GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΚΠΟΙΖΩ: Η ρύθμιση για την αναστολή των πλειστηριασμών δεν προστατεύει τους οφειλέτες

Χρήση της προστατευτικής ομπρέλας για ένα χρόνο κάνουν οι δανειολήπτες προκειμένου να διαφυλάξουν την κύρια κατοικία τους από τους πλει...

Χρήση της προστατευτικής ομπρέλας για ένα χρόνο κάνουν οι δανειολήπτες προκειμένου να διαφυλάξουν την κύρια κατοικία τους από τους πλειστηριασμούς, επωφελούμενοι... της σχετικής ρύθμισης, στην οποία πρέπει να ενταχθούν μέχρι τέλους Ιανουαρίου.

Ωστόσο, «η αναστολή των πλειστηριασμών που επιτυγχάνεται σε αυτήν την περίπτωση έχει ισχύ ενός έτους μόνο και αφορά τις οφειλές προς τις τράπεζες και τους ιδιώτες και σε καμία περίπτωση τις οφειλές προς το Δημόσιο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών, Παναγιώτα Καλαποθαράκου. Τονίζει, μάλιστα, ότι «για οφειλές προς το Δημόσιο, η πρώτη κατοικία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκπλειστηριαστεί, γιατί δεν υπάρχει μέριμνα ή ρύθμιση γι΄ αυτό το θέμα».

Αναφορικά με τους όρους ένταξης των οφειλετών στη ρύθμιση, η κ. Καλαποθαράκου διευκρινίζει ότι «Ο πρόσφατος νόμος, που είναι μια μεταβατική διάταξη, ισχύει για ένα έτος, μέχρι 31/12/14. Προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών για την κύρια κατοικία, αλλά όχι για τα υπόλοιπα ακίνητα και μάλιστα εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις από τον οφειλέτη. Δηλαδή, το οικογενειακό του εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των καταθετικών του λογαριασμών, που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, με τελευταία κατάθεση την 20ή Νοεμβρίου 2013».

Επιπλέον, δηλώνει ότι εφόσον τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το 10% του εισοδήματός του, όταν αυτό ανέρχεται έως τις 15.000 ευρώ, ενώ για το υπερβάλλον ποσό το 20% του εισοδήματός του». Επίσης, προσθέτει, πως είναι πολλές οι προϋποθέσεις και πρέπει να συντρέχουν όλες μαζί και βέβαια ο καταναλωτής μέχρι 31 Ιανουαρίου του ΄14 πρέπει να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση σε κάθε τράπεζα όπου έχει οφειλή προκειμένου να γνωστοποιήσει ότι πληροί τις προϋποθέσεις και επιθυμεί να εξαιρεθεί από τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας. Επιπρόσθετα, στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να αναγράψει τις κινήσεις των καταθετικών του λογαριασμών -άνω των 1.000 ευρώ- για τους προηγούμενους 24 μήνες.

Η κ. Καλαποθαράκου επαναλαμβάνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι προσωρινή και αφορά την αναστολή της κύριας κατοικίας υπό προϋπόθεσης για ένα έτος. «Η κύρια κατοικία προστατεύεται προσωρινά για ένα έτος ενώ ο "νόμος Κατσέλη΄ είναι σε ισχύ και προστατεύεται η πρώτη κατοικία με βάση τη δικαστική απόφαση αρκεί ο οφειλέτης να πληρώνει το επιδικασμένο ποσό.

Για τον "νόμο Κατσέλη", επαναλαμβάνει ότι ισχύει όπως τον γνωρίζαμε και «όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτό το προστατευτικό πλαίσιο καθώς και σε όποιο άλλο νόμο για τις ρυθμίσεις των τραπεζών και διαθέτουν καταθέσεις δεν χρειάζεται να προσέλθουν στις τράπεζες».

Τέλος, αναφέρει ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ διαχειρίζεται 13.000 θέματα καταναλωτών, εξατομικευμένα τα τρία τελευταία χρόνια και τους καθοδηγεί για το μέτρο που πρέπει να αξιοποιήσουν προκείμενου να ευεργετηθούν.

Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.ekpizo.gr και υποδείγματα για να σπεύσουν οι καταναλωτές και να καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις ώστε να εξαιρεθεί των πλειστηριασμών η κύρια κατοικία, για ένα έτος. Επίσης, μπορούν να απευθυνθούν στο τηλ. κέντρο 210 3304444 για πληροφορίες και οδηγίες.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση