GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΥΠΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ;

Για τη φετινή Πρέμιερ Λιγκ ένα συμπέρασμα μόνο μπορεί να βγει με βεβαιότητα: όποια ομάδα κόψει πρώτη το νήμα του αγγλικού μαραθωνίου, θα...

Για τη φετινή Πρέμιερ Λιγκ ένα συμπέρασμα μόνο μπορεί να βγει με βεβαιότητα: όποια ομάδα κόψει πρώτη το νήμα του αγγλικού μαραθωνίου, θα μπορεί να υπερηφανεύεται πως κατέκτησε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών στην Ευρώπη.
Επτά ομάδες σε απόσταση έντεκα βαθμών από την κορυφή, η οποία αλλάζει χέρια δύο και τρεις φορές κατά την διάρκεια της κάθε αγωνιστικής, δεν είναι μια εικόνα που παρουσιάζεται συχνά, ειδικά στο υψηλότερο επίπεδο. Ποιος θα πανηγυρίσει την κούπα στο τέλος; Το ερώτημα φυσικά και δεν μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά, οπότε ας εξετάσουμε ένα προς ένα τα κλαμπ που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας, αναγνωρίζοντας τις ρεαλιστικές πιθανότητες που έχουν να κατακτήσουν την Πρέμιερ.
1. Άρσεναλ – 48 βαθμοί
Το γεγονός πως βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας στα μέσα Ιανουαρίου αποτελεί έκπληξη από μόνο του. Η φετινή Άρσεναλ, ωστόσο, δεν είναι «πυροτέχνημα». Έχει εξαιρετικές επιδόσεις απέναντι σε ομάδες του δεύτερου μισού της βαθμολογίας (κάτι που αποτελούσε μεγάλη πληγή για την ομάδα του Βενγκέρ τα τελευταία χρόνια) και διαθέτει στο ρόστερ της ποδοσφαιριστές-ηγέτες όπως ο Ράμσεϊ και ο Οζίλ, οι οποίοι τραβούν το κάρο από τη λάσπη στα δύσκολα.  Μεγάλο μειονέκτημα πως η πλειοψηφία των παικτών δεν έχει εμπειρία πρωταθλητισμού, καθώς και πως λείπει ο φορ που θα στέλνει συστηματικά τη μπάλα στο πλεκτό, στοιχείο που θα φαίνεται ολοένα και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός.
Πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου: 25%
2. Μάντσεστερ Σίτι – 47 βαθμοί
Πρόκειται για τη θεαματικότερη ομάδα του πρωταθλήματος, με σχεδόν τρία γκολ μέσο όρο ανά παιχνίδι και ασύλληπτες εντός έδρας επιδόσεις. Ο Πελεγκρίνι έχει την τύχη να διαχειρίζεται το ακριβότερο και πλουσιότερο ρόστερ της κατηγορίας, αφού ακόμη κι ο πάγκος της Σίτι αποτελείται από ποδοσφαιριστές που οπουδήποτε αλλού θα ήταν πρωταγωνιστές. Σε μια κούρσα 38 αγωνιστικών, όπως αυτή της Πρέμιερ, το βάθος αυτό αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα. Οι παικταράδες Τουρέ και Αγουέρο λάμπουν και δικαιολογημένα αποτελούν σημείο αναφοράς, όμως φέτος, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι «Σίτιζενς» αποτελούν ένα καλοδουλεμένο σύνολο, με διακριτούς ρόλους και ομοιογένεια. Στα θετικά επίσης πως, επιτέλους, υπάρχει σοβαρός προπονητής στον πάγκο. Στα αρνητικά, όμως, η αδυναμία που παρουσιάζει η ομάδα στα εκτός έδρας ματς, όπου χάνει σημαντικό μέρος της δύναμής της.
Πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου: 27%
3. Τσέλσι – 46 βαθμοί
Η επιστροφή του Μουρίνιο στο σύμπαν του αγγλικού ποδοσφαίρου, εκεί δηλαδή που πραγματικά ανήκει, ήταν η μεγαλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να κάνει ο Αμπράμοβιτς το καλοκαίρι που μας πέρασε. Με την Τσέλσι ανύμπορη να ανταγωνιστεί τους αιωνίους του Μάντσεστερ τα τελευταία χρόνια και την ποιότητα των ποδοσφαιριστών που απαρτίζουν το ρόστερ να έχει πέσει αρκετά, ο Special One ήταν αυτό ακριβώς που έλειπε. Η Τσέλσι έχει μεγάλες ελλείψεις σαν ομάδα, ειδικά στα κεντρικά χαφ, ενώ οι φορ της, Ετό και Τόρες, είναι βετεράνοι που παλεύουν χωρίς επιτυχία να θυμίσουν κάτι από τους ποδοσφαιριστές που θαυμάζαμε μια πενταετία πριν. Κι όμως, η ομάδα αυτή, χωρίς να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο και βασιζόμενη περισσότερο στη σκληράδα και το δυναμισμό παρά στην ποιότητα των παικτών της, βρίσκεται μόλις δύο βαθμούς από την κορυφή. Επειδή μιλάμε για ομάδα του Μουρίνιο, κάποια στιγμή θα σταματήσει να αγκομαχάει. Και τότε θα γίνει αυτομάτως το πρώτο φαβορί για τον τίτλο.
Πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου: 30%
4. Λίβερπουλ – 42 βαθμοί
Αν η φετινή παρουσία της Άρσεναλ αποτελεί έκπληξη, τότε τι μπορεί να πει κανείς για τους «Ρεντς»; Η Λίβερπουλ κάνει με διαφορά το καλύτερο πρωτάθλημα της τελευταίας δεκαετίας, με έναν δαιμονισμένο Σουάρες να την οδηγεί. Ο Ουρουγουανός επιθετικός, τιμωρημένος και ξενερωμένος στην αρχή της σεζόν, είναι μια ομάδα μόνος του και, με 22 γκολ σε 16 ματς αποτελεί το πιο «καυτό» όνομα στον κόσμο του ποδοσφαίρου αυτή τη στιγμή. Δεν είναι, όμως, μόνο ο Σουάρες: ο Μπρένταν Ρότζερς έχει δημιουργήσει μια ομάδα που είτε παίζει στην έδρα της Σίτι, είτε σε αυτήν της Κρίσταλ Πάλας, θα πάρει την κατοχή της μπάλας και θα κάνει το παιχνίδι της, έχοντας αποβάλει πια τα συμπλέγματα που την περιόριζαν σε ρόλο φτωχού συγγενή τα τελευταία χρόνια. Ακόμη μπορεί να μην είναι έτοιμη για να κατακτήσει την Πρέμιερ, αφού της λείπει το ανάλογο βάθος στο ρόστερ, το γεγονός όμως και μόνο ότι παρουσιάζει σταθερότητα και κερδίζει παιχνίδι με το παιχνίδι την εμπιστοσύνη των φιλάθλων της και το σεβασμό των αντιπάλων της είναι σημάδι πως κάτι καλό φτιάχνεται στο μεγάλο λιμάνι.
Πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου: 15%
5. Έβερτον – 41 βαθμοί
Τι κι αν έχασε τον επί ενδεκαετίας προπονητή της αυτό το καλοκαίρι; Ο Μόγιες μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη νέα του στέγη, η Έβερτον όμως κάνει μια μαγική σεζόν μέχρι στιγμής: βασιζόμενη στην έδρα της και με την τριάδα των Κόλμαν, Λουκάκου και Μπάρκλεϊ να κάνουν εκπληκτικά πράγματα,  απέχει μόλις ένα βαθμό από τις θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ και δείχνει ικανή να παλέψει μέχρι τέλους. Διαθέτει τον προπονητή με την μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του, αφού ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει μεταμορφώσει την Έβερτον σε ένα σύγχρονο σύνολο με συμπαγή αμυντικη λειτουργία και εξαιρετικό τέμπο στις αντεπιθέσεις. Το μεγάλο στοίχημα για τον Ισπανό είναι να καταφέρει να διατηρήσει το ρυθμό αυτόν στην ομάδα του. Αν το πετύχει, η Έβερτον μπορεί να «κουνήσει σεντόνι» του χρόνου.
Πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου: 1%
6. Τότεναμ – 40 βαθμοί
Με την πώληση του Μπέιλ το καλοκαίρι, ο πρόεδρος Λέβι επένδυσε ένα σημαντικό κομμάτι από τα 100 εκατ. ευρώ που μπήκαν στο ταμείο της ομάδας για να αλλάξει επίπεδο την Τότεναμ, αποκτώντας ποδοσφαιριστές υψηλών προδιαγραφών σε μικρή ηλικία. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά στο πρώτο μισό της σεζόν, όμως, για τους «Σπερς». Ο Βίλας-Μπόας δεν κατάφερε να συνεχίσει το έργο του με την περυσινή επιτυχία και μοιραία απολύθηκε, ο Τιμ Σέργουντ που τον αντικατέστησε επανέφερε τον παροπλισμένο Αντεμπαγιόρ χωρίς να βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα της ομάδας και, παρά τα όνειρα του καλοκαιριού, η Τότεναμ φαίνεται να βρίσκεται στο βαθμολογικό της ταβάνι για φέτος. Εξαιρετικά ευάλωτη αμυντικά και χωρίς σαφή επιθετικό προσανατολισμό, η ομάδα του βορείου Λονδίνου θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη αν η επόμενη χρονιά την βρει να αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου: 0%
7. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – 37 βαθμοί
Από τη θέση και μόνο που καταλαμβάνουν στον βαθμολογικό πίνακα είναι σαφές πως οι «Κόκκινοι Διάβολοι» βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ. Ο Σερ Άλεξ αποχωρώντας επέλεξε τον Ντέιβιντ Μόγιες ως διάδοχό του, ωστόσο ο Σκωτσέζος προπονητής κάθε άλλο παρά άνετα μπορεί να αισθάνεται στη θέση του. Δεν είναι οι 11 βαθμοί της διαφοράς από την κορυφή που προβληματίζουν τόσο, ούτε η πιθανότητα να μείνουν εκτός τετράδας (κάτι που φάνταζε αδιανόητο επί εποχής Φέργκιουσον), όσο η απογοητευτική εικόνα της Γιουνάιτεντ σε όλα τα επίπεδα. Απαράδεκτη αμυντική λειτουργία, ποδοσφαιριστές που παρουσιάζονται ένα επίπεδο κάτω από τα γνωστά τους στάνταρ απόδοσης, τεράστιο πρόβλημα στο κέντρο και ανύπαρκτη ψυχολογία είναι τα κομμάτια του φετινού παζλ των πρωταθλητών, οι οποίοι τα περιμένουν όλα από τον Ρούνεϊ. Ο Άγγλος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τραυματισμών φέτος (το ίδιο και ο περυσινός πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ, Φαν Πέρσι) και η Γιουνάιτεντ αδυνατεί να φανεί έστω ανταγωνιστική. Στόχος είναι μέσα από αυτήν τη διαδικασία να βρεθεί η αγωνιστική ισορροπία πάνω στην οποία θα βασιστεί η ομάδα την επόμενη σεζόν και, ει δυνατόν, να μην χαθεί η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ερωτηματικό το αν ο Μόγιες θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη σεζόν στο «Όλντ Τράφορντ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση