GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Βέτο» από ΠαΣοΚ στην απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος

Νέα «εμφύλια σύρραξη» προκαλεί στην κυβέρνηση η επιχειρούμενη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κι ιδιαίτερα από τον ...


Νέα «εμφύλια σύρραξη» προκαλεί στην κυβέρνηση η επιχειρούμενη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κι ιδιαίτερα από τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, απελευθέρωση της χρονικής διάρκειας του... παστεριωμένου γάλακτος και κυρίως η επιμήκυνση του χρόνου ζωής του στις επτά ημέρες.
Ομόθυμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τόσο ο υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης όσο κι ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, έχει ταχθεί δημοσίως κατά της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η ηγεσία του Πα.Σό.Κ. τόσο σε επίπεδο κομματικών παραγόντων, κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά κι από τον ίδιο τον πρόεδρο του κ.Ευάγγελο Βενιζέλο, την περασμένη Πέμπτη επαναβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αντίθεση του.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Χατζηδάκης ευρισκόμενος σε αδυναμία να προωθήσει το μέτρο της πλήρους απελευθέρωσης του παστεριωμένου γάλακτος καταφεύγει στην «αρωγή» της τρόικας, η οποία με επιστολή της φέρεται να επιμένει στην υιοθέτηση των όσων αναφέρει η κόστους 900.000 ευρώ έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία εκτός των άλλων προτείνει να παράγεται γιαούρτι από γάλα σκόνη και το ελαιόλαδο να αναμειγνύεται με σπορέλαια!!!

Διάλογος για τα φάρμακα

Το βράδυ της περασμένη Πέμπτης, με αφορμή τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης πως «είμαστε σε διάλογο με τους φαρμακοποιούς και τις υπόλοιπες κοινωνικέ ομάδες που επηρεάζονται από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, δεν έχουμε δογματική προσέγγιση, αλλά βασική μας έγνοια είναι η προστασία των καταναλωτών τόσο στο φάρμακο όσο και στις άλλες αγορές επιδίωξη μας είναι η μείωση των τιμών. Ο διάλογος με τις άλλες κοινωνικές ομάδες είναι χρήσιμο γιατί αποσαφηνίζει τεχνικές πτυχές και επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει πιο δίκαιες και αποτελεσματικές ρυθμίσεων, χωρίς την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων, οι τιμές δεν είναι δυνατόν να πέσουν στο βαθμό που πρέπει».

Οι τιμές

Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση κι αναφορικά με την περίπτωση του παστεριωμένου γάλακτος, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν μιλώντας προς «Το Βήμα» ότι η εικόνα που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Κι εξηγούσαν ότι «μέρος μόνο των εκπτώσεων και των προσφορών αποτυπώνονται στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Οι μειωμένες τιμές λόγω είτε προσφορών ή εκπτώσεων που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, είτε προσφορών που γίνονται με τη διάθεση κάποιου προϊόντος ως δώρου, είτε προσφορών που γίνονται μέσω καρτών ή κουπονιών είτε προσφορών που γίνονται στα προϊόντα κοντά στην ημερομηνία λήξης τους δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ΔΤΚ».
Ανέφεραν συγκεκριμένα πως μεγάλη αλυσίδα που διαθέτει γάλα ιδιωτικής ετικέτας σε τιμή κάτω του ενός ευρώ, όπως κι οι ανταγωνιστές της κάθε εβδομάδα πωλεί όλα τα επώνυμα γάλατα προς 99 λεπτά το λίτρο». Λέγοντας πως «αυτό αποτελεί ένα μικρό μόνο παράδειγμα των προσφορών που πραγματοποιούνται στα σούπερ μάρκετ». Κι όπως χαρακτηριστικά τόνισε την περασμένη Πέμπτη από του βήματος της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας «για μια έκπτωση της τάξης των 5 άντε των 10 λεπτών για μια τετραμελή οικογένεια ημερησίως δεν θα πρέπει να εξοντώσουμε έναν κλάδο όπως οι αγελαδοτρόφοι. Είναι δυνατόν να θέλουμε να εκτοξεύσουμε το ισοζύγιο εισαγωγών για το γάλα;».
Εξάλλου πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης που έχουν άριστη γνώση της αγοράς γάλακτος έλεγαν ότι οι τιμές του 2013 των γαλακτοκομικών προιόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 2,34%, ακολουθώντας την τάση της υπόλοιπης Ευρώπης, όπου καταγράφεται αύξηση 2,74% στην ΕΕ-28 και 2,81% στην ΕΕ-17».
Οι ευρωπαικές εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα εξηγούνται από το γεγονός ότι «καταγράφεται σημαντική αύξηση της ζήτησης των γαλακτοκομικών προϊόντων διεθνώς. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές του γεωργικού τομέα στην Ευρωζώνη, η παγκόσμια ζήτηση, ιδιαίτερα από τις αναδυόμενες αγορές, εξελίσσεται δυναμικά. Ωστόσο η παραγωγή γάλακτος στην Ευρώπη δεν σημειώνει αντίστοιχη αύξηση (αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 2012), λόγω τόσο των περιβαλλοντολογικών περιορισμών που ισχύουν στα κράτη-μέλη, ενώ τα τελευταία δύο έτη επηρεάστηκε από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (μετά την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών το 2012 εξαιτίας της ξηρασίας στις ΗΠΑ και τη Μαύρη Θάλασσα, το 2013 ο υγρός χειμώνας και οι χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη μείωσαν το διαθέσιμο γρασίδι για βοσκή, οδηγώντας σε μείωση τη παραγωγή γάλακτος κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους)».
Ετσι η αύξηση της ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, που δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές παραγωγού: Η τιμή παραγωγού γάλακτος στην ΕΕ-17 το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου -Νοεμβρίου του 2013 αυξήθηκε κατά 4,26%, ενώ στην ΕΕ-27 κατεγράφη άνοδος 4,74%. Στη σύγκριση Νοεμβρίου 2012 - Νοεμβρίου 2013 η μεταβολή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Στην ΕΕ-17 καταγράφεται άνοδος 6,48%, ενώ στην ΕΕ-27 άνοδος 7,14% . Η Ελληνική παραγωγή γάλακτος βαίνει φθίνουσα (σύμφωνα με τον ΕΛΟΓΑΚ καταγράφεται συνολικά μείωση 10,3% κατά τα τελευταία τέσσερα έτη), ενώ υπολείπεται σημαντικά (σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για τις προοπτικές του γεωργικού τομέα στην Ευρωζώνη κατά 26,5%) των εθνικών ποσοστώσεων. Ο αριθμός των κτηνοτρόφων από 5.074 το 2009, εκτιμάται ότι έχει πέσει κάτω από 3.700 το 2013, σημειώνοντας μείωση κατά 28%.

Εισαγωγές

Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα συνεχίζει να εισάγει αντί να εξάγει αγελαδινό γάλα και να διατηρεί τις τιμές τόσο παραγωγού όσο και καταναλωτή σε υψηλά επίπεδα.
Οι λόγοι που είμαστε ακριβοί στις τιμές παραγωγού γάλακτος όπως έχει αναφερθεί κατ' επανάληψη είναι πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μικρές μονάδες, ενώ στις μεγάλες χώρες της ΕΕ η μέση κτηνοτροφική μονάδα διαθέτει πολλαπλάσιες αγελάδες, στην Ελλάδα συνηθίζεται η σταβλισμένη κτηνοτροφία, όπου τα ζώα εκτρέφονται με ακριβές ζωοτροφές, ενώ αντίθετα στις περισσότερες γαλακτοπαραγωγικές χώρες του εξωτερικού τα ζώα εκτρέφονται σε μεγάλο βαθμό σε ανοιχτά λιβάδια με χαμηλό κόστος.
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση