GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκρηκτική η κατάσταση στην Ουκρανία, 25 τουλάχιστον νεκροί… [video]

Στις φλόγες τυλίγεται ώρα με την ώρα η Ουκρανία. Τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την άρνηση του Προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει εμ...


Στις φλόγες τυλίγεται ώρα με την ώρα η Ουκρανία. Τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την άρνηση του Προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ έχουν πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η ένταση αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς η...
κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί για οικονομική βοήθεια στη Ρωσία. Πέραν της πολιτικής διάστασης του ιδιότυπου εμφυλίου από χθες κυρίως έχουν εμφανισθεί ένοπλοι στασιαστές να πυροβολούν εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι ομάδες αυτές των ένοπλων στασιαστών, φέρεται να έχουν στρατιωτικού τύπου οπλισμό ενώ η οργάνωση και η δράση τους θυμίζει στρατιωτική πειθαρχία και εκπαίδευση. Με βάση φωτογραφίες και βίντεο που έχουν διαρρεύσει φέρεται να διαθέτουν ακόμη και ανατολικής προέλευσης ελαφρά πολυβόλα καθώς και τυφέκια ελευθερου σκοπευτή.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας έδωσε εντολή να διπλασιαστεί η φύλαξη των αποθηκών οπλισμού του Ουκρανικού Στρατού. Η αστυνομία θα συνδράμει στην γενικότερη φύλαξη κρίσιμων εγκαταστάσεων.

Τη χθεσινή νύχτα σε μια επέμβαση της αστυνομίας στο κέντρο του Κιέβου στην πλατεία ανεξαρτησίας έχασαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι τη ζωή τους, από τους οποίους 9 ήταν αστυνομικοί. Οι θάνατοι των αστυνομικών προήλθαν κατά κύριο λόγο (τουλάχιστον 6 άτομα) από πυρά ενόπλων τα οποία προξένησαν θανάσιμα τραύματα. Αρκετές εκατοντάδες τραυματίες βρίσκονται στα τοπικά νοσοκομεία. Η αντιπολίτευση επικαλούμενη ιατρικές πηγές ανεβάζει τον αριθμό στους 100 τραυματίες. Από αυτούς 180 περίπου άτομα είναι αστυνομικοί με 35 άτομα να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.

Μέσα στα θύματα είναι και ένας νεκρό δημοσιογράφο, ο Βιατσεσλάβ Βερεμέι, που έχασε τη ζωή του όταν επέστρεφε με ταξί σπίτι του και δέχθηκε επίθεση από αγνώστους μετά από ενέδρα που του στήσανε. Σταμάτησαν το όχημα τον έβγαλαν έξω και τον πυροβόλησαν πολλές φορές στο στήθος. Ο Βερεμέι δούλευε σε εφημερίδα του Κίεβου.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού των επεισοδίων η αστυνομία σφράγισε τις εισόδους στο μετρό στο κέντρο της πόλης και διέκοψε την λειτουργία του. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυτό το μέτρο.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης συναντήθηκε τόσο με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία. Η κυβέρνηση καλεί την αντιπολίτευση να διαχωρίσει την θέση της από ακραία στοιχεία ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τορπιλλίζει κάθε συμφωνία όταν έχει τις αστυνομικές δυνάμεις να πιέζουν τους διαδηλωτές και να χύνεται αίμα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε την αντιπολίτευση για την χρησιμοποίηση μεγαλύτερης βίας για τη διάλυση των διαδηλώσεων.

O στρατός έχει μετακινήσει τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα αναμένοντας κλιμάκωση.

Μια στρατιωτική βάση στο Lvov πήρε φωτιά όταν διαδηλωτές που περνούσαν από το σημείο την πυρπόλησαν.Περίπου 35 στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ το σύνολο του προσωπικού μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία για την αποφυγή της σύγκρουσης.

Ενα στοιχείο που υπάρχει στην όλη κατάσταση είναι ότι τα πιο αιματηρά και βίαια επεισόδια τα ξεκινάνε ακροδεξιοί οπάδοι του κόμματος Svoboda. H ιδεολογία του συγκεκριμένου κόμματος είναι εθνικοσοσιαλιστική και το σήμα του θυμίζει λίγο τους ναζί του Β’Παγκοσμίου πολέμου.

Οι εξελίξεις συνεχίζονται και αυτές τις ώρες. Βαθαίνει το χάσμα αναμεσα στον ουκρανικό λαό και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό…


defencegreece.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση