GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πιο μελαγχολική προεδρία‏...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ.    Πιο απαξιωτική στάση του ευρωπαϊκού Τύπου, μείγμα οίκτου και περιφρόνησης, απέναντι σε χώρα που αναλαμβάνει την εξά...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ. 
 Πιο απαξιωτική στάση του ευρωπαϊκού Τύπου, μείγμα οίκτου και περιφρόνησης, απέναντι σε χώρα που αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ από αυτήν που παρατηρείται σήμερα απέναντι στην Ελλάδα, ομολογώ ότι ουδέποτε είχα δει κατά τη διάρκεια των τριάντα και πλέον χρόνων που παρακολουθώ επαγγελματικά τις διαδικασίες της ΕΟΚ και της ΕΕ! Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου υποκρίνεται ότι η προεδρία της ΕΕ είναι δήθεν «χρυσή ευκαιρία» για να προβάλει τα επιτεύγματά της. Ολοι οι Ευρωπαίοι όμως -και το σημαντικότερο, με επικεφαλής τους Γερμανούς!- την αντιμετωπίζουν ως περίπου… μελλοθάνατη πολιτικά. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος «Καλημέρα, καληνύχτα!» της γερμανικής «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» δίνει το γενικό στίγμα.
Παράγοντα παράλυσης της ΕΕ θεωρεί μάλλον την ελληνική προεδρία το επίσης γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το βασικό ζήτημα της ελληνικής προεδρίας θα είναι «αν το πιο προβληματικό παιδί της ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος Ευρωπαίος παίκτης ή αν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη» γράφει χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα, πρόεδρος σε κρίση» ήταν ο προχθεσινός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος και της γαλλικής κεντροαριστερής εφημερίδας «Λιμπερασιόν». Απαρέσκεια εξέπεμπε και ο τίτλος της εφημερίδας «Λα Βανγκουάρντια» της Βαρκελώνης: «Μια εύθραυστη Ελλάδα προεδρεύει στην ΕΕ σε ένα εξάμηνο-κλειδί για το ευρώ». Απειλητικό ήταν το σχόλιο της γερμανικής «Μπιλντ», η οποία υποστήριζε ότι οι Ευρωπαίοι είναι σφοδρότατα δυσαρεστημένοι με τις αναβολές και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά για την ώρα κρατούν το στόμα τους κλειστό εν όψει ευρωεκλογών. «Μετά τις ευρωεκλογές όμως είναι η ώρα να τελειώνουμε με τα αστεία. Αρκετά κράτησαν οι ωραιολογίες» υπογράμμιζε.
«Η ύπαρξη της κυβέρνησης Σαμαρά διακυβεύεται το επόμενο εξάμηνο» υποστηρίζει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Δεν δείχνει να συγκινείται από αυτό. Αντιθέτως, αποδεικνύοντας ότι οι Γερμανοί δεν ξεχνούν ποτέ, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «καταστροφική πολιτική στην αρχή της κρίσης» και υπενθυμίζει ότι «τον Μάιο του 2010 ο Σαμαράς έβαλε τη ΝΔ να ψηφίσει εναντίον του πρώτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα». Παρουσιά­ζει τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να επιβιώσει πολιτικά απειλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους του ότι αν τον πιέσουν πολύ, θα έρθει στη θέση του ο Τσίπρας που «θα μπλοκάρει την ΕΕ μέχρι να χαριστούν τα χρέη της Ελλάδας».
Προς τη δύση της βαδίζει το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Μόνη της, οικειοθελώς, δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να εγκαταλείψει την εξουσία! Ούτε φυσικά να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπου είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί η ΝΔ και θα απειληθεί με διάλυση το ΠΑΣΟΚ.
Μόνο οι ευρωεκλογές μπορεί να ρίξουν την κυβέρνηση. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ΝΔ θα κυμανθεί γύρω στο 20%, το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 5% και η αποχή δεν θα υπερβεί το 40%, έστω 45%. Αν οποιαδήποτε από αυτές τις προϋποθέσεις δεν ισχύσει, η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της, εκτός και αν διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, πέφτοντας κάτω ακόμη και από το 5%.
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρα­τίας σε έναν περίπου χρόνο από τώρα, τον Φεβρουάριο του 2015, είναι το έσχατο όριο επιβίωσης αυτής της κυβέρνησης. Ο χρόνος όμως μέχρι τότε είναι πάρα πολύ μεγάλος υπό τις σημερινές συνθήκες. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, το 2014 θα αποβεί ολέθριο.

1 σχόλιο

  1. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ .ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΝΕ ΠΟΥ . ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΨΕΙ ΦΩΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση