GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η «σχεδία» της Θεσσαλονίκης

Το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία» είναι έτοιμο για το παρθενικό του ταξίδι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Από αυτή τη...


Το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία» είναι έτοιμο για το παρθενικό του ταξίδι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Από αυτή την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αναζητείστε τους ανθρώπους με το κόκκινο γιλέκο!
Μετά από χιλιάδες ώρες ταξιδιών στους δρόμους της Αθήνας, η «σχεδία», το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, ανοίγει τα πανιά της, και χαράζει ρότα για τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Εγγράφεται στο νηολόγιο της πόλης και ρίχνεται στον κοινό αγώνα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στο βορρά. Άλλωστε, η «σχεδία» είναι κυρίως ένα κοινωνικό project και δευτερευόντως εκδοτικό.
Η κυκλοφορία της «σχεδίας» στη Θεσσαλονίκη, συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου παρουσίας του περιοδικού στην Ελλάδα. Ξεκίνησε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013, όταν κάπου είκοσι άνθρωποι (προερχόμενοι σχεδόν αποκλειστικά από ξενώνες αστέγων του Δήμου Αθηναίων και του Ερυθρού Σταυρού) φόρεσαν το χαρακτηριστικό κόκκινο γιλέκο των πωλητών της «σχεδίας» και βγήκαν στο κέντρο της πόλης για να το διανείμουν. Σήμερα, στο δίκτυο των ανθρώπων της «σχεδίας» στην Αθήνα είναι ενταγμένοι πάνω από 150 άνθρωποι. Συμπολίτες μας όλων των ηλικιών (από 20 ως 70 χρόνων), άνδρες και γυναίκες, από όλα τα επαγγελματικά μετερίζια συνθέτουν το δίκτυο της «σχεδίας».
Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η αποφασιστικότητα να μην τα παρατήσουν. Να συνεχίσουν να αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Για μια αξιοπρεπή κατοικία, έναν καλύτερο κόσμο, ατομικά και συλλογικά. Οι πωλητές της «σχεδίας» δεν είναι οι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας». Από την ίδια μας την πόρτα έχουν βγει όλοι. Αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι, οι περισσότεροι οικογενειάρχες, που τους πέταξε στα τάρταρα της φτώχειας, της αστεγίας και του κοινωνικού αποκλεισμού η κρίση.
Την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Νερού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 1, στις 12:00) θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του περιοδικού, αλλά και ολόκληρου του κοινωνικού αυτού project.
Νωρίτερα, και συγκεκριμένα το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στις 12:00, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας θα στηθεί ένα μουσικό χάπενινγκ. Γνωστοί καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα θα στείλουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και συσπείρωσης ενάντια στη φτώχεια, ενώ άνθρωποι της «σχεδίας» θα συνομιλούν με τον κόσμο και θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό, δίνοντας την ευκαιρία στους υποψιασμένους, αλλά και στους λιγότερο υποψιασμένους πολίτες να μάθουν περισσότερα για τη νέα εκδοτική πρωτοβουλία. Είναι κι αυτό στους στόχους των περιοδικών δρόμου: Η ευαισθητοποίηση και, εν τέλει, η κινητοποίηση του συνόλου των πολιτών ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού.
Όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, η «σχεδία» δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.
Είναι μια ουσιαστική παρέμβαση στη ζωή συναθρώπων μας που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την οικονομική κρίση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ενας τρόπος να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ έστω έσοδο την ημέρα, που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες. Για κάποιους μπορεί να είναι ένα πακέτο τσιγάρα, ένα φλιτζάνι καφές, αλλά και ένα πιάτο φαί, ή το νοίκι του μήνα.
Πέρα, όμως, από μια ευκαιρία για ένα εισόδημα, τα περιοδικά δρόμου λειτουργούν και ως μέσο απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Οι πωλητές της «Σχεδίας», μέσα από αυτή τη διαδικασία, παραμένουν ενεργοί, συμμετέχουν, συναλλάσσονται, συνδιαλέγονται με την κοινωνία ολόκληρη. Ανακτούν, έτσι, την κλεμμένη (και όχι χαμένη) τους αξιοπρέπεια, την αυτοεκτίμησή τους. Νιώθουν ενεργοί, περήφανοι και, κυρίως, αναπόσταστα και ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας. Συμμετέχουν.
«122 εφημερίδες δρόμου, 40 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org). Η «σχεδία» -η οποία, ας σημειωθεί, επεκτείνεται στη Θεσσαλονίκη, έχοντας την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ- είναι το νεότερο μέλος του παγκόσμιου αυτού εκδοτικού κινήματος.
ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς, να μην ξεχνάτε να την παίρνετε!
Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου "σχεδία"
Φράγκων 24. 546 25 Θεσσαλονίκη
Φαβιέρου 39Α, 10438 Αθήνα
Τ: 213 0231220
www.shedia.gr
[email protected]
f: shedia.streetaper
tw: _shedia
ΜΟΥΣΙΚΟ HAPPENING, ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
πεζόδρομος Αγίας Σοφίας και Αγίας Θεοδώρας, 12:00-15:00
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
PARANAUE
Οι Paranaue ιδρύθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2003. Από τότε έχουν αφιερώσει το έργο τους στη διάδοση της αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας. Στα πρότυπα των blocos afros της Μπαϊα στη Βραζιλία οι Paranaue αποτελούνται από μια ομάδα κρουστών "Bloco paranaue" και μια ομάδα χορού "Dancaue" που εργάζονται από κοινού. – See more at: www.facebook.com/blocoparanaue
Λόγος Απειλή & Dj X-Lib
Λόγος Απειλή, ο Θεσσαλονικιός MC, εκπρόσωπος των Ladose και των Απέχεις, ο πρώτος Έλληνας MC, ο οποίος κυκλοφόρησε εξ” ολοκλήρου δίσκο με Αμερικάνο MC και συγκεκριμένα τον βετεράνο θρύλο των Arsonists, Freestyle. Μαζί του ο X-Lib, dj και παραγωγός, μέλος των City Bloxx. Νέο αίμα κατευθείαν από την Θεσσαλονίκη.
Party Crusherz
Ορχήστρα:
Κοντονικόλας Σάκης – Πιάνο
Γουμπερίτσης Δημήτρης – Κοντραμπάσο
Πολιούδης Χριστόδουλος – Κιθάρα
Τσιόγκας Βαγγέλης – Μπουζούκι
Συμμετέχουν :
Κώστας Πρατσινάκης
Βασίλης Πρατσινάκης
Μιχάλης Παπαζήσης
Ανδρέας Καρακότας
Ντίνα Γιακουμάκου
Φώτης Θεοδωρίδης
Μαρία Παπανικολάου
Παναγιώτης Καραδημήτρης
Δέσποινα Χατζηνικολάου
Πηγή: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση