα Πρακτικά της Βουλής.

Διαπιστώνω ότι έχουμε μία σειρά από διαμαρτυρίες, ειδικά από την Ένωση Ελλήνων Χημικών, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών και την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων. Η διαμαρτυρία τους είναι πως το συγκεκριμένο άρθρο 51, το οποίο εισάγετε, αποτελεί, όπως λένε οι ίδιοι, επιστημονικό πραξικόπημα.

Λένε λοιπόν ότι αποτελεί επιστημονικό πραξικόπημα, αποκλειστικά για να εξυπηρετηθούν κάποια συντεχνιακά συμφέροντα. Δεν λαμβάνετε υπ’ όψιν διάφορες επιστημονικές κοινότητες. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα υφίστανται έναν αποκλεισμό μέσω της γενικεύσεως. Καταθέτω το συγκεκριμένο έγγραφο διαμαρτυρίας.

Ειδικά για τις τροπολογίες, κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ προσέξτε λίγο το κτηνοτροφικό ζήτημα. Σας έχω επιστήσει την προσοχή για το ζήτημα της ευλογιάς, το οποίο έρχεται στην περιοχή της Θράκης. Να δούμε εκεί τους κτηνοτρόφους μας, πώς θα τους αντιμετωπίσουμε ζωογόνα.

Εμείς βέβαια θα υπερψηφίσουμε το άρθρο 60. Ναι, είμαστε υπέρ των κτηνιάτρων. Δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο 46. Θα υπερψηφίσουμε επίσης το άρθρο που λύνει μερικά ζητήματα της Εκκλησίας. Επίσης, παρότι έρχεται μία συγκεκριμένη ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι έχει δεσμευτεί ο Πρόεδρος της Βουλής ότι δεν θα έρχονται τέτοιες τροπολογίες άλλου ύφους, άλλου είδους, άλλου επιστημονικού τομέα, άλλου Υπουργείου σε νομοσχέδιο Υπουργείου που δεν έχει καμμία σχέση με αυτές, εντούτοις η συγκεκριμένη τροπολογία από εμάς θα βρει δικαίωση και θα την υπερψηφίσουμε.

Κλείνω με το εξής. Τα «κόκκινα δάνεια» των Ελλήνων αγροτών, κύριε Υπουργέ, είναι ένα παλλαϊκό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Για τα «κόκκινα δάνεια», κύριε Υπουργέ, για να μην φτάσουμε σήμερα να λέμε για άλλες ομάδες που είναι στην απόλυτη ανέχεια - και μιλάω για τους αγρότες - πρέπει σε ό,τι αφορά τα ενυπόθηκα να μην τολμήσετε να τα παραχωρήσετε σε οίκους του εξωτερικού, σε hedge funds, σε άλλους ανθρώπους πλην εκείνων οι οποίοι πραγματικά περιμένουν να δώσουν λύσεις.

Ρυθμίστε τα «κόκκινα δάνεια». Σας περιμέναμε μήνες, σας περιμέναμε εβδομάδες, είπατε προχθές «σε λίγες ώρες». Ήρθε η Παρασκευή, η Τρίτη, η Τετάρτη, η Πέμπτη, νέα Παρασκευή και σήμερα, κύριε Κεγκέρογλου, περιμένουμε, όλος ο αγροτικός κόσμος περιμένει, να ακούσουμε με χαρά.

Δεν πρέπει να αναμένουμε δικαστικές αποφάσεις. Οι ένστολοι δικαιώθηκαν. Χαίρομαι για τη δικαίωση των ένστολων μέσω δικαστικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Τους αγρότες, όμως, προστατέψτε τους. Λίγο ως πολύ, όλοι από την Περιφέρεια είμαστε και κυρίως όλοι από την Περιφέρεια ζούμε. Θυμηθείτε το αυτό εδώ , στο άστυ των Αθηνών.

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση