GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων της γρίπης

Συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η «επέλαση» της γρίπης όπως ανέμεναν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κατάλογος των θυμάτων της γρίπης περιλαμβάν...

Συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η «επέλαση» της γρίπης όπως ανέμεναν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κατάλογος των θυμάτων της γρίπης περιλαμβάνει πλέον έξι άτομα, με το ένα εξ αυτών μάλιστα να πρόκειται για 32χρονο με υποκείμενο νόσημα την παχυσαρκία. Στους έντεκα ανέρχονται οι ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από την αρχή του μήνα, οπότε ενέσκηψε η γρίπη στη χώρα.

Σε καθημερινή βάση ζητούνται τουλάχιστον δύο κρεβάτια για τη νοσηλεία ασθενών που παρουσίασαν επιπλοκές μετά τη νόσησή τους με γρίπη. Στην παρούσα χρονική φάση η ζήτηση καλύπτεται χωρίς προβλήματα, ωστόσο οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επιφυλακή για την αύξηση των σοβαρών περιστατικών και συνεπώς των κλινών ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών έχει ανέλθει στα 23, με την πλειοψηφία αυτών να αφορά σε ανθρώπους ηλικιωμένους ή με σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Αναφέρονται όμως και περιστατικά ασθενών οι οποίοι εμπίπτουν στις αμφιλεγόμενες επιστημονικά ομάδες υψηλού κινδύνου των παχύσαρκων και των καπνιστών.

Σε ό,τι αφορά στον ιό που κυριαρχεί, οι μέχρι τώρα αναλύσεις δείχνουν ότι τα πέντε θανατηφόρα γριπώδη περιστατικά οφείλονταν στον πανδημικό ιό τύπου Α Η1Ν1 και το ένα στο «κοκτέιλ» του πανδημικού ιού και του τύπου Β.

Δωρεάν αντιικά φάρμακα (και) στα ιδιωτικά φαρμακεία
Ποσότητες αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Με εγκύκλιό της η αρμόδια υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή διευκρινίζει ότι τα εν λόγω φάρμακα χορηγούνται δωρεάν στους ασθενείς με απλή ιατρική συνταγή και ζητεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ να διευκολύνουν τη διάθεση αντιικών από το απόθεμά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Οι λοιμωξιολόγοι συνιστούν στα άτομα υψηλού κινδύνου να ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντιικά φάρμακα, οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, αμέσως μόλις νοσήσουν με γρίπη και χωρίς να επιβεβαιώσουν εργαστηριακά τον ιό της νόσου.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση