GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Time: Πώς μπορεί η ιδιωτικοποίηση να σώσει τους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς

Στον τρόπο με τον οποίοι μπορούν να σωθούν οι ελληνικές αρχαιότητες αναφέρεται σε δημοσίευμά του το περιοδικό Time, το οποίο επισημα...


Στον τρόπο με τον οποίοι μπορούν να σωθούν οι ελληνικές αρχαιότητες αναφέρεται σε δημοσίευμά του το περιοδικό Time, το οποίο επισημαίνει ότι αν επιτραπεί η φύλαξη και η...
προώθηση των αρχαιολογικών χώρων σε ιδιωτικές εταιρείες, ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί.

«Πολλά αντικείμενα που εχουν ανασυρθεί από τη γη ή αναφέρονται στους θρύλους της Νεμέας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της αρχαιοελληνικής πλευράς: το μυθολογικό λιοντάρι που σκότωσε στους πρώτους του άθλους ο Ηρακλής, τα βάρη που σήκωαναν οι αρχαίοι αθλητές, το μπρούτζινο άγαλμα του βρέφους Οφέλτη ο θάνατος του οποίου λέγεται ότι αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία αθλητικών αγώνων "το αντίπαλον δέος" αυτών της Ολυμπίας», αναφέρει στην εισαγωγή του το άρθρο.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ρέπλικες και το κατάστημα στην πλευρά του μουσείου πουλά αντ' αυτών αντίγραφα κυκλαδικών ειδωλίων εξοργίζει τον αμερικανό αρχαιολόγο, Στίβεν Μίλερ, ο οποίος τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ξεθάβει τους θησαυρούς της Νεμέας», σημειώνει το άρθρο.

«Τίποτα από αυτά δεν έχει να κάνει με τη Νεμέα», είπε ο Μίλερ στο Time. Αντιστοίχως εξοργιστικό για τον 72χρονο αρχαιολόγο αποτελεί και η έλλειψη ξενοδοχείων και εστιατορίων για τους επισκέπτες στο χώρο. «Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει κάποια πράγματα πολύ καλά: συζητούν εξαιρετικά και κάνουν πολύ καλές εκθέσεις. Αλλά είναι χάλια σαν επιχειρηματίες», πρόσθεσε ο Μίλερ.

Ο ίδιος έχει τη λύσει, τη οποία όπως σημείωσε, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προστατεύσει τον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας από τις συνέπειες μίας οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Σε μία λεπτομερή πρότασή του, την οποία απέστειλε στην κυβέρνηση, προτείνει να επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την εξέλιξη, την προώθηση και τη φύλαξη ορισμένων υποβαθμισμένων αρχαιολογικών χώρων σε αντάλλαγμα με ένα μερίδιο κέρδους που θα προέρχεται από τους τουρίστες.

«Η πρόταση, επισημαίνει το δημοσίευμα, μπορεί να μη μοιάζει τόσο ριζοσπαστική για την ώρα, όταν η Ιταλία επιτρέπει σε εταιρεία ρούχων να σπονσοράρει το Κολοσσαίο, η Βρετανία ιδιωτικοποιοεί υπηρεσίες σε διάσημα μουσεία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες νοικιάζουν στις ώρες εκτός λειτουργία αρκετά ιστορικά κτίρια, την ώρα που οι προϋπολογισμοί μειώνονται. Αλλά οποιαδήποτε πρόταση επιτρέψει στον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας να φύγει από τα χέρια της κυβέρνησης διαταράσσει το βαθιά ριζωμένο εθνικιστικό συναίσθημα μιας χώρας σημαδεμένης από επανειλημμένες λεηλασίες από ξένα κράτη», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος απορρίπτει το ενδεχόμενο μα περάσει σε χέρια ιδωτών η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων.

«Ο αρχαιολογικός πλούτος θα παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο γιατί ανήκει στον ελληνικό λαό», λέει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ωστόσο, δεν αποκλείει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών σε άλλους τομείς, τονίζοντας ότι το κοινοβούλιο ψήφισε προσφάτως ένα μέτρο που επιτρέπει σε εταιρείες τουρισμού να νοικιάζουν αρχαιολογικούς χώρους για μια εκδήλωση ή για συγκεκριμένες ώρες επίσκεψης. Οι επιχειρήσεις μπορούν τώρα να γυρίζουν τις διαφημίσεις τους με φόντο τα ελληνικά μνημεία», υπογραμμίζει το περιοδικό.
e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση