GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Aστυνομικοί» φώναζαν με ντουντούκες: «Εκκενώστε το Ληξούρι!». Παρέμβαση εισαγγελέα...

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσαν οι φήμες που διακινήθηκαν νωρίτερα στην Κεφαλονιά και οι οποίες προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους...

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσαν οι φήμες που διακινήθηκαν νωρίτερα στην Κεφαλονιά και οι οποίες προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους, ειδικά στο Ληξούρι.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, κάποιοι που εμφανίστηκαν ως αστυνομικοί τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν την πόλη επειδή επίκειται νέος μεγάλος σεισμός. Υπάρχουν δε μαρτυρίες που αναφέρουν ότι οι άγνωστοι που διέσπειραν τις φήμες χρησιμοποίησαν μέχρι και ντουντούκες.
Η έρευνα θα γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι αναφορές αυτές και να εντοπιστεί το άτομο που προκαλεί πανικό στους σεισμοπαθείς κατοίκους.
Σα να μη έφταναν λοιπόν τα Ρίχτερ, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς πρέπει να αντιμετώπισουν και όσους διαδίδουν επικίνδυνες φήμες.

Πάντως το μεσημέρι της Τρίτης η Πυροσβεστική με ανάρτησή της στο Twitter διέψευσε τη φημολογία ότι επίκειται νέος μεγάλος σεισμός και ότι πρέπει να εκκενωθεί το Ληξούρι. Συγκεκριμένα έγραψε: «Με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου σας γνωρίζουμε ότι η ΓΓΠΠ ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση».

Στο νησί πάντως και ειδικά στο Ληξούρι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για στέγη, τρόφιμα και νερό, ενώ σήμερα το πρωί ολόκληρη η Κεφαλονιά κηρύχθηκε σεισμόπληκτη προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι εργασίες αποκατάστασης στις κατεστραμμένες υποδομές.

O υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι. Ο υπουργός ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.


Η ομάδα των ΟΥΚ που έφτασε τα ξημερώματα στο νησί με το δεύτερο C-130 (είχε προηγηθεί ένα άλλο με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων) ολοκλήρωσε τους ελέγχους στο βυθό του Αργοστολίου και έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να δέσουν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού «Χίος» και «Προμηθεύς» που μεταφέρουν βοήθεια. Αυτή την ώρα οι ΟΥΚάδες μεταβαίνουν στο Ληξούρι για να ελέγξουν και το εκεί λιμάνι.

Στο Ληξούρι βρίσκονται ήδη οι 160 σκηνές που μεταφέρθηκαν με το C-130. Στο στήσιμο των σκηνών θα συνδράμουν 32 ειδικευμένα στελέχη του Στρατού Ξηράς που θα μεταφερθούν στο νησί ε μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90 του Στρατού σε δύο φάσεις. Επιπλέον, 120 σκηνές μεταφέρθηκαν με άλλο C-130 που έφθασε στο νησί στις 9:55 το πρωί, ενώ ένα τρίτο C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης διαφόρων υλικών από υπηρεσίες και αναμένεται στο νησί μετά το μεσημέρι.

Οι κάτοικοι του νησιού ζουν ώρες αγωνίας. Οι Κεφαλονίτες που είδαν τα σπίτια τους να «υποχωρούν» υπό το βάρος των δύο μεγάλων σεισμών που έπληξαν το νησί του Ιονίου μέσα σε 8 ημέρες πέρασαν τη νύχτα σε πλοία, λεωφορεία των ΚΤΕΛ, γήπεδα, αυτοκίνητα, πρόχειρα στημένα παραπήγματα. Οπουδήποτε, φτάνει να νιώσουν ασφάλεια απέναντι στη μανία του Εγκέλαδου που χτες ξαναχτύπησε με 5,7 Ρίχτερ φέροντας ένα βαρύ πλήγμα στα ήδη «χτυπημένα» σπίτια και καταστήματα, ειδικά στην περιοχή του Ληξουρίου. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν αντίξοες, με τη θερμοκρασία τις βραδινές ώρες να πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι δυνατοί άνεμοι και οι συνεχείς βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Στο νησί έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων» για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού να είναι μεγάλη. Επίσης συνεχώς καταφτάνουν μηχανικοί, οι οποίοι θα ελέγξουν από μηδενική βάση όλα τα σπλιτια και τις υποδομές.

Χθες το βράδυ αναχώρησε για την Κεφαλονιά το αρματαγωγό «Ικαρία» (θα φτάσει στο νησί το μεσημέρι), το οποίο μεταφέρει ένα μικρομηχάνημα του Μηχανικού, έναν προωθητή γαιών, έναν φορτωτή, έναν εκσκαφέα τάφρου, ένα ανατρεπόμενο όχημα, ένα ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, έναν αυτόνομο φωτιστικό πύργο, ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, ένα όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, ένα όχημα γενικής χρήσης Steyer από το 747 ειδικό τάγμα Μηχανικού και δύο οχήματα γενικής χρήσης με κινητά μαγειρεία εκστρατείας με επιπλέον το σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη τους και τη διαμονή του προσωπικού, δύο υδροφόρα οχήματα, δύο οχήματα Magirus με 15 χημικές τουαλέτες, ένα όχημα τζιπ Terrano, ένα βυτιοφόρο 4500 λίτρων και ένα όχημα επικοινωνιών, από την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση