GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερώτηση Κουίκ: "Ανησυχία Τσελέντη για 19 σχολεία του Ηρακλείου που κινδυνεύουν από κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού"

Ο Καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης και ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, με...


Ο Καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης και ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, με...
Ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή, θέτουν ακόμη και ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ, τους Υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, για τον κίνδυνο κατάρρευσης 19 σχολείων του Ηρακλείου Κρήτης, σε περίπτωση σεισμού!

Η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν, βασίζεται σε καταγγελίες - ΣΟΚ που δημοσιοποιήθηκαν στην έγκριτη Κρητική ιστοσελίδα «prismanews.gr», με ένα απίστευτα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, που φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου κ. Νίκου Αγγελάκη.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

YΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 19 ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

κ. κ. Υπουργοί

Με ιδιαίτερη ανησυχία και οργή, ο Καθηγητής Σεισμολογίας κ. Άκης Τσελέντης, ο οποίος είναι και Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μου έστειλε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο αυτό το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ δημοσίευμα της έγκριτης Κρητικής ιστοσελίδας «prismanews.gr», με την υπογραφή του δημοσιογράφου Νίκου Αγγελάκη, το οποίο και σας παραθέτω.

Πρόκειται για 19 σχολικά κτίρια του Νομού Ηρακλείου που κινδυνεύουν σε περίπτωση σεισμού.

Αντιλαμβάνεστε ότι όλες τις ευθύνες, ακόμη και τις ΠΟΙΝΙΚΕΣ, θα τις έχετε και οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί, στην περίπτωση που έχουμε σεισμική δόνηση με εμπλοκή των συγκεκριμένων σχολείων.

Το κείμενο στο «prismanews.gr» έχει ως εξής:

«Δέκα εννιά (19) σχολικά κτήρια του Ηρακλείου κινδυνεύουν με κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η εκδήλωση με θέμα «Αντισεισμική Θωράκιση Κατασκευών, Σύγχρονες και Ασφαλείς Υποδομές – Έργα Σχολικής και Λαϊκής Στέγης» που διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου μαζί με την Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου.

Τα σχολεία αυτά είναι :

*Το 12ο Νηπιαγωγείο, στην οδό Ναβαρίνου 25 στη Φορτέτσα, που είναι διατηρητέο προ του 1955.

*Το λεγόμενο Ανωγειανό σχολείο, στη Λεωφόρο Καλοκαιρινού 197, στο οποίο συστεγάζονται, το 21ο Νηπιαγωγείο και τα συγχωνευμένα 1ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία.

* Το 53ο Νηπιαγωγείο στις Εργατικές Κατοικίες του Μπεντεβή, το οποίο στεγάζεται σε προκάτ κατασκευή στην αυλή του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

*Το Νηπιαγωγείο Σταυρακίων το οποίο στεγάζεται στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίων.

* Το Νηπιαγωγείο Κάτω Ασιτών, που συστεγάζεται με το Δημοτικό Σχολείο σε ένα κτήριο του 1959 το οποίο δεν έχει άδεια.

*Το 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στη Χρυσοπηγή το οποίο στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1927 κατά πληροφορίες που έχει κτιστεί χωρίς άδεια.

*Το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στην οδό Πλούτωνος 30, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτήριο κατασκευασμένο το 1965.

*Το 19ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού 236, στον Άγιο Ιωάννη, το οποίο φιλοξενεί και το 13ο Νηπιαγωγείο σε ένα κτήριο χωρίς άδεια.

* Το 23ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στις Πατέλες, με το οποίο συστεγάζονται το 26ο και το 31ο Νηπιαγωγείο.

* Το κτήριο του 5ου Γυμνασίου και του 11ου Λυκείου Ηρακλείου στην οδό Παπαπέτρου Γαβαλά, το οποίο δεν έχει άδεια.

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης διαμορφώθηκαν σε έκθεση την οποία αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων κατέθεσε σήμερα στο Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη και το Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Δεικτάκη. Η έκθεση συνοδεύεται και από καταγγελίες σχετικά με την αντιμετώπιση που είχαν οι διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση των σχολείων των παιδιών τους γονείς από τους εκπροσώπους των αρμοδίων αρχών.

Έτσι, αναφέρεται η περίπτωση του κτηρίου του 5ου Γυμνασίου και του 11ου Λυκείου των οποίων η διεύθυνση απέστειλε έγγραφο στο Δήμο ζητώντας να στείλουν από τις υπηρεσίες άνθρωπο για έλεγχο του σχολείου. Η επίσημη απάντηση του αντιδημάρχου παιδείας ήταν δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα και να ψάξουν να βρουν δικό τους μηχανικό για να γίνει έλεγχος.

Στο 5ο Γυμνάσιο 130 μαθητές κάνουν μάθημα στην αποθήκη του σχολείου χωρίς φως, με την πόρτα να ανοίγει προς τα μέσα, στην πολλαπλών και στο φυλάκιο του σχολικού φύλακα. Έφεραν 2 λυόμενες από το λιμάνι αλλά ίσα ίσα που τις έφεραν χωρίς να έχουν ακόμη μεταφερθεί τα παιδιά.

Για το 3ο ΕΠΑΛ Αλικαρνασσού αναφέρεται ότι το κτήριο είναι ακατάλληλο. Σημειωτέον, αναφέρεται, το κτήριο ανήκει στο Τμήμα Ανατολικής κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ο δήμος πληρώνει ενοίκιο 5000 ευρώ το μήνα. Η εκτίμηση που γίνεται στο επιχειρησιακό τετραετές πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου, ευθέως μιλά για θύματα σε περίπτωση σεισμού!

Αδιαφορία καταγγέλλεται και για το γεγονός ότι δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες του Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον Αϊ Γιάννη το Χωστό είναι σε κοντέινερ, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Μετά την εκδήλωση, αναφέρουν οι διοργανωτές, κινητοποιήθηκαν αρκετοί σύλλογοι γονέων και έφεραν στην επιφάνεια σωρεία προβλημάτων στατικής επικινδυνότητας. Αναφέρονται ιδιαίτερα τα σχολεία:

*ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ: Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση αναστήλωσης του παρά τις υποσχέσεις του Δημάρχου.

*3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Ξαφνικά, αναφέρεται έβγαλαν...ακατάλληλο το Νηπιαγωγείο (Μπιζανίου 11 στο κέντρο Ηρακλείου οδός 1821,στο τελευταίο στενάκι πριν τα φανάρια με Αγίου Μηνά αριστερά). Οι γονείς καταγγέλλουν μεθοδεύσεις.

*ΔΗΜΟΤΙΚΟ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΚΙΩΝ

Η κατάσταση έχει ως εξής :

- Τα δύο σχολεία τεσσάρων αιθουσών στεγάζονται σ' ένα κτίριο κατασκευής του 1930, στατικά ανεπαρκές με έντονη υγρασία.

- Παρουσιάζει μεγάλη υψομετρική διαφορά η αυλή από τον δρόμο (περίπου 10 σκαλοπάτια) με αποτέλεσμα σε περίπτωση σεισμού να υπάρξουν θύματα.

- Οι αίθουσες μικρές, ακατάλληλες, μη λειτουργικές. Για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών χρησιμοποιείται ως αίθουσα και μια αποθήκη δίπλα στον καυστήρα.

- Δεν υπάρχει στεγασμένος κοινόχρηστος χώρος, τύπου αίθουσας πολλαπλών ή έστω ένας υποτυπώδες χώρος συνάθροισης των παιδιών κατά τα διαλείμματα.

- Ανύπαρκτος ο εξοπλισμός των σχολείων, όπως καρεκλάκια, τραπεζάκια, μικροέπιπλα, κρεμάστρες, κ.λ.π.

Τα συγκεκριμένα σχολεία παρουσιάζουν μαθητική αύξηση ως αποτέλεσμα της πληθυσμιακής ανάπτυξης της περιοχής. Κάθε σκέψη για μεταφορά των μαθητών σε παραπλήσια σχολεία (π.χ. Βουτών) είναι απορριπτέα γιατί είναι αβάσιμη και εκ του πονηρού.

*33ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Κτιριακά προβλήματα Δεν είναι γνωστά περισσότερα.

*1ο – 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΓΑΖΙΟΥ: Στατικό – λειτουργικό πρόβλημα των 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Γαζίου (συστεγαζόμενα) που βρίσκονται στην οδό Γ. Ξενοπούλου 7 και μίας αίθουσας ισογείου των ίδιων σχολείων ενοικιαζόμενη στην οδό Γ. Δροσίνη 11 στο Γάζι.

*ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Από τους 20 δημοτικούς σταθμούς στο Δήμο Ηρακλείου, οι 15 είναι ιδιόκτητοι και 5 ενοικιαζόμενοι (Ι', ΙΑ', Θ', Παράρτημα Μητέρα, Κυπαρισσίου). Τα 5 αυτά κτήρια αυτά είναι ανεπαρκή, δεν πληρούν ούτε τις προϋποθέσεις υγιεινής, πυρασφάλειας και αντισεισμικότητας, ενώ υπάρχει σταθμός που λειτουργεί σε όροφο πολυκατοικίας, χωρίς αυλή.

Η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, σημειώνεται, είχε εκπονήσει το 2008 ένα ελάχιστο πρόγραμμα στατικής ενίσχυσης των σχολικών συγκροτημάτων του Νομού. Το πρόγραμμα αυτό επικαιροποιήθηκε το 2010. Είναι δηλαδή επίκαιρο το πρόγραμμα, αλλά και το κόστος υλοποίησής του.

Στο Δήμο Ηρακλείου, με στοιχεία του τμήματος δημοτικής περιουσίας του Δήμου για το οικονομικό έτος 2013, μισθώνονται κτίρια που στεγάζουν 84 σχολεία (12 Δημοτικά, 71 Νηπιαγωγεία, 1ο ΕΠΑΛ Αλ/σσού). Το συνολικό ετήσιο κόστος ενοικίων ανέρχεται στα 322.810,92 ευρώ. Με το ποσό αυτό σ' ένα χρόνο θα είχε ήδη γίνει ο στατικός έλεγχος των σχολικών μονάδων.»

Kατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

1. Πώς σχολιάζετε το συγκεκριμένο δημοσίευμα; Ποιες οι δικές σας θέσεις έναντι των όσων καταγγέλλονται;

2. Τι ΑΜΕΣΑ μέτρα θα πάρετε για την αντιμετώπιση της κατάστασης;

3. Τι ΑΜΕΣΑ μέτρα θα ληφθούν, ώστε οι μαθητές να στεγαστούν σε ΑΣΦΑΛΗ κτίρια EΠΙΤΕΛΟΥΣ και να μην στοιβάζονται σε κοντέινερ και σε οποιαδήποτε άλλα επικίνδυνα και παντελώς ανάρμοστα μέρη για μάθημα;
Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση