GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπρος: Συνέχεια στην κόντρα με το Υπ.Υγείας δίνει η ΠΑΣΥΚΙ

Είναι αδιανόητο να θυματοποιείται ολόκληρος ο ιατρικός κόσμος του δημόσιου τομέα, ένεκα της αδυναμίας του Υπουργείου Υγείας να αναπτύξε...

Είναι αδιανόητο να θυματοποιείται ολόκληρος ο ιατρικός κόσμος του δημόσιου τομέα, ένεκα της αδυναμίας του Υπουργείου Υγείας να αναπτύξει ένα σωστό και αδιάβλητο σύστημα καταγραφής και υπολογισμού της υπερωριακής...
απασχόλησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Σε συνέχεια της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Υγείας, Πέτρου Πετρίδη, αναφορικά με την υπερωριακή αποζημίωση των ιατρών και εν αναμονή της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών, σημειώνει πως είναι διαχρονική η προσπάθεια που καταβάλλεται από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη για βελτίωση του τρόπου αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας των ιατρών.

«Συμφωνούμε απόλυτα να υιοθετηθούν επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας που αφιερώνεται για τη σωστή και ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών», αναφέρει.

«Εμείς ως ΠΑΣΥΚΙ», συνεχίζει, «στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας αναθέσαμε πρόσφατα στον οίκο Deloitte, να εκπονήσει σχετική μελέτη».

Υπενθυμίζει ότι ο υπουργός Υγείας είχε ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα αυτό, μέσα από διάφορες θέσεις, ως Βοηθός Διευθυντής Κλινικής, μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ και ως Ιατρικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

«Το συμπέρασμα όμως, του υπουργού Υγείας, ότι «συνεπώς το όλο σύστημα υπερωριακής αποζημίωσης δεν διασφαλίζει την επιβεβαίωση της αναγκαιότητας για υπερωριακή απασχόληση του ιατρικού προσωπικού» όπως ανέφερε, προκαλεί έκπληξη και δημιουργεί την εύλογη απορία με ποιο τρόπο θα παρέχεται στους ασθενείς ιατρική φροντίδα εκτός των ωρών εργασίας», προστίθεται.

Όσον αφορά το σχόλιο για την μη τήρηση του ωραρίου εργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Προσωπικού της Δημόσιας Υπηρεσίας, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει πως ποτέ δεν εναντιώθηκε σε αυτό.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι το νυν Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ έστειλε επιστολή σε όλα τα μέλη της, παροτρύνοντας τους ιατρούς να τηρούν την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης και να διαχειρίζονται τον χρόνο εργασίας τους, προς όφελος του ασθενούς.

Επίσης τους παροτρύνει στα εξωτερικά ιατρεία να τηρούν αυστηρά τον καθορισμένο μέγιστο αριθμό ασθενών ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτική εξυπηρέτησή τους.

Σχετικά με την αναφορά του Πέτρου Πετρίδη για υιοθέτηση εκ μέρους του Υπουργείου των προτάσεων των συντεχνιών και προώθησής τους προς το Υπουργείο Οικονομικών, δηλώνει ότι «ουδέποτε κατάληξε σε τελικό προσχέδιο συμφωνίας» και υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα ανοιχτά προς συζήτηση και από τις δύο πλευρές, «με κυρίαρχο το θέμα τον υπολογισμό του μέσου όρου του ποσού της αποζημίωσης».

Οι κυβερνητικοί ιατροί θέλουν, για ακόμα μια φορά, να πληροφορήσουν την κοινή γνώμη ότι προτεραιότητα τους είναι η άμεση και άριστη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Γι αυτό, σημειώνεται, η ΠΑΣΥΚΙ έχει επεξεργαστεί τρόπους και έχει ετοιμάσει προτάσεις με γνώμονα την ποιοτική παροχή υπηρεσιών και διασφάλιση της αποδοτικότητας κόστους, με σκοπό την μείωση του κόστους σε διάφορες ιατρικές υπηρεσίες, που παρέχουν οι ιατροί.

Τις προτάσεις αυτές η ΠΑΣΥΚΙ θα τις παραδώσει γραπτώς στο Υπουργείο Οικονομικών όταν κληθεί και στην συνέχεια θα δοθούν και στα ΜΜΕ.

«Δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας τις υποτίμησε και δεν έδειξε ενδιαφέρον. Η ΠΑΣΥΚΙ διευκρινίζει ότι δεν αναφέρεται σε μεταφορά κονδυλίων από άλλες εργασιακές ομάδες του Υπουργείου ή την στέρηση υπηρεσιών στους ασθενείς, τις οποίες αντίθετα αναβαθμίζει. Επίσης δεν αναφέρεται ούτε και στα κονδύλια παροχής ιατρικής φροντίδας στον ιδιωτικό τομέα. Οι προτάσεις αυτές έχουν καταγραφεί μέσα από διάφορους τρόπους εργασίας των ιατρών και εφαρμογής ιατρικών μεθόδων, που αποτελούν μέρος της μεταρρύθμισης που χρειάζεται ο τομέας της Υγείας όπου και το Υπουργείο Υγείας έπρεπε να εστιάζεται», καταλήγει η ανακοίνωση.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση