GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Χειρουργική στην επούλωση του ανθρώπινου πόνου

Από τον DR Παν. Γκανά Χειρουργό Γνώρισα το χειρουργό Chris Giannou στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής τον π...

Από τον DR Παν. Γκανά
Χειρουργό

Γνώρισα το χειρουργό Chris Giannou στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής τον περασμένο Απρίλιο στο Ζάππειο. Σαν μέλος της οργανωτικής επιτροπής φρόντιζα για την ομαλή ροή του επιστημονικού προγράμματος του Συνεδρίου. Παρατήρησα μεταξύ των καλοντυμένων σύνεδρων ένα μοναχικό και ήρεμο χειρουργό που τον έβλεπα για πρώτη φορά σε Ελληνικά Χειρουργικά Συνέδρια και αναρωτιόμουνα ποιος ήταν. Την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου είδα, αυτόν το άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή χειρουργό, να ανεβαίνει στο συνεδριακό βήμα σε ένα κατάμεστο ακροατήριο και να δίνει διάλεξη με θέμα «Εμπειρίες καταστροφών και πολέμων»

Ήταν μία συγκλονιστική βιωματική διάλεξη που παρουσίασε στους Έλληνες Χειρουργούς τη τέχνη να διασώζεις ανθρώπινες ζωές μέσα στη φρίκη των μαζικών καταστροφών και των πολεμικών συρράξεων. Η διάλεξη είχε τέτοια δύναμη που καθήλωσε το ακροατήριο. Ο Chris Giannou παρουσίασε τον τρόπο που διασώζεις ανθρώπους με μοναδικό όπλο τη γνώση σου, με πολύ περιορισμένους ή καθόλου πόρους, ανάμεσα από ανταλλαγή πυρών και διενέξεων. Έτρεξα στο τέλος της διάλεξης να του συστηθώ και να υποκλιθώ από κοντά το μεγαλείο ενός τέτοιου χειρουργού που αψηφώντας τους κινδύνους χειρουργεί και διασώζει θύματα σε ακραίες συνθήκες στις πιο προβληματικές περιοχές του κόσμου.

Γεννήθηκε στον Καναδά, από Έλληνες γονείς και από το ξεκίνημα της αποστολής του εργάστηκε για τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό στη Γενεύη. Στη συνέχεια με μοναδικό εφόδιο μερικά εργαλεία και την πίστη στο έργο του έγινε ο χειρουργός του κόσμου διασώζοντας θύματα πολέμου, εμφύλιων συρράξεων ή φυσικών καταστροφών στη Νικαράγουα τη Ζιμπάμπουε, την Υεμένη το Αφγανιστάν, τα Παλαιστινιακά στρατόπεδα, το Νεπάλ, τη Σομαλία, την Αϊτή και την Καμπότζη.

Η χειρουργική του γνώση και η συσσωρευμένη εμπειρία του έχουν καταγραφεί σε ένα μοναδικό βιβλίο «Χειρουργική Πολέμου ICRC» που αποτελεί οδηγό για τις μελλοντικές γενιές των χειρουργών, που θέλουν να ασκήσουν τη χειρουργική μέσα από το μεγαλείο της προσφοράς που ο ίδιος ο Giannou υπηρέτησε επί πολλά χρόνια.

Ο Chris Giannou έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αγναντεύοντας το Αιγαίο από το βράχο της Μονεμβασίας. Η εφημερίδα «Έθνος» της περασμένης Κυριακής είχε ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στον ομογενή Χειρουργό και το σπουδαίο έργο του και ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα λες να που υπάρχουν και καλές ειδήσεις ή να που υπάρχουν χειρουργοί που η χειρουργική τους είναι πάνω από εθνικά σύνορα και πέρα από ανθρώπινα όρια στην υπηρεσία του πολίτη που υποφέρει. Για όσους θέλουν να διαβάσουν περισσότερα για αυτόν το σπουδαίο χειρουργό: www.icrc.org/publications.

08/01/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση