GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μία στις 14 γυναίκες θύμα σεξουαλικής βίας

Μία στις 14 γυναίκες στον κόσμο (ποσοστό περίπου 7%) υφίσταται σεξουαλική βία από κάποιον άλλον άνδρα, πέραν του άνδρα ή του συντρόφ...


Μία στις 14 γυναίκες στον κόσμο (ποσοστό περίπου 7%) υφίσταται σεξουαλική βία από κάποιον άλλον άνδρα, πέραν του άνδρα ή του συντρόφου της, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει τη σοβαρότητα του ζητήματος.
Τα περιστατικά σεξουαλικής βίας ποικίλλουν πολύ από περιοχή σε περιοχή και τα περισσότερα γίνονται στην Αφρική, όμως και στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά σπάνιο είναι το φαινόμενο.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "The Lancet", μελέτησαν στοιχεία από δεκάδες χώρες του κόσμου, αξιολογώντας όλες τις δημοσιευμένες μελέτες πάνω στη σεξουαλική βία εδώ και 13 χρόνια.
Η περισσότερη σεξουαλική βία συναντάται στην κεντρική υποσαχάρια Αφρική, με «πρωταθλήτρια» τη Δημοκρατία του Κονγκό (21%) και ακολουθούν η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε και η Ν. Αφρική (από 17,4%), ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά (16,4%) στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Οι λιγότερες επιθέσεις καταγράφονται στην Ινδία και το Μπαγκλαντές (3,3%), καθώς και στη Β. Αφρική και την Τουρκία (4,5%), όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Στην Ευρώπη, περισσότερα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων καταγράφονται επισήμως στη Δυτική Ευρώπη, με μεγαλύτερα ποσοστά (11,5%) στην Ελβετία, στην Ισπανία, στη Σουηδία, στη Βρετανία, στη Δανία, στη Φιλανδία και τη Γερμανία.

Μικρότερα εμφανίζονται τα ποσοστά στην Κεντρική Ευρώπη (10,7% σε Τσεχία, Πολωνία, Σερβία) και ακόμη λιγότερα στην Ανατολική (6,9% σε Λιθουανία και Ουκρανία).
Οι ερευνητές επισημαίνουν όμως ότι τα ανωτέρα ποσοστά πιθανώς υποεκτιμούν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, ιδίως σε ορισμένες χώρες, λόγω του στίγματος που συνήθως συνοδεύει την σεξουαλική βία και της έλλειψης αξιόπιστων κρατικών στοιχείων.
«Βρήκαμε ότι η σεξουαλική βία αποτελεί κοινή εμπειρία των γυναικών παγκοσμίως και σε μερικές περιοχές είναι ενδημική, ξεπερνώντας το 15%.
Παρ” όλα αυτά, οι εμφανιζόμενες διαφορές από περιοχή σε περιοχή πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφυλακτικότητα λόγω της συχνής ανεπάρκειας διαθέσιμων στοιχείων και της έλλειψης διάθεσης για αποκάλυψη των επιθέσεων» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.
Η σεξουαλική βία (που δεν προέρχεται από συζύγους και συντρόφους) περιλαμβάνει επιθέσεις από συγγενείς, ξένους, γνωστούς, φίλους, συναδέλφους, δασκάλους, γείτονες κ.ά.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση