GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θωμάς Βενάκης: Ο Κρητικός που μετά το διδακτορικό στη Χημεία και 34 χρόνια στην εκπαίδευση τραγουδά Μικρασιάτικα

Mε μορφή βγαλμένη από τη Βίβλο, ένας ατόφιος Κρητικός, ο Θωμάς Βενάκης σε εκπλήσσει πρώτα με την εμφάνιση του. Το καθάριο του βλέμμα...

Mε μορφή βγαλμένη από τη Βίβλο, ένας ατόφιος Κρητικός, ο Θωμάς Βενάκης σε εκπλήσσει πρώτα με την εμφάνιση του. Το καθάριο του βλέμμα σε μαγνητίζει κι έρχεται η στεντόρεια φωνή του να συμπληρώσει το σύνολο. Όταν τραγουδά μικρασιάτικα όπως στον πρώτο του δίσκο «Ρουμπίνι και Ζαφείρι μου» ή ριζίτικα ξυπνά συναισθήματα και μιλά στις ανθρώπινες καρδιές. Όχι, ο Θωμάς Βενάκης, δεν είναι ένας νεαρός που επιχειρεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι και τη μουσική. Είναι ένας άνθρωπος με μια μακρά και σπουδαία πορεία στην εκπαίδευση και στη μουσική.

Στη ζωή του είχε δύο μεγάλους έρωτες, τη Χημεία και τη μουσική. Και τα δύο τα έφθασε στα ύψη. Στη Χημεία έκανε διδακτορικό στη Ζυρίχη και τελικώς κατέληξε στη μέση εκπαίδευση όπου υπηρέτησε για 34 χρόνια, από τα οποία τα 27 ως Διευθυντής στην Αργυρούπολη και τα Ανώγεια.
Ο άλλος μεγάλος έρωτας του Θωμά Βενάκη ξεκίνησε όπως ο ίδιος είπε στο irakliolive μαζί με τις πρώτες παιδικές αναμνήσεις με πηγή έμπνευσης τον πατέρα του, το Βενοσήφη, τον οποίο χαρακτηρίζει «μορφή». Από αυτόν έμαθε και κατέγραψε σπάνια ριζίτικα τραγούδια όταν μικρό παιδί γύριζε μαζί του στα βουνά και στα λαγκάδια της Κρήτης. Ο πατέρας του Θωμά Βενάκη τραγουδούσε ως την τελευταία στιγμή της ζωής του στα 96 του χρόνια αλλά τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του έλεγε μόνο μοιρολόγια καθώς δύο χρόνια νωρίτερα είχε χάσει τη σύντροφο της ζωής του.

Σπάνιο ανέκδοτο υλικό

Όπως λέει ο κ.Βενάκης: «η μουσική ήταν πάντα στη ζωή μου. Τώρα λοιπόν πήρα τη σύνταξη μου αποφάσισα να κάνω ένα βήμα παραπέρα και να εκδώσω το πολύτιμο υλικό που συγκέντρωνα τόσα χρόνια για να μη χαθεί. Έτσι κυκλοφορεί ήδη το πρώτο CD με 12 μικρασιάτικα τραγούδια από τα οποία τα τέσσερα ακούγονται για πρώτη φορά».
Ωστόσο ο Θωμάς Βενάκης προφανώς και δεν ολοκληρώνει την πορεία του με αυτό το CD. Διαθέτει σπάνιο ανέκδοτο υλικό, κυρίως από ριζίτικα τραγούδια, το οποίο ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να εκδώσει στη συνέχεια. Ως σήμερα ο Θωμάς Βενάκης έχει τραγουδήσει πολλές φορές σε εκδηλώσεις δίπλα σε σπουδαίους καλλιτέχνες. Ξεχωριστή εμφάνιση που εντυπωσίασε τους Ηρακλειώτες σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη που διοργάνωσε ο Εργοτέλης. την έναρξη της συναυλίας τραγούδησε ένας άγνωστος τραγουδιστής δύο ριζίτικα τραγούδια το «Σε ψηλό βουνό σε ριζιμιό χαράκι» και το «πότε θα κάμει ξαστεριά».

Το «Ρουμπίνι και ζαφείρι μου»
Το CD Περιλαμβάνει 12 τραγούδια και ένα οργανικό. Από αυτά, τα περισσότερα είναι από τη συλλογή του Μεγάλου Δασκάλου της Εθνικής μας Μουσικής, αείμνηστου Σίμωνος Καρά. Τα 4 κυκλοφορούν σε δίσκο για πρώτη φορά, σε ένα τους στίχους έχει γράψει ο κ. Θωμάς Βενάκης και τους ερμηνεύει με το ανάλογο ήθος σε γνωστό μικρασιάτικο σκοπό.

Συνεργάζεται με τους δεξιοτέχνες μουσικούς: Μανώλη Καρπάθιο - κανονάκι, ο οποίος έχει και τη μουσική επιμέλεια του δίσκου, Στρατή Ψαραδέλη - πολίτικη λύρα, Περικλή Παπαπετρόπουλο - πολίτικο λαούτο, και Γιώργη Τζανέτο - κρουστά.

Τα μουσικά κομμάτια συνοδεύουν τρία εξαιρετικά κείμενα. Τα δυο ανήκουν στους βαθείς γνώστες και εξαιρετικούς ερμηνευτές της Βυζαντινής και Παραδοσιακής μας Μουσικής: α) τον Πρωτοπρεσβύτερο και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού πατέρα Χρίστο Κυριακόπουλο και β) τον πολυγραφότατο ερευνητή και καθηγητή της Εθνικής μας Μουσικής κύριο Κωνσταντίνο Μάρκο. Το τρίτο ανήκει στον δημιουργό και ερμηνευτή κ. Θωμά Βενάκη.

Σχέδια για το μέλλον
Προαναγγέλλοντας και όσα πρόκεται να ακολουθήσουν ο κ. Βενάκης τονίζει στο CD: «Το παρόν μουσικό έργο αποτελεί προάγγελο ενός μουσικού τόμου που θα ακολουθήσει, στόμα ελπίζω, με τον τίτλο «Εκλογαί από τους Θησαυρούς της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης και τα Τραγούδια του Λαού μας, Τόμος 1».

Θα περιλαμβάνει 3 δίσκους: ο πρώτος μέ 12 σπάνια τραγούδια, ερμηνευμένα ἀπό τον πατέρα μου, το ΒΕΝΟΣΗΦΗ (1899 - 1995), μια σπάνια μορφή γνήσιου Κρητικού με αρχαγγελική φωνή. Από τά ἀναρίθμητα τραγούδια πού γνώριζε, επιλέχθηκαν κάποιες ηχογραφήσεις του 1966. Ο δεύτερος θα περιέχει ένα από τα ωραιότερα ακριτικά τραγούδια και μία κορυφαία παραλλαγή με μουσική καί ερμηνεία δική μου. Στον τρίτο δίσκο θα ἑρμηνεύω τραγούδια της Κρήτης (ριζίτικα κ.ά.).» irakliolive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση