GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν υπάρχει λίστα για σύλληψη 5.000 Σέρβων στο Κόσοβο

Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) Μπερντ Μπόρχαρτ διέψευσε ότι υπάρχει κατάλογος με τα ονόματα 5.0...


Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) Μπερντ Μπόρχαρτ διέψευσε ότι υπάρχει κατάλογος με τα ονόματα 5.000 Σέρβων που...
πρόκειται να συλληφθούν στο Κόσοβο. Ο κ. Μπόρχαρτ είπε ότι έμαθε από ορισμένα ΜΜΕ ότι υπάρχουν φήμες περί λίστας με τα ονόματα 5.000 Σέρβων που θα συλληφθούν.

«Μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια λίστα με 5.000 ονόματα. Υπάρχουν φυσικά έρευνες για υποθέσεις, υπάρχουν εντάλματα σύλληψης από την Interpol, υπάρχουν κατηγορητήρια, αλλά δεν υπάρχουν σφραγισμένα κατηγορητήρια εδώ στο Κόσοβο» τόνισε ο επικεφαλής της Eulex σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Ο κ. Μπόρχαρτ τόνισε ακόμη ότι για τις εγγυήσεις που έδωσε η κυβέρνηση της Σερβίας για τους τέσσερις Σέρβους που προφυλακίστηκαν στο Κόσοβο θα αποφασίσει ο δικαστής, όταν θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης ή διακοπής της προφυλάκισής τους.

Ο επικεφαλής της Eulex διευκρίνισε ότι την απόφαση λαμβάνουν ο δικαστής και ο εισαγγελέας τονίζοντας ότι συνήθως υπάρχουν λόγοι, για τους οποίους ορίζεται η προφυλάκιση υπόπτων.
«Δεν είναι μόνον ο κίνδυνος διαφυγής του υπόπτου, αλλά υπάρχει και κίνδυνος εκφοβισμού μαρτύρων. Ο δικαστής λαμβάνει υπόψη όλα τα επιχειρήματα και αποφασίζει» σημείωσε.
Η κυβέρνηση της Σερβίας έδωσε εγγυήσεις ότι οι Όλιβερ Ιβάνοβιτς, Ντράγκολιουμπ Ντελίμπασιτς, Λάζα Λάζιτς και Ζάρκο Βεσελίνοβιτς, Σέρβοι του Κοσόβου που κρατούνται στη φυλακή θα είναι διαθέσιμοι στην Eulex κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες ότι η σύλληψη του Όλιβερ Ιβάνοβιτς ως υπόπτου για εγκλήματα πολέμου αποτελεί απόπειρα δημιουργίας ισορροπίας για τις συλλήψεις Αλβανών, ο κ. Μπόρχαρτ είπε ότι η Eulex δεν έχει καθόλου για την εθνική κοινότητα στην οποία ανήκουν οι καταδικασθέντες ή όσοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.

Τα δικαστήρια στο έργο των οποίων συμμετείχε η Eulex έχουν διαλευκάνει μέχρι τώρα υποθέσεις σε βάρος 481 ατόμων, 329 από τους οποίους καταδικάστηκαν και οι υπόλοιποι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, είπε τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει πόσοι ήταν Σέρβοι, πόσοι Αλβανοί, πόσοι μέλη της βοσνιακής κοινότητας, της τουρκικής κοινότητας και άλλων κοινοτήτων.

Ο επικεφαλής της Eulex χαρακτήρισε την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο ήρεμη, αλλά τεταμένη και τόνισε ότι η αποστολή της ΕΕ προσπαθεί μέσω του διαλόγου και με υλική συμμετοχή προοδευτικά να βελτιώσει την κατάσταση ασφάλειας στο Κόσοβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση