GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

77 πολίτες τραυμάτισαν σκυλιά στο Βόλο μέσα σε δύο μήνες!

Υπαρκτό και σε όξυνση το πρόβλημα των αδέσποτων στο Βόλο. Το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων είναι υπαρκτό, μεγάλο και οξύνεται, διαμηνύο...

Υπαρκτό και σε όξυνση το πρόβλημα των αδέσποτων στο Βόλο. Το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων είναι υπαρκτό, μεγάλο και οξύνεται, διαμηνύουν σε κατηγορηματικό τόνο οι φορείς υγείας της Μαγνησίας.
Οι ενέργειες του Δήμου Βόλου στο θέμα της διαχείρισης των αδεσπότων δεν επαρκούν -όπως επιμένουν- από τη στιγμή που το πρόβλημα όχι μόνο δεν βαίνει προς τη λύση του αλλά εντείνεται.

Στοιχεία από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, που δέχεται… καταιγισμό περιστατικών πολιτών που προσέρχονται δαγκωμένοι μετά από επιθέσεις από αγέλες αδέσποτων αλλά και από το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, όπου ορισμένοι από αυτούς υποβάλλουν μηνύσεις κατ’ αγνώστων, έρχονται να ενισχύσουν το καμπανάκι κινδύνου που επανειλημμένως έχει χτυπήσει η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας προς το Δήμο Βόλου, ακόμη κι αν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Απ. Παντσάς θεωρεί ότι αδικούνται οι προσπάθειες που γίνονται στο θέμα διαχείρισης των αδεσπότων.

Οι αριθμοί των περιστατικών που δέχθηκε το τελευταίο δίμηνο το Αχιλλοπούλειο, όπου προσήλθαν τραυματισμένοι πολίτες μετά από επιθέσεις που δέχθηκαν από αδέσποτους σκύλους, είναι ενδεικτικοί του προβλήματος.

Στα 37 ανήλθαν τα περιστατικά μέσα στο Δεκέμβριο και στα 40 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Κων. Καραμπάτσας.

Ο ίδιος μάλιστα μίλησε για θεαματική και ανησυχητική αύξηση των τραυματισμών πολιτών μετά από επιθέσεις αδέσποτων σκύλων, που φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη από τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

«Η Πολιτεία με τοποθέτησε στη συγκεκριμένη θέση για να φροντίζω για θέματα δημόσιας υγείας. Δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων επιθέσεων σκύλων σε πολίτες», σημείωσε ο κ. Καραμπάτσας.

Αλλά και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου, Παν. Φανουργιάκης, μιλά για καθημερινά ένα έως δύο περιστατικά πολιτών που συνεχίζουν να προσέρχονται δαγκωμένοι από αδέσποτα στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για ανθρώπους κάθε ηλικίας, από φοιτητές έως ηλικιωμένους, που προσέρχονται με τραύματα κυρίως στα πόδια και κάποιες φορές και στα χέρια.

Σε ορισμένους από τους τραυματισμένους γίνονται αντιλυσσικά εμβόλια, σε άλλους αντιτετανικός ορός.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να απαλύνει το ψυχολογικό κόστος των πολιτών- θυμάτων. «Ο κόσμος φοβάται. Και φοβάται και για την υγεία του, έστω κι αν υπάρχουν οι αντίθετες διαβεβαιώσεις», είπε ο κ. Φανουργιάκης αναφερόμενος σε περιστατικό πολίτη που δέχθηκε επίθεση από αγέλη σκύλων και ο οποίος απευθυνόταν με αγωνία στον ίδιο ρωτώντας τον σε πόσο καιρό μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα σε περίπτωση που έχει κολλήσει λύσσα!

Το πρόβλημα επιβεβαιώνεται και από την πλευρά της Αστυνομίας. Στο 1ο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, έχει κατατεθεί σειρά μηνύσεων κατ’ αγνώστων, από πολίτες που δέχθηκαν επιθέσεις από αδέσποτους σκύλους.

Οι μηνύσεις αυτές –από τη στιγμή που πρόκειται για αδέσποτα και την ευθύνη για τη διαχείρισή τους έχει ο Δήμος Βόλου- στρέφονται όπως είναι φυσικό στον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Ο νομός Μαγνησίας έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ενδιάμεσης επικινδυνότητας για τυχόν εκδήλωση κρουσμάτων λύσσας.

Όμως εμβόλια από ιδιοκτήτες και δημοτικές υπηρεσίες δεν γίνονται, σύμφωνα με τη Φιλοζωική Ομάδα Βόλου.

«Η λύσσα πραγματικά αποτελεί μάστιγα, όμως από τους ιδιοκτήτες έως και τις Αρμόδιες Αρχές δεν γίνεται τίποτα για να προληφθεί. Η λύσσα στα αδέσποτα μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί με μεθοδικότητα, πρόγραμμα, καλή θέληση και βούληση από τους επαΐοντες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα αντιλυσσικού εμβολιασμού για τα αδέσποτα.

Στα δεσποζόμενα επίσης με τον απαραίτητο τακτικό εμβολιασμό, όπως ρητά και κατηγορηματικά ορίζει και ο Νόμος (4039/2012) και αυτό θα πρέπει να ελέγχεται από ειδικά κλιμάκια του Δήμου ή ακόμα και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Πριν λοιπόν η λύσσα έρθει στην πόρτα μας επιβάλλεται να την αντιμετωπίσουμε προληπτικά και κυρίως να μην ενοχοποιούμε όλα τα ζώα που περιφέρονται γύρω μας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου, ζητά να μην δημιουργείται πανικός. Κρούσματα λύσσας δεν έχουν καταγραφτεί στο Βόλο, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της Φ.Ο.Β. και οι ίδιοι οι πολίτες- θύματα καλούνται να κάνουν την αυτοκριτική τους.

«Ένα ζώο (σκύλος) θα δαγκώσει όταν αισθάνεται απειλή. Το δάγκωμα στις πλείστες των περιπτώσεων είναι άμυνα και όχι επίθεση. Καλώς μετράμε τα περιστατικά από δαγκώματα αλλά δε θα έπρεπε να γνωρίζουμε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν; Έχουν εξετασθεί οι πολίτες που καταγγέλλουν ότι τους δάγκωσε σκύλος, γιατί τους δάγκωσε; Μήπως γιατί πήγαν να το χτυπήσουν, να το κλωτσήσουν ή να το απομακρύνουν με όλες αυτές τις γεμάτες αβρότητα χειρονομίες που όλοι αντικρίζουμε καθημερινά;», υπογραμμίζουν οι φιλόζωοι, εκτιμώντας ότι αν καταγράφονταν τα κρούσματα επιθέσεων πολιτών προς αδέσποτα ο αριθμός τους θα ξεπερνούσε τα 230 ημερησίως.

Ρεπορτάζ της Ελένης Χάνου στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος»

onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση