GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διασώθηκαν οι εγκλωβισμένοι της Ανταρκτικής [video]

Οι διασώστες στην Ανταρκτική κατάφεραν να μεταφέρουν με ασφάλεια τους 52 παγιδευμένους επιβάτες του ερευνητικού σκάφους Akademik Sho...


Οι διασώστες στην Ανταρκτική κατάφεραν να μεταφέρουν με ασφάλεια τους 52 παγιδευμένους επιβάτες του ερευνητικού σκάφους Akademik Shokalskiy...

που είχε εγκλωβιστεί στους πάγους την παραμονή των Χριστουγέννων.

Οι Αυστραλοί συντονιστές της διάσωσης είπαν ότι οι επιστήμονες και οι τουρίστες επιβιβάστηκαν όλοι στο πλοίο Aurora Australis.

Τα 22 μέλη του πληρώματος αναμένεται να παραμείνουν στο ρωσικό σκάφος, μέχρι τον απεγκλωβισμό του.

Τα νέα της διάσωσης μετέφερε μέσω του Twitter ο επικεφαλής της αποστολής, Κρις Τέρνι, ο οποίος ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Τους εγκλωβισμένους παρέλαβε ανά ομάδες ελικόπτερο του κινεζικού παγοθραυστικού, Xue Long, το οποίο εκτέλεσε πτήσεις, διάρκειας 45 λεπτών μετ' επιστροφής.

Το Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης της Αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA), είχε πει νωρίτερα ότι ήταν απίθανο η διάσωση θα προχωρήσει την Πέμπτη, όπως ήλπιζε, λόγω των συνθηκών του θαλάσσιου πάγου.

Ωσστόσο, αργότερα ανέφερε ότι το πλήρωμα του Aurora Australis ενημέρωσε την AMSA ότι οι 52 επιβάτες το Shokalskiy βρίσκονταν επί του σκάφους.

Οι επιβάτες παρελήφθησαν από ένα κομμάτι πάγου δίπλα στο Aurora Australis και μεταφέρθηκαν στο παγοθραυστικό με μια μικρή βάρκα.

Το Shokalskiy εγκλωβίστηκε από παχιά στρώματα πάγου, που έσπρωξαν οι ισχυροί άνεμοι, περίπου 1.500 ναυτικά μίλια νότια του Χόμπαρτ, της πρωτεύουσας της αυστραλιανής πολιτείας της Τασμανίας.

Το σκάφος πραγματοποιούσε ιστορική αποστολή στα ίχνη του Αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον, ο οποίος ταξίδεψε στην Ανταρκτική πριν από 100 χρόνια.

Αρκετές προσπάθειες προσέγγισης του πλοίου δια θαλάσσης - από το Xue Long, το Aurora Australis και το υπό γαλλική σημαία L'Astrolabe - απέτυχαν λόγω του πάχους του πάγου.

Παρά το γεγονός ότι είχαν παγιδευτεί, οι επιστήμονες συνέχισαν τα πειράματά τους, τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της αλατότητας, μέσω των ρωγμών στον περιβάλλοντα πάγο.

Ένας από τους στόχους ήταν να παρακολουθήσουν το ρυθμό με τον ποίο εξαφανίζονται οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής.

Το πλοίο είχε αφθονία αποθεμάτων και ποτέ δεν τέθηκε σε κίνδυνο.





directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση