GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολομέλεια ΣτΕ: Δεν κατεδαφίζεται το Mall στο Μαρούσι, εφόσον η Πολιτεία εκδώσει τις αναγκαίες αποφάσεις της

Ναι μεν είναι αντισυνταγματική και παράνομη η ανέγερση του μεγαλύτερου στην νοτιοανατολική Ευρώπη εμπορικού κέντρου The Mall στο Μα...


Ναι μεν είναι αντισυνταγματική και παράνομη η ανέγερση του μεγαλύτερου στην νοτιοανατολική Ευρώπη εμπορικού κέντρου The Mall στο Μαρούσι Αττικής, συμφερόντων της εταιρείας Lamda Development του Ομίλου Λάτση, αλλά αυτά μπορούν να «θεραπευτούν» με νεότερες αποφάσεις της Πολιτείας, προκειμένου να αποφευχθεί η κατεδάφισή του μετά από μια δεκαετία και πλέον λειτουργίας του.
Αυτό είναι το «δια ταύτα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία μετά από μια μεγάλη δικαστική διαδρομή που ξεκίνησε το 2006, πέρασε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δημοσίευσε την απόφασή της (376/2014).
Κοντολογίς οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι για την ανέγερση του Mall δεν υπήρχε προβλεπόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις έγιναν με μελέτη που δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη. Ούτε όμως υπήρξε και ειδική αιτιολογία, όπως απαιτεί η νομοθεσία, για τον υπερδιπλάσιο του μέσου συντελεστή δόμησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανέγερση του επίμαχου εμπορικού κέντρου.
Η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ για να ξεπεράσει τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που ανέκυψαν μπορεί να επανέλθει με νεότερες αποφάσεις του, οι οποίες θα περιλαμβάνουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του όλου έργου και θα αιτιολογούν την αναγκαιότητα μεγαλύτερου (υπερδιπλάσιου) συντελεστή δόμησης για την ανέγερση του επίμαχου εμπορικού κέντρου.
Οι δικαστές έκριναν ότι το άρθρο 6 του νόμου 3207/2003 που προβλέπει υπερδιπλάσιο του επιτρεπομένου συντελεστή δόμησης είναι σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος.
Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από την Ευρωπαϊκή οδηγία 85/337ΕΟΚ προϋποθέσεις σύνταξης μελέτης, καθώς συντάχθηκε απλά μια μελέτη από αρχιτέκτονα – πολεοδόμο, η οποία δεν καλύπτει τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές που απαιτεί η νομοθεσία.
Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την οικοδομική άδεια για την κατασκευή του επίμαχου εμπορικοί κέντρου, καθώς κρίθηκε άκυρη αφού δεν υπήρχε η απαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η οικοδομική άδεια ανέγερσης του Mall δεν εκδόθηκε από την αρμόδια Πολεοδομική υπηρεσία, αλλά πέρασε μέσα από το νόμο 3207/2003 που επέτρεψε την κατασκευή του εμπορικού κέντρου των 75.000 τετραγωνικών μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και με την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει η «Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου», όπως και κάτοικοι του Αμαρουσίου και ζητούσαν να ακυρωθεί ο νόμος του 2003 περί «Ολυμπιακής προετοιμασίας», με τον οποίο χορηγήθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή του επίμαχου εμπορικού κέντρου.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση