GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

“Στη διάρθρωση του δανείου κι όχι στο μέγεθος πρέπει να εστιάζουμε”

Την επισήμανση πως το ελληνικό χρέος «είναι εξαιρετικά διαχειρίσιμο και βιώσιμο» και άρα ορισμένες επιμέρους βελτιώσεις («σε συνεργα...


Την επισήμανση πως το ελληνικό χρέος «είναι εξαιρετικά διαχειρίσιμο και βιώσιμο» και άρα ορισμένες επιμέρους βελτιώσεις («σε συνεργασία με τους εταίρους μας») στην εξυπηρέτηση του δανείου δεν συνεπάγονται μια νέα κατάσταση επιβλαβή για κάποιους, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας τις προάλλες σε ξένους ανταποκριτές. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στη θεσμική συγκρότηση της τρόικας και πως πρέπει να διαμορφωθεί μια «νέα κι ελκυστική αφήγηση» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Αναλυτικότερα, ο κ.Βενιζέλος υπογράμμισε πως οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος «είναι μακροοικονομικοί, δεν είναι απλώς δημοσιονομικοί. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ως μόνο στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα και όχι την ανάπτυξη, διότι αλλιώς δεν έχουμε παρονομαστή και αριθμητή σε αρμονία, με αποτέλεσμα τη μείωση και τον έλεγχο του δημοσίου χρέους». Ανέφερε δε ότι «όταν μιλούμε για χρέος, δεν πρέπει να εξετάζουμε μόνο το μέγεθος του χρέους, αλλά και τη διάρκεια του δανείου, σε συνδυασμό με το κόστος εξυπηρέτησης». «Επομένως», παρατήρησε, «μπορούν να γίνουν κάποιες περαιτέρω βελτιώσεις σε συνεργασία με τους εταίρους μας, χωρίς να χάσει κάποιος απ’ αυτή την εξέλιξη».
Διευκρινίζοντας ότι «δεν ζητούμε πολιτικές χάρες, ζητούμε μια σοβαρή συζήτηση με κατανόηση των αριθμητικών δεδομένων», ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κρίση στην πρώτη φάση, διόγκωσε την κρίση, προκαλώντας μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία και ανατροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο».
Για το ίδιο θέμα και απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι όταν εκδηλώθηκε η κρίση, από πλευράς της ΕΕ «δεν έγιναν πάντα οι σωστές, αποτελεσματικές ή και δίκαιες επιλογές», ενώ υπογράμμισε πως από ελληνικής πλευράς η ανταπόκριση είναι πλήρης -«τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά και συνεπώς κανένα κράτος-μέλος δεν έχει επιβαρυνθεί από την Ελλάδα», τόνισε.
Αναφορικά με την τρόικα (που αποτελεί ένα «θεσμικό υβρίδιο» απότοκο της κρίσης), ο κ. Βενιζέλος διευκρινίζοντας ότι η χώρα μας υποβοηθήθηκε απ’ αυτήν, παρατήρησε ότι η συγκρότησή της παρουσιάζει δύο προβλήματα: 1) ενώ στην αρχή λειτουργούσε ως εκπρόσωπος των τριών θεσμών, μετά άρχισε να λειτουργεί ως εντολοδόχος των κυβερνήσεων μέσω του eurogroup και τελικά από το σχήμα απουσιάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και 2) τα υπηρεσιακά στελέχη που εκπροσωπούν την τρόικα «σηκώνουν ένα τεράστιο πολιτικό βάρος, γεγονός που δημιουργεί ένα πολύ σοβαρό θεσμικό πρόβλημα, που είναι πρόβλημα δημοκρατίας, πολιτικής και νομιμοποίησης».
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό κόστος του προγράμματος διάσωσης, ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι «ο κάθε πολίτης βλέπει το πρόβλημά του, το πρόβλημα της οικογένειας και του παιδιού του -βλέπει το δικό του εισόδημα και τις δικές του προτεραιότητες». «Αυτό το κόστος σήμερα πληρώνουμε, αλλά είναι ένα ιστορικό κόστος -διότι πιστεύουμε, ότι θα μας δικαιώσει η ιστορία», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις ευρωσκεπτικιστικές και ακραίες δυνάμεις που θα επιδιώξουν να καταγραφούν στις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «αυτή είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα» και προσέθεσε: «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χρειάζεται μια νέα, ανανεωμένη και ελκυστική αφήγηση. Διότι για πάρα πολλές κοινωνίες, η Ευρώπη ταυτίζεται με πολιτικές που οδηγούν στην ανεργία ή τη μείωση των εισοδημάτων». Επίσης, προσέθεσε, πως επειδή δημογραφικά η Ευρώπη μικραίνει και «η θέση της στην παγκόσμια οικονομία περιορίζεται» θα πρέπει να επανεξεταστούν όλα τα μεγάλα θέματα -το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, αλλά και η μετανάστευση, ώστε να διασωθούν οι αρχές αλλά να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή βαρών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια

  1. Νά το να το το γουρούνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. AYTOS Ο ΔΙΚΟΛΑΒΟΣ ΧΑΡΑΤΣΑΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΠΛΗΣΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΝΟΜΟΥΣ ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ.........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.ΟΟΟ.ΟΟΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΕΤΗΔΕ ΤΟΥ 2012, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΕΒΑΛΛΕ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΓΙΑ ΦΑΠ 2011, 2012, 2013 ΚΑΙ ΤΟ ΕΕΤΗΔΕ ΤΟΥ 2013 ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014. ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

    ΟΤΙ ΔΙΛΗΜΜΑ ΚΙ ΑΝ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΚΛΟΓΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΝΕΙΣ 4.000.000 ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΡΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ. ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ, ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΝΔ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΑΣΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΙΟ Η ΝΔ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ 18% ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΤΡΑΓΙΚΟ... ΤΩΡΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΣΑΜΑΡΙΚΟΙ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΔ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 10%. ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΑΖΕΙ ΜΕ ΟΡΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ. ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ 30% ΚΑΙ ΤΗΝ Χ.Α ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΣΤΟ 15% ΚΑΙ ΠΑΝΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση