GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιοί είναι οι δικοί σας άξονες καριέρας;

Αναζητάμε όλοι τα ίδια πράγματα από την επαγγελματική μας ζωή; Κι αν όχι, τι είναι αυτό που επηρεάζει τις αποφάσεις καριέρας μας; Είναι...

Αναζητάμε όλοι τα ίδια πράγματα από την επαγγελματική μας ζωή; Κι αν όχι, τι είναι αυτό που επηρεάζει τις αποφάσεις καριέρας μας; Είναι μόνο η κλίση και τα ταλέντα μας, η τύχη ή το αντικείμενο;

Η κα Ξυραφά στη διάρκεια ενός βιωματικού σεμιναρίου για εύρεση εργασίας, μας αποκάλυψε τους άξονες καριέρας, μία θεωρία η οποία εξηγεί όλες τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στην επαγγελματική μας πορεία έστω και υποσυνείδητα, τους λόγους για τους οποίους μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι ή δυσαρεστημένοι από την εργασία μας αλλά και γιατί η θέση κάποιου άλλου μπορεί να μας φαίνεται περισσότερο ή λιγότερο ελκυστική!

Συνοπτικά, οι άξονες καριέρας είναι μία θεωρία η οποία αναπτύχθηκε από τον Schein και εξετάζει τις επαγγελματικές επιλογές σε σχέση με τις ικανότητες, τα κίνητρα και τις αξίες του κάθε ατόμου. Κάθε εργαζόμενος επηρεάζεται βαθειά από τον δικό του άξονα ή άξονες καριέρας και το να προσπαθήσει να πάει κόντρα σε αυτόν, είναι ουσιαστικά σαν να πηγαίνει κόντρα στη φύση του!

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα ποιοι είναι αυτοί οι άξονες, μέσα στους οποίους κάπου θα βρείτε και τον εαυτό σας...

1) Τεχνοκρατική ή λειτουργική ικανότητα
Τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία βασίζουν τις αποφάσεις τους στο αντικείμενο της δουλειάς. Παρακινούνται από την ίδια την εργασία και αποφεύγουν διοικητικές θέσεις τις οποίες θεωρούν «ζούγκλα» ή «πολιτική αρένα» και τους απομακρύνουν από την κύρια ασχολία τους. Παρά το γεγονός ότι δεν επιθυμούν κάθετη ανέλιξη, θέλουν η δουλειά τους να περιέχει έναν βαθμό πρόκλησης. Επίσης, εκτιμούν την αναγνώριση από τους συναδέλφους τους και τις ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη.

2) Γενική διοικητική ικανότητα
Κίνητρο για τις αποφάσεις καριέρας εδώ είναι η ηγεσία, η συνεισφορά στην επιτυχία του οργανισμού και το υψηλό εισόδημα. Τα άτομα με άξονα καριέρας την γενική διοικητική ικανότητα, σε αντίθεση με τα άτομα της τεχνοκρατικής, βλέπουν την εξειδίκευση ως παγίδα! Για να επιτύχουν χρειάζονται: αναλυτική ικανότητα, ικανότητα να εργάζονται ομαδικά και συναισθηματική νοημοσύνη. Αυτά τα άτομα ελκύονται, λοιπόν, από θέσεις εργασίας που τους δίνουν κύρος μέσα στον οργανισμό, πληρώνουν ανάλογα και προσφέρουν αναγνώριση με συχνές προαγωγές.

Τα άτομα αυτά παρακινούνται από την ανάγκη τους να αποφύγουν τους περιορισμούς. Η αυτονομία τους είναι το πολυτιμότερο στοιχείο και την αποζητούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε μία θέση εργασίας. Αυτό μπορεί να προκύπτει είτε από υψηλά επίπεδα κατάρτισης ή επαγγελματισμού είτε από την κοινωνικοποίηση στην οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση είναι δεκτικοί στην προαγωγή μόνο αν συνοδεύεται από μεγαλύτερη αυτονομία και ανταποκρίνονται καλύτερα σε δημόσια αναγνώριση παρά σε αλλαγές στη θέση ή τον τίτλο τους.
4) Ασφάλεια/Σταθερότητα
Τα άτομα αυτά ζητούν από έναν οργανισμό διάρκεια και καλές πρακτικές ανθρώπινων πόρων και σε αντάλλαγμα είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι τους πουν. Παρά το γεγονός ότι συχνά δίνουν την εντύπωση ότι τους λείπει φιλοδοξία, μέσα σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται πολύ ταλαντούχα άτομα τα οποία όμως προτιμούν μία σταθερή, προβλέψιμη απόδοση. Προτιμούν τον καλό μισθό και συνθήκες εργασίας από την πρόκληση και θέλουν αναγνώριση για την αφοσίωση τους στον οργανισμό.

5) Επιχειρηματική δημιουργικότητα
Τα άτομα αυτά καθοδηγούνται από την ανάγκη τους να δημιουργήσουν νέους οργανισμούς, προϊόντα ή υπηρεσίες. Συνήθως αυτή η ανάγκη αναπτύσσεται νωρίς στη ζωή και προέρχεται από την οικογένεια. Διαφέρουν από εκείνους που έχουν άξονα καριέρας την αυτονομία, λόγω της ανάγκης τους να δημιουργούν επιχειρήσεις που πολύ συχνά σημαίνει θυσία και της αυτονομίας και της σταθερότητας. Αναζητούν συνεχώς νέες προκλήσεις, θέλουν να είναι οι ιδιοκτήτες και πάνω από όλα τους συγκινεί η δύναμη, η ελευθερία και η δημόσια αναγνώριση.

6) Αίσθηση προσφοράς/Αφοσίωση σε ένα σκοπό
Τα άτομα αυτά καθορίζονται από κεντρικές αξίες και θέλουν να είναι ενσωματωμένοι περισσότερο στο σώμα εργασίας τους παρά στη συγκεκριμένη αρμοδιότητα τους. Αξίες όπως το να δουλεύουν για τους ανθρώπους ή η προστασία του περιβάλλοντος είναι ισχυροί άξονες για αυτούς. Θέλουν δίκαιο μισθό, προαγωγή ανάλογα με την συνεισφορά τους και υποστήριξη από προϊσταμένους και συναδέλφους.

Κάποιοι άνθρωποι βασίζουν την καριέρα τους στην αντίληψη ότι μπορούν να κατακτήσουν τα πάντα. Επιτυχία για αυτούς είναι να ξεπερνούν ανυπέρβλητα εμπόδια. Η καριέρα είναι μία καθημερινή μάχη και έχουν ως στόχο τη νίκη. Τα υπόλοιπα στοιχεία ωχριούν μπροστά στην ανάγκη για πρόκληση και φυσικά η καριέρα για αυτά τα άτομα έχει νόημα μόνο αν μπορούν να εξασκήσουν την ανταγωνιστική τους ικανότητα.

8) Τρόπος ζωής
Μία καριέρα έχει νόημα για αυτά τα άτομα με την προϋπόθεση ότι συνδυάζεται με τον τρόπο ζωής τους, τις ανάγκες των ίδιων, της οικογένειας, τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου και τα λοιπά.
Οι απαιτήσεις τους περιλαμβάνουν ευελιξία στο ωράριο, κοντινή τοποθεσία του εργοδότη και κινητικότητα.
Λοιπόν, ποιος ή ποιοι από τους παραπάνω άξονες νιώθετε να σας φωτογραφίζουν;

flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση