GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατσιφάρας: «Η Κοινωνική Συνοχή βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020»

Επιστολή προς όλους του Δήμους και τους κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απέστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολο...

Επιστολή προς όλους του Δήμους και τους κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απέστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, καλώντας τους να συνεισφέρουν για τον καλύτερο σχεδιασμό του...
νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΔΕ πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

«Εκτός από την οικονομική ανέχεια, η φτώχεια περιλαμβάνει την απουσία ή τη δυσκολία πρόσβασης στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στη βασική υγειονομική περίθαλψη, στη στέγαση και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και στην κοινωνική συμμετοχή. Σε όλους αυτούς τους τομείς, οι υπηρεσίες οργανώνονται και παρέχονται κυρίως από τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες βρίσκονται ως εκ τούτου στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε «Μέσα στο Α’ Εξάμηνο του 2014 αναμένεται να έχει υποβληθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμά μας για την περίοδο 2014-2020. Στη νέα προγραμματική περίοδο ένα μεγάλο μέρος των πόρων κατευθύνεται στις Περιφέρειες με από τα ΠΕΠ, τα οποία θα είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά. Για εμάς ο Θεματικός Στόχος της καταπολέμησης της φτώχειας και των οποιωνδήποτε διακρίσεων και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης, είναι στόχος ύψιστης προτεραιότητας».

Οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις και επιλογές των ΠΕΠ της νέας περιόδου θα διαρθρώνονται πάνω στους 11 Θεματικούς Στόχους της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Ο 9ος Θεματικός Στόχος αφορά στην καταπολέμησης της φτώχειας και των οποιωνδήποτε διακρίσεων και στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης.

«Ο ασφαλής και αντικειμενικός προσδιορισμός των ευπαθών, των ειδικών και των λοιπών ομάδων του τοπικού πληθυσμού, θα διασφαλίσει τον καλύτερο σχεδιασμό των παρεμβάσεων μας στο πλαίσιο του 9ου Θεματικού Στόχου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Για το λόγο αυτό ανοίγουμε τη συζήτηση και ζητάμε τη συνεισφορά των Δημοτικών Αρχών και των Κοινωνικών Εταίρων της Περιφέρειάς μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ στην Ελλάδα (ΕΥΣΕΚΤ) προετοίμασε ειδικό ερωτηματολόγιο που απέστειλε στους Δήμους της Περιφέρειάς μας, και ειδικότερα στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, καθώς και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, που παράγουν και παρέχουν κοινωνικό έργο, ενώ σχετικό ερωτηματολόγιο προετοιμάστηκε και αποστάλθηκε σε ΜΚΟ και λοιπούς Φορείς που διαθέτουν κοινωνικές δομές σε τοπικό επίπεδο και δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρόνοιας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ψυχικής υγείας, κλπ.

Σκοπός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να χαρτογραφήσει τους θύλακες στους οποίους παρατηρούνται φαινόμενα έξαρσης αρνητικών κοινωνικών φαινομένων και φτώχειας και να εγκαταστήσει δίαυλους επικοινωνίας για τη διατύπωση προτάσεων από τους Δήμους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.

«Ο διττός αυτός χαρακτήρας του Ερωτηματολογίου και η αξιοποίηση των απαντήσεων κατά το σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ επιβάλει την άμεση ανταπόκριση των Δήμων και των Κοινωνικών Εταίρων της Περιφέρειάς μας. Εμείς, δίνουμε ρόλο και λόγο στις διάφορες εμπλεκόμενες συμπληρωματικές σφαίρες διακυβέρνησης (Δήμους και Κοινωνικούς Εταίρους). Αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής, δεδομένου ότι έτσι οι παρεμβάσεις μας θα μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές, ευέλικτες και πραγματικά εστιασμένες στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.

1 σχόλιο

  1. Απόστολε μην γεμίζεις σκουπίδια το διαδίκτυο δεν μας ψήνεις με τέτοια φτηνά κόλπα ετοιμάσου για τον σπίτι σου τα πρόβατα ξύπνησαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση